13.10.08

ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

1η Επίσημη Προβολή την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ. Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ), οδός Κολοκοτρώνη 36 στο Χαιδάρι, του Ντοκιμαντέρ "ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" του Στρατή Χατζηελενούδα.

Παραγωγή: ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου SPACEDANCE INDEPENDENT PRODUCTIONS

Λίγα λόγια σχετικά από το Oikologio.gr:

Η «Δυτική όχθη» στην επικαιρότητα. Δεν πρόκειται για τη Δυτική όχθη της Γάζας, αλλά για τη Δυτική όχθη της Αθήνας, που βρίσκεται υπό συνεχή «κατοχή» των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών επιλογών.

Ποικίλο Όρος, Θριάσιο/Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς, ΧΥΤΑ. Την ώρα που η εικόνα δείχνει τους εκσκαφείς να ξεκοιλιάζουν το βουνό για να περάσει το τρένο, οι γερανοί να ξεφορτώνουν τα εμπορευματοκιβώτια στην πρώην ακτή Σκαραμαγκά, τα απορριμματοφόρα των δήμων να έχουν μετατρέψει το δασικό δρόμο σε «λεωφόρο», οι ρύποι να σκεπάζουν τον ουρανό τού Θριασίου, τα αποδημητικά πουλιά να ξεκουράζονται στην αρχαία Λίμνη των Ρειτών – Κουμουνδούρου, έξι πρόσωπα μιλούν για τη Δυτική Αθήνα: Ηλίας Αποστολίδης (δασολόγος), Δημήτρης Κάλφας (αρχαιολόγος) Χρήστος Ρούσσος (συγγραφέας για τη χλωρίδα και τη πανίδα του Ποικίλου), Παναγιώτης Ατματζίδης (κάτοικος Χαϊδαρίου από το 1939), Αντρέας Μηλιώνης (ερευνητής τοπικής ιστορίας Πετρούπολης), Κώστας Φωτεινάκης (ερευνητής τοπικής ιστορίας Χαϊδαρίου).

Γιατί γυρίσαμε το ντοκιμαντέρ «Δυτικά της Αθήνας»;

Γιατί θέλουμε να προβάλουμε τα προβλήματα και τις βασικές αρχές της «Χάρτας προστασίας και οικολογικής ανάδειξης του Ποικίλου Όρους» που συντάξαμε μαζί με τους Οικολογικούς Περιβαλλοντικούς Συλλόγους Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου καθώς και την άρνησή μας «εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής να φάμε τη ρύπανση». Γιατί θέλουμε να δείξουμε την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας. Γιατί αντιστεκόμαστε σε όσους προγραμματίζουν να μετατρέψουν τη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο (Ελευσίνα) σε περιβαλλοντική χαβούζα.

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται:

α)Τα προβλήματα και οι απειλές από τις παράλογες διεκδικήσεις της εκκλησίας, μονών και ιδιωτών

β) H αντίθεσή μας στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων προς το βουνό, στη διάνοιξη περιφερειακών δρόμων, στη μετατροπή των πλαγιών των βουνών σε «καφετέριες με θέα» και οτιδήποτε υπονομεύει τον χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους ως βουνού. Οι ορεινοί όγκοι δεν προσφέρονται για «κάθε νόσον και πάσα…».

γ) Η οικολογική ανάδειξη και τη χρησιμότητα του βουνού

δ) τα ιστορικά στοιχεία της Δυτικής Αθήνας (Ιερά Οδός, Λίμνη Κουμουνδούρου, Ιερό Αφαίας, Μονή Δαφνίου, Στρατόπεδο Χαϊδαρίου) κ.λπ).


Μέσα από την εικόνα οι θεατές θα διαπιστώσουν ότι η υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας δεν έγινε τυχαία αλλά είναι μια διαχρονική και συνειδητή επιλογή εκείνων που αποφασίζουν. Οι πολίτες αντιδρούν, αντιστέκονται «να φάνε την ρύπανση» στους δρόμους αλλά και με την τέχνη. «Με το ντοκιμαντέρ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ η διγλωσσία και η υποκρισία θα υποστεί μια μεγάλη δοκιμασία, οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν να επικαλούνται από εδώ και στο εξής ότι δεν γνωρίζουν» επισημαίνει ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου που είχε την ιδέα του γυρίσματος και την παραγωγή τού ντοκιμαντέρ. Βασικοί συντελεστές: Στρατής Χατζηελενούδας( σκηνοθέτης), Κώστας Φωτεινάκης (έρευνα), Αντρέας Σταυρόπουλος (Δ/νση Φωτογραφίας), Κώστας Λεβέτας (μοντάζ), CAYETANO (Μουσική).