18.10.10

Αιματηρές συμπλοκές στον Κορυδαλλό

Ο τραυματισμός 15 κρατουμένων και 2 σωφρονιστικών υπαλλήλων ήταν το αποτέλεσμα των αιματηρών συμπλοκών που διαδραματίστηκαν μεταξύ αλλοδαπών χθες και σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, χθες το απόγευμα στη Γ πτέρυγα των κεντρικών φυλακών της χώρας αλλοδαποί κρατούμενοι άρχισαν να ξυλοκοπούνται με αιχμηρά αντικείμενα, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Νίκος Πετρόπουλος και Άγγελος Χαντζηκωνσταντής στην προσπάθεια τους ναεπέμβουν και τραυματίστηκαν (ο πρώτος μετέβη στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε 6 ράμματα και ο δεύτερος δέχτηκε χτυπήματα από σίδερο στην ωμοπλάτη. Τελικά, λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα και με Εισαγγελείς παρόντες, η κατάσταση ηρέμησε και οι κρατούμενοι επανήλθαν στα κελιά τους.

Ωστόσο σήμερα το μεσημέρι στη Β πτέρυγα, υπήρξαν νέα επεισόδια χωρίς όμως να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Γεγονός είναι πάντως πως οι δύο πτέρυγες έχουν υποστεί εκτεταμένες υλικές καταστροφές. Μάλιστα η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της επισημαίνει:

«Υπάρχει έντονη ανησυχία και ελεγχόμενη οργή της για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια σε όλες τις φυλακές της χώρας, περιστατικά τα οποία διαμορφώνουν και οδηγούν τις εξελίξεις στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Τα δύο σημαντικότερα αίτια είναι η υπερσυμφόρηση των φυλακών με σημαντικές παρενέργειες στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και η αλλαγή του εγκληματικού χάρτη με τη μετάλλαξη της παραβατικής συμπεριφοράς από τους παραβατικούς, τόσο έξω στην κοινωνία, όσο και μέσα στις φυλακές κατά την κράτησή τους. Οι επιρροές από αντιλήψεις, πολιτισμούς, θρησκείες, ιδεολογίες, συνήθειες και αντιδράσεις που θεωρούν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή, ως συγκρίσιμο μέγεθος, αντάμωσαν με τη φτώχεια, την ανέχεια, την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη. Μαζί με όλα αυτά, η διαφθορά από πολιτική υποχρέωση για την πάταξή της, έγινε επιχείρημα πολιτικής υπεροχής. Έτσι, το ξέφωτο του ξεπεσμού φάνηκε και πολλοί προσέτρεξαν. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όμως, με συμπεριφορές σαν αυτές των συναδέλφων Νίκου Πετρόπουλου και Άγγελου Χαντζηκωνσταντή απέδειξαν ότι έχουν άλλες επιλογές και αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι του ξεπεσμού. Διαισθάνονται και όλοι όσοι θα έπρεπε τις ευθύνες τους;».

πηγή: stifora.gr