12.6.12

Η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – τρόικας οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρώ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά ταυτόχρονα θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το πρόγραμμα λιτότητας, επειδή δεν λειτουργεί. Αυτό το γνωρίζει, στο μεταξύ, κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος. Πριν από δύο εβδομάδες, το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί από τον μηχανισμό διάσωσης EFSF 4,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 4%.

Η κυβέρνηση ενέβασε το ποσό αμέσως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αγοράσει ληξιπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επομένως, η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από μια Αρχή της Ε.Ε. για να τα δώσει αμέσως σε μια άλλη ευρωπαϊκή Αρχή. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται στη χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την οδηγούν στην καταστροφή. Πώς θα μπορέσει λοιπόν να απαλλαγεί κάποτε η Ελλάδα από το χρέος της;«, αναρωτιέται σε συνέντευξή του ο γνωστός οικονομολόγος, Γ. Βαρουφάκης.

Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, μια και, αν επικρατήσουν και ακολουθήσουν την τακτική που υπόσχονται, δεν θα έχουν πειθώ. Διαπραγμάτευση του Μνημονίου: “Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση, αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να λέει όχι, καλύτερα να μην μπεις”.

 «Αυτό επειδή οι διαπραγματευτές θα έχουν προκαταβολικά αποδεχθεί την ισχύ των συμφωνιών σε τελευταία ανάλυση και άρα δεν θα έχουν πειστικό τρόπο πίεσης. Το πολύ-πολύ, να επιτύχουν μια ανούσια επιμήκυνση και τίποτα άλλο. Εφαρμόζοντας όμως το πρόγραμμα του Μνημονίου, το οποίο όλοι ξέρουν πως δεν βγαίνει, άσχετα αν το παραδέχονται, οι υστερήσεις στα δημόσια έσοδο θα είναι τέτοιες που ήδη τον Σεπτέμβριο θα μας ζητηθεί από την τρόικα ένα πρόγραμμα τέτοιων περικοπών που θα είναι ανεφάρμοστο. Θα είναι τόσο αβάστακτα τα μέτρα που θα απαιτηθούν ώστε θα δημιουργηθεί λαϊκό κίνημα που θα απαιτεί την έξοδο από το ευρώ. Η γραμμή Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, πολιτική της ενδοτικότητας, μας οδηγεί αμέσως εκτός ευρώ», καταλήγει ο γνωστός οικονομολόγος

ΠΗΓΗ: ecoleft.gr