15.10.12

η Βουλευτής Β΄ Πειραιά Μαρία Γιαννακάκη ρώτα αν οι Νόμοι θα ισχύσουν ή αν θα κάνει στραβά μάτια ο Υπουργός

Κύριε Υπουργέ,
Την 1η Οκτωβρίου ο Βουλευτής Η. Παναγιώταρος του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή κατέθεσε προς το Υπουργείο σας την υπ’αριθμ354  ... Επίκαιρη Ερώτηση μέσω της οποίας αιτήθηκε την γνωστοποίηση του ακριβούς αριθμού των αλλοδαπών παιδιών που επελέγησαν να καλύψουν τις θέσεις Δημοτικών και Κοινοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας το Υπουργείο σας αποφάσισε να συναινέσει στο αίτημα του εν λόγω Βουλευτή και να προβεί στην συλλογή των σχετικών στοιχείων, με την μορφή του κατεπείγοντως. Παρά το γεγονός ότι αυτή η συλλογή των στοιχείων αφορά καθαρά ποσοτικά στοιχεία, εξακολουθεί και αποτελεί παραβίαση του ν. 2492/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον νομοθετικό ορισμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δεν λογίζονται ως τέτοια, συγκεντρωτικά, ποσοτικά στοιχεία από τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν τα υποκείμενα των δεδομένων.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτά τα ποσοτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με προσδιορίσιμους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, εν δυνάμει ταυτοποιούν φυσικά πρόσωπα και ως εκ τούτου η δημοσιοποίησή τους συνιστά παραβίαση του εν λόγω Νόμου. Ο ανωτέρω συσχετισμός επιβεβαιώνεται και από την υπ’αριθμ. 4/2007 Γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επιπλέον, δεδομένα που αφορούν εθνική ή φυλετική προέλευση θεωρούνται ευαίσθητα δεδομένα, των οποίων η επεξεργασία χωρίς την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κρίνεται παράνομη. Η άδεια χορηγείται για σκοπούς, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 7 παρ. 2 ν.2472, ανάμεσα στους οποίους δεν συγκαταλέγεται ο σκοπός του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Επιπροσθέτως, η διαδικασία συλλογής αυτών των στοιχείων απαιτεί την καταγραφή ονομαστικών στοιχείων και την συγκρότηση αρχείου προσωπικών δεδομένων, με εθνικά ή φυλετικά κριτήρια, το οποίο συνιστά παραβίαση του σχετικού Νόμου, έστω και αν αυτό δεν είναι δημοσιοποιήσιμο.

Βάσει των ανωτέρω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί στην ακύρωση της συλλογής των εν θέματι στοιχείων, δεδομένου του αντισυνταγματικού χαρακτήρα της ενέργειας αυτής;
2. Προτίθεται να επιστρέφει ως απαράδεκτα, αναλόγου περιεχομένου ερωτήματα τα οποία καταργούν τον χαρακτήρα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ως κορυφαία εκδήλωση άσκησης ελέγχου της Εκτελεστικής εξουσίας;

Βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη