21.3.13

Μαύρη Δευτέρα...

Η Δευτέρα, κάθε άλλο παρά Καθαρή, προέκυψε για το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Λίγο πριν τις 10 το πρωί οι σειρήνες του διυλιστηρίου σήμαναν συναγερμό για τη φωτιά που προκλήθηκε από αυτανάφλεξη ποσότητας αργού πετρελαίου σε υψηλή θερμοκρασία το οποίο διέρρευσε από την νέα μονάδα Απόσταξης Κενού. Φλόγες 5-6 μέτρων ξεπήδησαν κοντά στη νέα μονάδα (Νο 31) του διυλιστηρίου. Αμέσως ένα μανιτάρι καπνού υψώθηκε πάνω από συνοικίες της πόλης θεατό και από τους πολυπληθείς επισκέπτες της Λαϊκής Αγοράς. Καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος για επέκταση των ζημιών κλήθηκαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εισήλθαν στο διυλιστήριο. Μια ώρα μετά οι σειρήνες σήμαναν την λήξη του συναγερμού με ευτυχώς μικρές συνέπειες (2 πολύ ελαφρά τραυματισμένοι εργαζόμενοι σε εργολάβο του διυλιστηρίου).

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), καθώς και λίγες μόλις ημέρες μετά την χορήγηση της επίσημης Άδειας Λειτουργίας από τα αρμόδια Υπουργεία, τα συνεχή επεισόδια ρύπανσης, καθώς και ατυχήματα -όπως το σημερινό, που δεν είναι μοναδικό- έχουν προξενήσει εντονότατη ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής.

Διάχυτος είναι ο φόβος για μόνιμη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και ότι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο γιγαντωμένο διυλιστήριο είναι ανησυχητικά επισφαλείς. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα, στις 24 Ιανουαρίου, σε μια περίοδο που τα ΕΛΠΕ δέχονταν εντονότατη κριτική για τα συνεχή επεισόδια ρύπανσης, το Σωματείο Εργαζομένων ξεναγούσε... έκθαμβους τον Δήμαρχο της Ελευσίνας και την Δημοτική Αρχή «σε ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια στον κόσμο»!

Αναμένονται με ενδιαφέρον η επίσημη ανακοίνωση της Εταιρείας, του Σωματείου Εργαζομένων, αλλά και των εμπλεκόμενων αρμόδιων Αρχών. ECOELEUSIS

Υ.Γ. εμείς εχουμε μία πολύ μεγάλη απορία: πως και είναι δυνατόν ενώ ως κρατικά τα ΕΛΠΕ το πετρέλαιο κίνησης ευρωπαικού τύπου  που διέθεταν στην αγορά να ανταποκρίνεται απόλυτα ως απόδοση και συνθήκες στις προδιαγραφές του κι από τον Οκτώβριο και μετά ακόμη και από το δικό τους δίκτυο ΚΑΛΥΨΩ το συγκεκριμένο καύσιμο απλά να θυμίζει καύσιμα άλλα;