18.3.14

Τρία νέα είδη ορχιδέας επαληθεύτηκαν στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο. 40 περίπου είδη ορχιδέας κάνουν το βουνό σπουδαίο οικότοπο που απαιτεί προστασία!

Βρέθηκε η σπάνια ορχιδέα Ophrys bombyliflora
Η πρώτη αναφορά γι’ αυτήν από το όρος Αιγάλεω περιλαμβάνεται στο έργο Conspectus Florae Graecae του HALACSY (Λειψία 1904): «Attica: mt Corydalus (Spruner)». Η επανεύρεσή της στο όρος Αιγάλεω μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, είναι σημαντική, όχι γιατί επιβεβαιώνεται η αρχική καταγραφή, αλλά γιατί η ορχιδέα αυτή συνεχίζει να φυτρώνει σ’ ένα τόσο κακοποιημένο οικοσύστημα.
Neotinea maculata (συνώνυμο Orchis intacta)
Μεσογειακή ορχιδέα με ευρεία κατανομή στη Νότια Ευρώπη και Βόρεια Αφρική. Για το όρος Αιγάλεω υπήρχε αναφορά της από τον Σαρλή στη δημοσίευσή του Contribution to the study of the flora of Attica (Lagascalia 17 - 1994), χωρίς όμως να έχει επαληθευθεί μέχρι 17 Μαρτίου 2014. Πρόκειται για είδος Ορχιδέας που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας βάσει της Σύμβασης Διεθνούς Εμπορίου Απειλούμενων Ειδών Άγριας Χλωρίδας και Πανίδας. (CITES).

Το γεγονός ότι επαληθεύτηκε σήμερα η παρουσία της Ophrys bombyliflora (σε κάποιες περιοχές τη λένε και αρκουδάκι) στο Όρος Αιγάλεω σημαίνει ότι ο οικότοπός της πρέπει να χαρακτηριστεί υψηλής προστασίας.
Ophrys speculum
Η πληροφορία για την ύπαρξή της στο Ποικίλο όρος αντλήθηκε από το βιβλίο του Χρήστου Ρούσσου «Ανθίζοντας και μοιρολογώντας» που αναφέρεται στα αγριολούλουδα και τις πεταλούδες της περιοχής των Νεόκτιστων Ασπροπύργου (εκδ. 2000). Όπως ο ίδιος γράφει: «Οι παιδικές μνήμες του χτες από τη μικρή κοιλάδα, απ’ το χωριό, έχουν μείνει πια μνήμες μακρινές … Οι ομορφιές του χτες που μένουν ακόμα είναι ελάχιστες, όπως τα αγριολούλουδα. Όπου δεν τα σκέπασαν τσιμέντα, μπάζα και σκουπίδια, ανθίζουν ακόμα. Είναι μια στάλα ομορφιάς και αντίστασης της φύσης στην καταστροφή …»
 ---------------------
Υπολογίζεται πλέον ότι στο απομονωμένο οικοσύστημα του όρους Αιγάλεω - Ποικίλου συνεχίζουν να επιβιώνουν περίπου 40 διαφορετικά είδη άγριων ορχιδεών. Το γεγονός αυτό ανάγει την προστασία του βουνού, ως θύλακα βιοποικιλότητας της Αττικής, σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Οι ορχιδέες στο Όρος Αιγάλεω και τα σπάνια είδη χλωρίδας του βουνού θα παρουσιαστούν από τα μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. που επισκέπτονται συχνά το βουνό, και διασχίζουν όλες τις χαράδρες και τα απόκρημνα σημεία του, στα γραφεία του συλλόγου τον Ιούνιο.

Πληροφορίες: Τάσος Λύτρας