7.4.14

Καίτη Κυλάκου:
Φτιάχνουμε "πράσινο ταμείο" για περιβαλλοντικές δράσεις

Δεν θα αφήσουμε καμιά κοινωνική δομή του δήμου να διαλυθεί - Το πρόγραμμά μας στοχεύει στην καθολική παροχή πιστοποιημένων ιατρικών υπηρεσιών, εξετάσεων και φαρμάκων για όλους τους πολίτες και εφαρμογή της πρόληψης για τη δημόσια Υγεία - Πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων.

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Κορυδαλλού κα Καίτης Κυλάκου με το "ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ" στην εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"

Υπενθυμίζοντας ότι οι παλαιότερες διοικήσεις της Αριστεράς στον δήμο έχουν πετύχει περισσότερα από αυτά που παρέχονται σήμερα, με πολύ λιγότερους πόρους και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, η υποψήφια δήμαρχος Κορυδαλλού, Καίτη Κυλάκου τονίζει ότι δεν θα αφήσει καμία κοινωνική δομή του Δήμου να διαλυθεί και δεσμεύεται για καθολική παροχή πιστοποιημένων ιατρικών υπηρεσιών, εξετάσεων και φαρμάκων για όλους τους πολίτες και εφαρμογή της πρόληψης για τη δημόσια Υγεία.

* Ποια εναλλακτική οικονομική πρόταση θα προτάξει η παράταξή σας;

Πρώτα από όλα, η δημοτική μας κίνηση Πάμε Αλλιώς είναι δύναμη που δεν προέκυψε πρόσφατα στον Κορυδαλλό. Από την πολυετή μας παρουσία και δράση στον δήμο έχουμε αποκτήσει τέτοια εμπειρία, που ξέρουμε ότι μαζί με τους πολίτες μπορούμε να σταματήσουμε τον αργό θάνατο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα και παράνομα παρακρατηθέντα από την κεντρική εξουσία, με στόχο τη διεύρυνση των πόρων. Έχουμε σύνθημα «Αλλαγή στον δήμο, ανατροπή παντού» και αυτό θα το κάνουμε αισθητό στην εκάστοτε κεντρική εξουσία, ακόμη και στην αυριανή της Αριστεράς. Σήμερα είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να φέρει ξανά στο προσκήνιο τους πολίτες και, μαζί με την ουσιαστική συμμετοχή τους, να επαναφέρουμε τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο της εξουσίας, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα. Δεν αρκεί μόνο να διεκδικήσεις πόρους, να περικόψεις δαπάνες, να αλλάξεις την ποσότητα και την κατεύθυνση των δαπανών. Οφείλουμε και να ενώσουμε τους ανθρώπους της πόλης και τους εργαζόμενους στον δήμο σε κοινούς στόχους για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων από τις περικοπές εργαζομένων του δήμου.

* Πώς θα υλοποιήσετε το κοινωνικό πρόγραμμά σας δεδομένης της έλλειψης προσωπικού;

Δεν θα αφήσουμε καμία κοινωνική δομή του δήμου (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΕΔΑΠΕ) να διαλυθεί. Οι παλιοί Κορυδαλλιώτες θυμούνται τις διοικήσεις της Αριστεράς στον δήμο να έχουν πετύχει σε πολλούς τομείς περισσότερα από αυτά που παρέχονται σήμερα, με πολύ λιγότερους πόρους και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού! Θα τα καταφέρουμε! Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας, που δεν έχουν τροφή ή στέγη. Σε όλους αυτούς, εμείς αισθανόμαστε ότι «οφείλουμε» και όχι ότι θα πρέπει να αισθάνονται «ότι μας χρωστούν». Με αυτές τις αξίες θα εργαστούμε από την πρώτη μέρα! Θέλουμε να συνδεθούμε ουσιαστικά με αυτόνομες κοινωνικές δομές και οργανώσεις, αξιοποιώντας τη γνήσια ανιδιοτελή προσφορά. Θα στηρίξουμε τα αυτόνομα δίκτυα αλληλεγγύης για σίτιση, φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά.

* Παράλληλα, ποιες δράσεις αλληλεγγύης κάνατε για να ανακουφίσετε τον κόσμο που χειμάζεται από την κρίση;

Ακόμη και πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010,οργανώσαμε και λειτουργήσαμε με εθελόντριες γυναίκες διαφόρων ειδικοτήτων στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες, Ελληνίδες και μετανάστριες, που βρίσκονταν σε ανάγκη λόγω της ανεργίας και της βίας σε βάρος τους. Από το 2011 και μετά συμμετείχαμε στα δίκτυα αλληλεγγύης για τροφή, ενάντια στα χαράτσια και στις διακοπές ρεύματος, στηρίξαμε το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά που εδρεύει σε δημοτικό κτήριο στον Κορυδαλλό, βρεθήκαμε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας που απειλήθηκε με πλειστηριασμό το σπίτι τους. Η σημερινή παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου στον τομέα αυτό παρουσιάζεται ασθενική, αντίθετα με τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής. Το δικό μας πρόγραμμα στοχεύει στην καθολική παροχή πιστοποιημένων ιατρικών υπηρεσιών, εξετάσεων και φαρμάκων για όλους τους πολίτες και εφαρμογή της πρόληψης για τη δημόσια Υγεία.

* Υπάρχει, όμως, δυνατότητα να γίνει το επόμενο βήμα για να κάνετε έργα προς όφελος των κατοίκων;

Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στον Κορυδαλλό υπάρχει ένας χώρος 115 στρεμμάτων στα πρώην λατομεία ο οποίος όχι μόνο δεν αποκτά τον δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά αποτελεί ντροπή για την πόλη. Καθημερινά εναποτίθενται εκεί τόνοι μπαζών και άλλων απροσδιόριστης ποιότητας υλικών, υπό καθεστώς περίεργης ανοχής. Μια καινοτομία που παρουσιάζουμε στο νέο μας πρόγραμμα είναι το «πράσινο ταμείο» του δήμου, που θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά περιβαλλοντικές δράσεις και τα έσοδά του θα προέλθουν από τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, το συγκοινωνιακό πρόβλημα, η στάθμευση, οι καταλήψεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, η διαχείριση του αστικού πρασίνου, ο υπερβολικός θόρυβος σε πολλά σημεία της πόλης αποτελούν κρίσιμα προβλήματα σε εξέλιξη, που αντιμετωπίστηκαν με προχειρότητα και απάθεια από τις προηγούμενες διοικήσεις. Είμαστε έτοιμοι και με το πρόγραμμά μας καταθέτουμε προτάσεις που δίνουν ανάσα ζωής στην πόλη και αλλάζουν την καθημερινότητα! Σε συνεργασία με τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους του Κορυδαλλού εκπονούμε ένα σχέδιο άμεσης στήριξης και ανακούφισης από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. Θα εργαστούμε σοβαρά, απευθυνόμενοι και στους γειτονικούς δήμους για το θέμα της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης που μπορούν να φέρουν στην πόλη έσοδα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

* Η νίκη, λένε, βρίσκεται στις ευρύτερες συνεργασίες. Πώς το σχολιάζετε;

Εμείς δεν το σχολιάζουμε. Το κάναμε πράξη. Το Πάμε Αλλιώς, εμπλουτίζεται και διευρύνεται ουσιαστικά με τη συμμετοχή ζωντανών δυνάμεων, εξαντλώντας όλα τα όρια της συγγενικής του πολιτικής γεωγραφίας. Στα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, συμμετέχει ο Αποστόλης Συρίγος, πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και πρώην υποψήφιος δήμαρχος με τη Δημοκρατική Ενότητα, αλλά και ο Ηλίας Κρούπης, ενεργός δημοτικός σύμβουλος της 16χρονης Πόλης, καθώς και τα στελέχη του ιδρυτικού της πυρήνα. Έχουμε πετύχει τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων!