16.3.15

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των
καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.


Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με μια νέα απόφαση του ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) παίρνει πίσω τα περί ευθανασίας των σκυλιών που έχουν λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται και μας ενημερώνει πως συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία!

Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. θυμίζουμε ότι διαχειρίζεται το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) και σε αυτόν συμμετέχουν 19 δήμοι της Αττικής. Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015 είχε ως θέμα τη «Λήψη τροποποιητικής απόφασης για έγκριση πλάνου αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων που πάσχουν από ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ». Και στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας, τονίζεται ότι ανακαλείται η προηγούμενη απόφαση «καθώς αυτή στηρίζεται σε εισήγηση που δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ».
Η νέα απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Όμως εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκαλούνται. Τελικά εκεί στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. δεν γνωρίζουν τι ορίζει η νομοθεσία; Η αρμόδια κτηνίατρος Ευαγγελία Πατέλη γράφει τις εισηγήσεις της στο πόδι παραπέμποντας μάλιστα σε λάθος νόμους; Και η Εκτελεστική Επιτροπή πως επιτρέπει τη δημοσίευση εισηγήσεων που λέει ότι δεν έχει εγκρίνει;

Ποιες είναι πραγματικές προθέσεις τους;

Όμως ποια είναι η αλήθεια; Στην καταγγελία που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) στις 12 Μαρτίου 2015 σχετικά με την πρόθεση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να οδηγήσει σε εξόντωση τα αδέσποτα, που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται - κατά παράβαση των όσων ορίζει η νομοθεσία - παρουσιάζει και ένα ακόμα στοιχείο το οποίο δείχνει τις προθέσεις των αρμοδίων.

Η Π.Φ.Π.Ο. καταθέτει απόσπασμα από τα πρακτικά της 23ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου καθώς εκεί ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στις 15 Οκτωβρίου 2014 είπε «ο νόμος λέει στα καλαζαρικά σκυλιά γίνεται ευθανασία» κάτι που φυσικά είναι ψευδές.

Ο κ. Γουρδομιχάλης, που είναι μαθηματικός και όχι καθηγητής παρασιτολογίας, δίνει μάλιστα μια μίνι «διάλεξη» στους δημοτικούς συμβούλους για το πώς μεταδίδεται η ασθένεια από τον σκύλο στον άνθρωπο παραπληροφορώντας τους παρευρισκόμενους ενώ τονίζει για τις ενέργειες που κάνει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για να βρεθεί φάρμακο, ενώ φάρμακο για την ίαση των σκύλων και των ανθρώπων φυσικά και υπάρχει.

Ο κ. Γουρδομιχάλης ψεύδεται και για όσα ορίζει ο νόμος για την διαχείριση των άρρωστων ζώων αλλά και για τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας μέσω των σκνιπών.

Θυμίζουμε ότι ο Στέλιος Χαραλαμπίδης πρώην καθηγητής Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με το άρθρο του «Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση» στο www.zoosos.gr έχει επισημάνει εδώ και χρόνια ότι στη Ελλάδα δεν ζει αυτό το είδος σκνίπας που τσιμπάει και τον άνθρωπο και τον σκύλο!

Ο κ. Χαραλαμπίδης έχει τονίσει ότι: «Η λεϊσμανίωση στη χώρα μας συνεχίζει να ονομάζεται “καλά αζάρ”. Το “καλά αζάρ”, όμως, είναι νόσημα του ανθρώπου στην Ινδία και προκαλείται από παράσιτο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα!».

Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Ανάλογα με το είδος τους, οι σκνίπες επιλέγουν τον άνθρωπο και συγκεκριμένα είδη ζώων για να απομυζήσουν αίμα. Τα δώδεκα είδη των σκνιπών που υπάρχουν στη χώρα μας, επιλέγουν για να απομυζήσουν αίμα, τον σκύλο και άλλα είδη ζώων ή τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων, αλλά στις επιλογές τους αυτές δεν συμπίπτουν ο άνθρωπος και ο σκύλος».

Τα ψεύδη του προέδρου του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Μάλιστα αυτές τις επιστημονικές διαπιστώσεις επανειλημμένα τις είχαμε στείλει στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., τις έχουμε δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ μας και είχαμε προσωπικά στον πρόεδρο του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη καθώς σε όλα τα δελτία Τύπου του συνδέσμου παρουσιάζεται η λεϊσμανίωση ως μια ασθένεια που ο άνθρωπος κολλάει από την σκνίπα, η οποία τσιμπάει αρχικά τον μολυσμένο τον σκύλο, ενώ αυτό στην Ελλάδα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δε συμβαίνει άρα όποιος το ισχυρίζεται ψεύδεται.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου αποδεικνύουν ότι ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ψεύδεται.

Μπορεί λοιπόν προσωρινά ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να κάνει πίσω στο θέμα της δολοφονίας των άρρωστων σκυλιών εξαιτίας και της ουσιαστικής αντίδρασης της Π.Φ.Π.Ο. και της δημοσιότητας που πήρε το ζήτημα, όμως είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι στοχεύουν στην εξόντωση των ζώων γιατί και αδυνατούν να τα περιθάλψουν.

Ο κ. Γουρδομιχάλης έχει παραδεχτεί ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν διαθέτει τόσους χώρους, ώστε να ανταπεξέλθει στα άρρωστα σκυλιά ή στα αδέσποτα που χρήζουν στείρωσης (περίθαλψης κ.ά.) από τους 19 καλλικρατικούς δήμους με τους οποίους συνεργάζεται. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να προσθέτει και νέα μέλη – άρα και περισσότερα ζώα – όπως π.χ. πρόσφατα έκανε με τον Δήμο Αθηναίων μεγεθύνοντας το πρόβλημα και την περιοχή ευθύνης του.

Θυμίζουμε ότι συχνά τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται νέα περιστατικά γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν γίνονται στειρώσεις και θεραπείες γατιών γιατί τις θεωρούν επικίνδυνες (!) ή γιατί δεν ξέρουν πώς να τις πιάσουν (!) ενώ δεκάδες είναι οι εθελοντές που έχουν προσφερθεί να βοηθούν στην σύλληψη και επανατοποθέτηση αδέσποτων γατιών.

Αυτά τα γελοία επιχειρήματα χρησιμοποιεί ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για να μην αναλάβει τις ευθύνες του αφήνοντας έτσι τα αδέσποτα γατιά σε 19 καλλικρατικούς δήμους να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Αυτό βέβαια, που δεν κάνει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., το καταφέρνουν χωρίς να έχουν υπερφυσικές ικανότητες σωματεία και εθελοντές, που συστηματικά με δικά τους έξοδα στειρώνουν και θεραπεύουν γατιά, τα οποία υποφέρουν στους δρόμους. Μάλιστα οι εθελοντές και τα μέλη των των συλλόγων, των σωματείων, των Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με την φροντίδα των γατιών είναι υγιείς και όχι ετοιμοθάνατοι εξαιτίας αυτής της ενασχόλησης τους.

Δυστυχώς τόσο ο κ. Γουρδομιχάλης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. είναι υπεύθυνα για την μη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και είναι πραγματικά ντροπιαστικό για τον πολιτισμό μας να χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα η Δημόσια Υγεία ως δικαιολογία για την εξόντωση αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.