26.2.15

Το Λιμάνι της Αγωνίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Στέκι μας - Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου - στον Πειραιά την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 7:30 μ.μ. ​ παρουσιάζοντας δυο αγωνίστριες δημιουργούς και το έργο τους​.

Την Ελένη Πορτάλιου, - καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, Δημοτική Σύμβουλο ​ ​ Αθήνας, ποιήτρια - και την ποιητική της συλλογή «ΙΧΝΗ ΖΩΗΣ»​​.

Και την υπέροχη Νένα Βενετσάνου, συνθέτη, τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια...

23.2.15

5 πρόσωπα κι 1 καναπές

Από σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, και κάθε Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, στο Γκαράζ του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού (Ταξιαρχών και Λαμπράκη) στις 20.30 με προαιρετική οικονομική συνεισφορά.

Μετά την επιτυχία του «Γελώντας άγρια» που ανεβάσαμε την περασμένη χρονιά, το Ιωνικό Θέατρο επιστρέφει με μια δροσερή και ενδιαφέρουσα πρόταση : «5 πρόσωπα κι 1 καναπές».

Ιστορίες ανθρώπων, άλλοτε ρεαλιστικές, άλλοτε παράλογες, αλλά πάντα πιθανές, διαδραματίζονται γύρω από ένα καναπέ, που από απλό έπιπλο σαλονιού, μεταμορφώνεται σε σιωπηλό μάρτυρα καταστάσεων.

Η Μαρία Λεβαντή, ο Κυριάκος Ψαρράκος, ο Σίμος Σταυρόπουλος, η Νάσια Καραγιάννη και ο Στέφανος Γεωργιάδης, είναι οι πέντε ηθοποιοί που ενσαρκώνουν πολλούς ρόλους, αφού το έργο αποτελείται από ανεξάρτητα μονόπρακτα και μονολόγους του Αντώνη Παπαδόπουλου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Παρουσιάζονται τα μονόπρακτα : «Στο κατάστημα επίπλων»,»Το Καναρίνι», «Τί ώρα είναι;» και «Σούρουπο παντού».

Οι μονόλογοι : «Στον ψυχολόγο», «Στο skype» και «Στον Τραπεζίτη».

Τις μουσικές επιλογές επιμελήθηκε ο Σίμος Σταυρόπουλος, τους φωτισμούς ο Λουλούδης Χατζής, η Ζωή Γάσπαρη το μακιγιάζ και ο Στέλιος Δανιήλ με την Γεωργία Σιέττου το δημιουργικό και την φωτογράφιση.

20.2.15

Σώθηκαν από την Αστυνομία στον Κορυδαλλό, μετά από έκκληση...

Στις 10 Φεβρουαρίου ένα ζευγάρι δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του στον Κορυδαλλό στην οδό Κρέσνας 16.

Το ζευγάρι, είχε 8 γατούλες και κάποια παπαγαλάκια, μαζί τους που όμως όταν κλειδώθηκε το σπίτι από την Αστυνομία, τα ζώα έμειναν εκεί χωρίς τροφή, χωρίς νερό χωρίς τρόπο να διαφύγουν.

Οι γείτονες επικοινώνησαν με το zoosos.gr ζητώντας βοήθεια ώστε από το  ΑΤ Κορυδαλλού – που έχει επιδείξει την ίδια αδιαφορία και σε άλλες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων – να τους επιτραπεί η είσοδος για να φροντίσουν τα ζώα.

Τελικά,  σήμερα το πρωί το Α.Τ. Κορυδαλλού άνοιξε τελικά το σφραγισμένο διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Κρέσνας 16 και απελευθέρωσε τις γάτες και τα παπαγαλάκια, που ζούσαν έγκλειστα εκεί χωρίς τροφή και νερό από τις 10 Φεβρουαρίου, μετά την δολοφονία των ιδιοκτητών τους.

Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε μετά το σχετικό δημοσίευμα του zoosos.gr καθώς η Μάρθα Πουλτίδου – γνωστή για το φιλοζωικό της έργο – ενημέρωσε τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Κώστα Μιχαιρίνα και ζήτησε τη συνδρομή του ώστε να σωθούν τα ζώα.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Κορυδαλλού άνοιξαν το σπίτι και βρήκαν ευτυχώς ζωντανές τις γάτες, οι οποίες βγήκαν αμέσως στην αυλή και έπεσαν με τα μούτρα στο φαγητό που έβαλαν οι γείτονες.

Στο Αστυνομικό Τμήμα μεταφέρθηκε και ένα κλουβί με τρία παπαγαλάκια δύο εκ των οποίων ήταν ακόμα ζωντανά.

Ο Νίκος Τσολιάς, που επικοινώνησε με το zoosos.gr χθες το βράδυ ζητώντας βοήθεια για το θέμα, μας εξήγησε ότι θα αναλάβει τη φροντίδα των γατιών καθώς γνώριζε την ιδιοκτήτρια τους. Επίσης τους ευχαρίστησε, μάλιστα, για το ενδιαφέρον καθώς εδώ και μέρες προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πείσει τους αστυνομικούς να ασχοληθούν με τα ζώα που κινδύνευαν.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι εξαιρετικά λυπηρό για ένα τέτοιο θέμα να πρέπει να ενημερώνεται υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. για να παρέμβει, επειδή οι αστυνομικοί ή δεν γνωρίζουν την νομοθεσία, ή δεν συνεργάζονται με τις εισαγγελίες ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιες υποθέσεις καθώς τις θεωρούν υποδεέστερες.

Πρόταση δράσης στα Λιπάσματα

 Στην περιοχή της Ανάπλασης βρίσκεται μεταξύ άλλων και η έκταση των Λιπασμάτων (213 στρέμματα), την οποία αφορά η παρακάτω πρόταση. Η κυριότητα του χώρου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα όμως ο Δήμος αμφισβητεί –και καλά κάνει- την ιδιοκτησία αυτή βασιζόμενος σε επιχειρήματα ότι ο χώρος αυτός δόθηκε προνομιακά για εργοστάσιο και τώρα που έληξε η χρήση του ως βιομηχανίας μπορεί να περιέλθει ξανά στο δημόσιο χωρίς χρήματα. Αν αυτή η επιχειρηματολογία μας δεν ευοδωθεί τελικά, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε απαλλοτρίωση του χώρου με χρήματα από την Πολιτεία ή την Περιφέρεια.
(η φωτογραφία από τη συγκέντρωση και πορεία στην περιοχή των Λιπασμάτων 26.11.2014)

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το εργοστάσιο έκλεισε το 1999 μετά από αγώνες των κατοίκων, των θεσμικών φορέων και των κινημάτων (Παμπειραϊκή Επιτροπή, Επιτροπή Πολιτών, Επιτροπή Ανάπλασης κλπ). Το 2003 ο χώρος ισοπεδώθηκε εν όψει Ολυμπιακών αγώνων. Παρέμειναν τέσσερα κτήρια ως διατηρητέα, το Υαλουργείο, το Κτήριο Ηλεκτροπαραγωγής, το Ινστιτούτο Κανελλόπουλου και τα Σφαγεία. Η συνολική έκταση των διατηρητέων είναι 24 στρέμματα μέσα στα οποία είναι δομημένοι χώροι 17.000 τ.μ. καλύπτοντας έτσι συντελεστή δόμησης λίγο λιγότερο από το 0.1. Η παραμονή έστω και αυτής της ποσότητας κτηριακού δυναμικού ήταν αποτέλεσμα κινηματικού τύπου παρέμβασης της Παμπειραϊκής Επιτροπής στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που ήταν έτοιμο να τα ισοπεδώσει όλα. Σήμερα ο χώρος αυτός μένει στην (αμφισβητούμενη από τον Δήμο) ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας λόγω της υπερτιμημένης εκτίμησης που υπάρχει στο ενεργητικό της Τράπεζας. Η πραγματική αξία του χώρου, με τιμή γύρω στα 70 ευρώ/τ.μ., όπως αγόρασε δίπλα ο Μελισσανίδης ή όπως πούλησαν το Ελληνικό στον Λάτση, βρίσκεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να το βρει άνετα η Περιφέρεια.

Η πρότασή μου είναι να προχωρήσουμε σε μια επέμβαση στον χώρο με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς. Η σειρά της απόκτησης ή απαλλοτρίωσης του χώρου θα έρθει αργότερα, προς το παρόν όμως μπορούμε να δείξουμε τις προθέσεις μας με αυτή μας τη δράση.

Ο χώρος επέμβασης είναι περίπου 100 στρέμματα δεδομένου ότι από τα 213 στρέμματα της συνολικής έκτασης των Λιπασμάτων πρέπει να αφαιρεθούν τα 80 στρέμματα που ανήκουν στον ΟΛΠ σαν παραλιακή ζώνη και τα 24 στρέμματα που είναι τα διατηρητέα με τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Αν κάθε σχολική μονάδα της πόλης μας χρεωθεί (υιοθετήσει) δύο στρέμματα γης, δηλ. κάθε σχολείο από τα 43 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (και επτά με δέκα μαζικοί φορείς ακόμα που θα συμφωνήσουν), ολόκληρος ο χώρος θα καλυφθεί με δράσεις . Κάθε μια από τις 50 αυτές ομάδες θα αναλαμβάνει σε ένα συγκεκριμένο χώρο που θα υποδεικνύει η δημοτική αρχή, τη συντήρησή του κατ' αρχήν και θα κάνει τα εξής:
Α.- Καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια. Αν κάπου χρειαστεί να μετακινηθούν μπάζα μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος.
Β.- Δενδροφύτευση με δεντράκια που θα προμηθεύσει ο Δήμος και οδηγίες από γεωπόνους που θα δουλέψουν εθελοντικά και από τον Δήμο.
Το όλο έργο παρακολουθεί ο Δήμος που φροντίζει και για την κάλυψη της δράσης σε σχέση με ιδιοκτήτες, αστυνομία κλπ.

πηγή: evikarakosta.blogspot.gr

Υ.Γ. Στη Β΄ Πειραιά, τα Λιπάσματα αποτελούν την μία από τις δύο μεγαλύτερες πληγές της περιοχής.... η άλλη, αντίστοιχη ή καλύτερα χειρότερη είναι το "Αθλητικό (μάλλον Αλήτικο) Κέντρο Σχιστού Κορυδαλλού" όπου η αντίστοιχη δημόσια γή αφού δεσμεύθηκε απαλλωτριώθηκε περίπου 6 φορές πάνω από την πραγματική της αξία κι εδώ και 8 χρόνια πλέον έχουμε μία ανοικτή χωματερή  όπου συγκεκριμένοι εργολάβοι ανενόχλητοι βουλιάζουν τον Κορυδαλλλό στα μπάζα και τα σκουπίδια!!!!

19.2.15

KollektivA

Το Σάββατο 7 Μαρτίου οι KollektivA ανεβαίνουν στη σκηνή του Fuzz Live Music Club για μία μεγάλη συναυλία που θα αποτελέσει σταθμό στην έως τώρα πορεία τους. Το ραγδαία ανερχόμενο rock group που επαναπροσδιόρισε και επανέφερε δυναμικά τον σκληρό ήχο στο ελληνικό τραγούδι, μετά την επιτυχημένη πορεία του album «Η Μπαλάντα της Φυλακής» και πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα, επιστρέφει με μία εμφάνιση ορόσημο στην Αθήνα, έχοντας μόλις κυκλοφορήσει μια νέα δισκογραφική δουλειά.

Ανάμεσα σε εντατικές πρόβες, ηχητικούς πειραματισμούς και συζητήσεις, προέκυψε η ιδέα για μια διαφορετική μουσική πρόταση. Ακολουθώντας την καλλιτεχνική του παρόρμηση, το συγκρότημα ξεκίνησε άμεσα τις ηχογραφήσεις που κατέληξαν σε ένα mini album με τίτλο “The Revolution Sessions” και περιλαμβάνει τολμηρές διασκευές σε πολιτικά τραγούδια από διάφορες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Οι KollektivA συντονίζουν τα ρολόγια τους με μία εποχή που αναζητά τη μεγάλη μετάβαση. Επιλέγουν να αντλήσουν ορμή από τραγούδια που βρέθηκαν στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων, στην αναζήτησή τους για ελπίδα και ελευθερία. Ιστορικές στιγμές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία αλλά και τις ΗΠΑ, γίνονται ένα εκρηκτικό σύνολο τραγουδιών. Στις 7/3 στο FUZZ θα ακουστούν τα τραγούδια του «The Revolution Sessions», ένα μεγάλο μέρος από την «Μπαλάντα της Φυλακής», παλιότερα γνωστά τραγούδια των KollektivA και διασκευές του ροκ -ελληνικού και ξένου- ρεπερτορίου που θα μας ταρακουνήσουν για τα καλά!

Οι KollektivA είναι οι:
Θανάσης Χουλιαράς: φωνή
Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες
Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα
Γιώργος Παύλου: μπάσο
Δημήτρης Γιαννούχος: τύμπανα
Μάκης Κρέτσης: κρουστά
Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
FUZZ Live Music Club: Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος
τηλ. 210 3450817

Παραγωγή: Prospero

"Η Μπαλάντα της Φυλακής"

KollektivA | "Η Μπαλάντα της Φυλακής" | Full Album

18.2.15

5 πρόσωπα κι 1 καναπές


Μετά την επιτυχία του «Γελώντας άγρια» που ανεβάσαμε την περασμένη χρονιά, το Ιωνικό Θέατρο επιστρέφει με μια δροσερή και ενδιαφέρουσα πρόταση : «5 πρόσωπα κι 1 καναπές».

Ιστορίες ανθρώπων, άλλοτε ρεαλιστικές, άλλοτε παράλογες, αλλά πάντα πιθανές, διαδραματίζονται γύρω από ένα καναπέ, που από απλό έπιπλο σαλονιού, μεταμορφώνεται σε σιωπηλό μάρτυρα καταστάσεων.

Η Μαρία Λεβαντή, ο Κυριάκος Ψαρράκος, ο Σίμος Σταυρόπουλος, η Νάσια Καραγιάννη και ο Στέφανος Γεωργιάδης, είναι οι πέντε ηθοποιοί που ενσαρκώνουν πολλούς ρόλους, αφού το έργο αποτελείται από ανεξάρτητα μονόπρακτα και μονολόγους του Αντώνη Παπαδόπουλου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Παρουσιάζονται τα μονόπρακτα : «Στο κατάστημα επίπλων»,»Το Καναρίνι», «Τί ώρα είναι;» και «Σούρουπο παντού».

Οι μονόλογοι : «Στον ψυχολόγο», «Στο skype» και «Στον Τραπεζίτη».

Τις μουσικές επιλογές επιμελήθηκε ο Σίμος Σταυρόπουλος, τους φωτισμούς ο Λουλούδης Χατζής, η Ζωή Γάσπαρη το μακιγιάζ και ο Στέλιος Δανιήλ με την Γεωργία Σιέττου το δημιουργικό και την φωτογράφιση.

Από Καθαρή Δευτέρα και κάθε Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, στο Γκαράζ του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού (Ταξιαρχών και Λαμπράκη) στις 20.30 με προαιρετική οικονομική συνεισφορά.

15.2.15

Μεγαλοκαρχαρίες...

οι μεγαλοκαρχαρίες είναι μεγαλύεροι από εσένα όσο είσαι μόνος και το επιτρέπεις...

12.2.15

Εκδίκηση είναι να αποκαλύπτεις τελικώς
τον κλόουν που οι άλλοι βλέπουν θηριοδαμαστή

Του Κώστα Βαξεβάνη 

Μια δημοσιογραφική αποκάλυψη συγκλονίζει τον κόσμο. Είναι η διαρροή των λογαριασμών της HSBC, η οποία αποδεικνύει πως χιλιάδες επώνυμοι, πλούσιοι, γνωστοί και ενδεχομένως και «σωτήρες» φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας το τραπεζικό σύστημα.

Με πρωτοβουλία της Le Monde και με έρευνα 150 δημοσιογράφων τα στοιχεία βγαίνουν σιγά στην επιφάνεια. Τα εγχώρια ΝΕΑ καυχώνται πως συμμετέχουν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Το διαβάζω και μου έρχεται να χειροκροτήσω, να φωνάξω «ζήτω και μπράβο», να ανάψω πυροτεχνήματα. Είναι δυνατόν η υποκρισία να έχει τέτοιο μέγεθος;

Στις 28 Οκτωβρίου του 2012, με συνέλαβαν για τα πρώτα HSBC-Leaks, όπως πλέον ονομάζεται. Για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούσαν 2059 καταθέτες της HSBC που ονομάστηκαν λίστα Λαγκάρντ. Μετά τη σύλληψη που ήταν από μόνη της είδηση αλλά και απ’ τον τρόπο που έγινε (αυτόφωρη διαδικασία, ανακοίνωση ότι καταζητούμαι, παρακολούθηση του τηλεφώνου μου και επιχείρηση από 50 άτομα της Κρατικής ασφάλειας), τα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν και καταθέτες της HSBC όπως και οι πολιτικοί συνέταιροί τους, δεν μίλησαν ούτε για φοροδιαφυγή, ούτε για λίστα που έκρυβαν χρόνια υπουργοί, ούτε φυσικά για δικαιολογημένα HSBC-leaks. Ανακοίνωσαν τη «σύλληψη Βαξεβάνη για δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων πολιτών». Μέσα σε ώρες έγινα καταζητούμενος, συλληφθείς, υπεύθυνος διαρροής όχι στοιχείων σκανδάλου αλλά προσωπικών δεδομένων και λίγο αργότερα ορμώμενος από πολιτικές σκοπιμότητες.

Τα ΝΕΑ που σήμερα ανακάλυψαν πως η δημοσιοποίηση στοιχείων που αποδεικνύουν διαφθορά είναι δημοσιογραφικό καθήκον είχαν γράψει για τη «λίστα Βαξεβάνη» (όχι Λαγκάρντ), ο κύριος Πρετεντέρης είχε γράψει για «ισχυρισμούς κάποιου περιθωριακού περιοδικού» και η διεύθυνση των ΝΕΩΝ αντί να επιλέξει από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που υπήρχαν από τη σύλληψή μου, επέλεξε να βάλει μια άλλη. Η φωτογραφία αυτή με εμφανίζει να βγαίνω από το γραφείο του εισαγγελέα και να συναντιέμαι με τη Ρένα Δούρου. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τη Ρένα στη ζωή μου και είχε έρθει όπως και άλλα στελέχη κομμάτων να συμπαρασταθεί σε αυτό που μόλις είχε ξεκινήσει και ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για μένα. Η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας αλλά και τα σχόλια είχαν συγκεκριμένο στόχο. Να εμφανιστεί η αποκάλυψη της λίστας, η δημοσιογραφική έρευνα και το ρίσκο απέναντι στα μεγαθήρια της λίστας και τους προστάτες τους, ως μια υπόθεση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Συνάδελφοί μου, απέναντι στην αλήθεια, ενεργοποίησαν την έρπουσα συκοφαντία, την αμφισβήτηση του ψιθύρου, τη μπόχα του υπονοούμενου ευελπιστώντας πως ακόμη και η δημοσιογραφία που αντιστέκεται μπορεί να πάθει ασφυξία. Η φωτογραφία των ΝΕΩΝ, έγινε viral στο διαδίκτυο. Εκεί έμαθα πως με τη Ρένα Δούρου είχα και πιο προσωπικές σχέσεις εκτός απ’ το ό,τι όλα αυτά τα κατασκευάζει ο Συριζα.

Η περιπέτεια που ακολούθησε με τις διώξεις, η πίεση που δεχθήκαμε ως δημοσιογραφική ομάδα, το προσωπικό κόστος που δημιουργεί η ανάγκη να βάζεις τον εαυτό σου απέναντι σε όλες τις βρωμιές προσπαθώντας να αποδείξεις πως δεν είσαι όπως αυτοί, ήταν τεράστιο. Βλέπετε ο βρώμικος δεν έχει κανένα κόστος. Χρειάζεται απλώς να απλώσει τα βρώμικα χέρια του και να ακουμπήσει τον άλλο.

Το πράγμα είχε και συνέχεια, από το άλλο κομμάτι της διαπλοκής, το πολιτικό. Στην επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, κατέθετα επί 6,5 ώρες γεμίζοντας πάνω από 400 σελίδες. Σε αυτή την επιτροπή ο Άδωνης Γεωργιάδης του οποίου η σύζυγος είναι «αντιπρόσωπος λογαριασμού της λίστας» φυσικά δεν ρωτούσε για τη λίστα, αλλά για το αν πήρα 1,5 εκατομμύριο απ την ΕΡΤ. Έκανε και ερώτηση στη Βουλή γι’ αυτό, ώστε να παράξει τα αντίστοιχα δημοσιεύματα καλυμμένος πάντα πίσω απ τη βουλευτική του ασυλία.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρήγας, με ρωτούσε γιατί σε άρθρα μου στους New York Times και τον Guardian, έγραψα πως στη λίστα καταγράφεται όλο το σύστημα της ελληνικής διαπλοκής και κατηγορούσα με τον τρόπο αυτό κατά την άποψή του την Ελλάδα.

Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, το HOT DOC, αποκαλύπτει πως λίγο πριν τις εκλογές, στελέχη του ΣΔΟΕ, έδωσαν εντολή να κλείσει ο φάκελος έρευνας για τον σύμβουλο του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ερευνάται για καταθέσεις 5,5 εκατομμυρίων στην HSBC. Φαντάζομαι πως τα ΝΕΑ ούτε γι’ αυτό θα γράψουν παρότι τώρα πια ασχολούνται με τη λίστα της HSBC.

Τώρα θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να μην ξεχαστεί πως είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε την αποκάλυψη και να πάρουμε τη δόξα που μας ανήκει; Για να πούμε πως απλώς είχαμε δίκιο και ήρθε η ώρα της δικαίωσης; Για να μην ξεχνάει ο κόσμος γιατί είναι σημαντικό να τα θυμάται; Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω. Είδα τα δημοσιεύματα και τις ζητωκραυγές των ΝΕΩΝ και άρχισα να γράφω. Είναι τέτοια η άνεσή τους με το συμφέρον και τη διαπλοκή, που μπορώ ως και να χειροκροτήσω όπως θα έκανα για ένα έργο τέχνης που κατασκευάζει κάποιος από σκουπίδια.

Λένε πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Η πραγματική εκδίκηση είναι με υπομονή να αποκαλύπτεις τελικώς τον κλόουν εκεί που οι άλλοι από φόβο βλέπουν τον θηριοδαμαστή.

12 Φεβρουαρίου 1945,
Η Συμφωνία της Βάρκιζας

1943 1945, Κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ Δείτε τα Δεκεμβριανά του 1944 που προηγήθηκαν της συμφωνίας της Βάρκιζας το 1945... 1946-1949, Κινηματογραφικού συνεργείου Δ.Σ.Ε.

«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»


Ομάδα Πολιτισμού: Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 8.45 μ.μ. προβολή της ταινίας «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας σας προσκαλεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 8.45 μ.μ. στο Στέκι μας στον Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου και Πραξιτέλους 78, στην προβολή της ταινίας «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»

Σινεφίλ 2013 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 82' Ελληνογερμανική ταινία, σκηνοθεσία Αστέρης Κούτουλας με τους: Μαρία Κουσουνή, Ντάνιλο Ζέκα, Ιωάννα Κρυωνά, Μπέλα Έλμαν. Βασισμένη στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την όπερα «Μήδεια» και τη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα.

Είναι μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα που σκοτώνει τα παιδιά της, εμπνευσμένη από την τραγωδία του Ευριπίδη. Η ταινία ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό μύθο με τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη, που ερμηνεύει η Μουσική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης.

Αφιερωμένη στους αμήχανους γονείς και, κυρίως, στους νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον - αφού οι ίδιοι οι γονείς τους τούς έφραξαν τον δρόμο -, η «Μήδεια» του Ευριπίδη ανακυκλώνεται στη μεγάλη οθόνη, λειτουργώντας συμβολικά για το σήμερα. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο για «Το πολυτιμότερο ντοκιμαντέρ του 2014», στο Βερολίνο από το Ίδρυμα «Κινηματογράφος για την ειρήνη».

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον οπερατέρ της ταινίας Μιχάλη Γερανιό που θα είναι μαζί μας και, μέσω skype, με τον σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα από το Βερολίνο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεχόμαστε τρόφιμα διαρκείας (πχ. γάλα, ζάχαρη, ζυμαρικά κλπ.) για το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Λιμανιού της Αγωνίας.

11.2.15

ΑΝΑΣΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ»
Όλοι στο Σύνταγμα την
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 6μμ

Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη.

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη!
Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι!

Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.

Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής.

Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής.

Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Θα νικήσουμε!

Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική

Από το Πάμε Αλλιώς: Τριήμερο Συνέδριο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική
H Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνει με τον ΕΔΣΝΑ τριήμερο συνέδριο για την Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 12 -14 Φεβρουαρίου 2015, στο αμφιθεάτρο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρ. Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων) που βρίσκεται στον Χολαργό, Τσιγάντε 2 και Αναστάσεως. Το πρόγραμμα εδώ
Με αφορμή το «Τριήμερο Συνέδριο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττικής» που διοργανώνει η Περιφέρεια (12-14/2/2015), το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece» καταθέτει τις θέσεις του, έτσι όπως διαμορφώθηκαν και παρουσιάστηκαν στις 26/7/2013. Για τους ΦτΦ/NFGR η Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων είναι θέμα Ιδεολογικό – Οικολογικό, Πολιτικό, Τεχνικό και ως συνδυασμός και των τριών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, με την παράλληλη ενεργό συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών. Οι θέσεις των ΦτΦ ΕΔΩ και συνημμένως. Οι Θέσεις μας ΕΔΩ για την Οικολογική, Αποκεντρωμένη, Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων B'.

70 χρόνια από την Συμφωνία της Βάρκιζας

10.2.15

Οι αγώνες μας δικαιώνονται!!! Η Ποταμού ανακατασκευάζεται!!!

Από την κα Καίτη Κυλάκου, επικεφαλή του Πάμε Αλλιώς και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπογραφή της σύμβασης από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου με τον ανάδοχο, που αναδείχθηκε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Βελτίωση χάραξης οδού Ποταμού και διασταυρώσεών της, από την οδό Καραολή Δημητρίου έως την οδό Οδυσσέως, λοιπές εργασίες προσαρμογών και συντήρηση οδών Ποταμού-Δερβενακίων από οδό Οδυσσέως μέχρι οδό Αθανασίου Διάκου», προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών και των αγώνων των κατοίκων για να πάψει η Ποταμού να απειλεί τη ζωή τους και την ζωή των διερχομένων οδηγών.

Εδώ και χρόνια πάνω από 20 τροχαία ατυχήματα έχουν συμβεί στην Ποταμού,οδό ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τον Κορυδαλλό και τον υπόλοιπο Πειραιά με τις δυτικές συνοικίες και με την Εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου.Μερικά δε από αυτά θανατηφόρα!!!Το γνώριζαν αυτό πολύ καλά,όχι μόνο τα θύματα και οι οικογένειές τους,αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής και οι διερχόμενοι οδηγοί. Πολλές, έντονες και συνεχείς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των οδηγών και προς τον Δήμο Κορυδαλλού και την πρώην Νομαρχία,αλλά και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον θάνατο που έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια!!!

Στη διάρκεια αυτών των ετών συγκροτήθηκαν πολλές επιτροπές, κατέθεσαν έγγραφες διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους με τις οποίες ζητούσαν την εξ ολοκλήρου ανακατασκευή, προκειμένου να πάψει η Ποταμού να απειλεί τη ζωή τους και την ζωή των διερχομένων οδηγών.Μάταια όμως.Μέχρι σήμερα η επιβαλλόμενη ανακατασκευή δεν έχει γίνει και οι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα,κάνοντας χώρο στα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.Το μόνο που έγινε ήταν κάποιες μικρής σημασίας παρεμβάσεις και βέβαια χαμηλού κόστους για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.Όπως αυτή το 2009 της Νομαρχίας Πειραιά, που εύστοχα σχολιάζει ο Korydallos blogspot.com . Η Ποταμού δεν χρειαζόταν καλλωπισμό.Ούτε πινακίδες που αποσπούν την προσοχή των οδηγών.Απαιτούσε εξ ολοκλήρου ανακατασκευή !!!.Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου λύνει οριστικά το πρόβλημα της οδού Ποταμού με τα δεκάδες τροχαία ατυχήματα, πολλά απ΄αυτά θανατηφόρα !!!

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας εδώ

"Αρχίζουν, τις επόμενες ημέρες, τα έργα για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στην οδό Ποταμού, στον Κορυδαλλό, με στόχο την οριστική λύση στο πρόβλημα των συχνών τροχαίων ατυχημάτων που συνέβαιναν στην περιοχή. Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο, που αναδείχθηκε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Βελτίωση χάραξης οδού Ποταμού και διασταυρώσεών της, από την οδό Καραολή Δημητρίου έως την οδό Οδυσσέως, λοιπές εργασίες προσαρμογών και συντήρηση οδών Ποταμού-Δερβενακίων από οδό Οδυσσέως μέχρι οδό Αθανασίου Διάκου», προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση των έργων, που προβλέπεται να γίνει σε 9 μήνες, θα διαμορφωθεί η οδός Ποταμού από την οδό Καραολή Δημητρίου έως την οδό Οδυσσέως ,με σταθερό πλάτος οδοστρώματος και νησίδας καθ΄ όλο το μήκος της ενώ θα προβλεφθούν τα κατάλληλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκρίνονται στον αναμενόμενο κυκλοφοριακό φόρτο. Ειδικότερα, το οδόστρωμα θα διαμορφωθεί με σταθερό πλάτος 6,5 μέτρα ανά κατεύθυνση και θα διατηρηθούν δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ενώ γίνει διάστρωση με νέο ασφαλτοτάπητα στην οδό Ποταμού – Δερβενακίων από Οδυσσέως μέχρι Καλλικράτους.

Επίσης, θα διαμορφωθούν τα πεζοδρόμια, με ράμπες στις διαβάσεις για ΑΜΕΑ, θα κατασκευαστούν νέα φρεάτια και κεντρική νησίδα, η οποία θα φυτευτεί ενώ θα τοποθετηθεί νέα σήμανση."

9.2.15

2 χρόνια ενεργής λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ από τους εργαζόμενους!

Κάλεσμα στις τριήμερες εκδηλώσεις των εργαζομένων
της Συνεργατικής εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ. 13-14-15 Φεβρουαρίου
Μετά από τέσσερα χρόνια αγώνα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και το δικαίωμα στην ζωή και στην αξιοπρέπεια:

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. καταφέραμε, μαζί με τις ανοιχτές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο, να φτάσουμε τον αγώνα μας σ’ ένα σημείο όπου μεγάλο μέρος της κοινωνίας όχι μόνο γνωρίζει την αδιάκοπη και ακατάβλητη προσπάθεια μας, αλλά μας προσφέρει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή του για να κάνουμε ολοένα και περισσότερα βήματα προς τον αδιαπραγμάτευτο στόχο μας που είναι η απρόσκοπτη και νόμιμη λειτουργία του εργοστασίου και η αξιοπρεπής επιβίωση μας μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν από την επίσημη έναρξη της επαναλειτουργίας του εργοστασίου, έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα πως διαθέτουμε την απαιτούμενη ικανότητα και εμπειρία για να κρατήσουμε το εργοστάσιο ζωντανό κι εμάς τους εργαζόμενους ενεργούς και σε παραγωγική δράση.

Παράλληλα, ο συνεχής αγώνας για την αξιοπρεπή μας επιβίωση και για τη νόμιμη λειτουργία του εργοστασίου, μας έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας συνειδητής και σταθερής στάσης για το δικαίωμα στην εργασία, γενικότερα, αλλά και μιας σχετικής με αυτό το δικαίωμα πρότασης προς όλη την κοινωνία . Αυτή η πρόταση δεν είναι άλλη από τη διαχείριση του πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους από αυτούς τους ίδιους τους εργαζόμενους, με κανόνες δημοκρατίας και υπό τον έλεγχο της κοινωνίας, η οποία είναι άλλωστε και η μόνη που μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες της.

Αυτά είναι τα προτάγματα με τα οποία βγαίνουμε προς την κοινωνία, που έξι χρόνια τώρα υποφέρει από τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, χωρίς καμιά ελπίδα για κάτι διαφορετικό από αυτό που -αδιαφορώντας πλήρως για τον κόσμο που υποφέρει- είχαν επιλέξει οι μέχρι πρότινος κυβερνώντες, δηλαδή, την πλήρη αποδόμηση των με σκληρούς αγώνες κατακτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η επιτυχία της προσπάθειας όλων εμάς που εργαζόμαστε στη ΒΙΟ.ΜΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για τη δική μας επιβίωση, όχι μόνο επειδή εγχειρήματα σαν αυτό της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι κατά την άποψή μας η μόνη λύση σε καιρούς κρίσης, αλλά και επειδή αυτή μας η προσπάθεια προτάσσει μια διαφορετική ‘φιλοσοφία’ και προσέγγιση της παραγωγικής διαδικασίας που θα δίνει σε όλους εμάς που πραγματικά παράγουμε και ξέρουμε πώς να παράγουμε τον ρόλο που δικαιωματικά μας ανήκει: Εργάτες και αγρότες να διαχειριζόμαστε τον πλούτο που παράγουμε με σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Είναι η ευρύτερη κοινωνία αυτή στην οποία απευθυνθήκαμε εμείς οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ., όταν βρεθήκαμε σε αδιέξοδο την εποχή που δεν ξέραμε πώς ακριβώς να προχωρήσουμε στον αγώνα μας. Και ήταν μέσα απ’ αυτή μας την απεύθυνση που βρέθηκαν πολλές λύσεις σε πολλά και μεγάλα προβλήματα (από τη στοιχειώδη επιβίωση μας μέχρι και το πώς και τι άλλο θα μπορούσαμε να παράγουμε) με αποτέλεσμα να αντέχουμε μέχρι και σήμερα να βρισκόμαστε μέσα στο εργοστάσιο και να παλεύουμε για τη ζωή μας και των οικογενειών μας, καταπολεμώντας και αποφεύγοντας παράλληλα τη βύθισή μας στην κατάθλιψη και την απόγνωση που φέρνει η ανεργία και η αεργία.

Σήμερα, με τις σχέσεις που έχουμε αποκτήσει με μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας που μας στηρίζουν, ζητούμε για μια ακόμα φορά την πολύ σημαντική για εμάς στήριξή τους, μιας και βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου στο βάθος του αγώνα αυτού φαίνεται τελικά να υπάρχουν κάποιες (έστω και προσωρινές) λύσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία όχι μόνο της ΒΙΟ.ΜΕ. αλλά και άλλων εργοστασίων οι εργαζόμενοι των οποίων βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα στην ίδια με μας κατάσταση, καθώς παλεύουμε για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού για όλους μας νομικού πλαισίου.

Με γνώμονα την αξιοπρεπή επιβίωση των εργαζομένων αλλά και την αρχή σύμφωνα με την οποία τα κέρδη που τυχόν θα προκύπτουν θα πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία που έτσι κι αλλιώς θα συμμετέχει με τη στήριξή της στη διαδικασία, πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να αναλαμβάνουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους την προσπάθεια να περάσουν σε αυτόν τον τρόπο παραγωγής, με τέτοιους κανόνες βάσης και άμεσης δημοκρατίας ώστε αυτοί που θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή αλλά και την διακίνηση των προϊόντων να μην είναι άλλοι από εκείνους που θα συμμετέχουν έμπρακτα στις παραπάνω διαδικασίες. Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι πως η πρόταση μας προς την εργατική τάξη σχετικά με την ικανότητά μας να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας είναι όχι μόνο δίκαιη και αναγκαία αλλά και εφικτή.

Πρώτα και κύρια επειδή η καλύτερη δυνατή και προς το πραγματικό όφελος της κοινωνίας διαχείριση του πλούτου που παράγουμε δεν μπορεί να γίνεται από κανέναν άλλο παρά από εμάς τους ίδιους.

Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε άμεσο συμφέρον να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε το περιβάλλον που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, φυλάσσοντάς το σαν κόρη οφθαλμού.
Εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε το βάρος και την ευθύνη να εισάγουμε στην κοινωνία άλλους τρόπους λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας, με κανόνες βάσης αλλά και μέσα από την εμπειρία μας από παλιότερους αγώνες .
Εμείς είμαστε το ζωτικής σημασίας γρανάζι που θα δώσει κίνηση και στα υπόλοιπα γρανάζια της κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. παρομοιάσαμε την πρόταση αυτή που κάνουμε με το μικρό κουρντιστήρι ενός μεγάλου ρολογιού, που με τη σειρά του το παρομοιάσαμε με το σύνολο της κοινωνίας. Κι αυτό που είπαμε είναι ότι το μικρό αυτό κουρδιστήρι μπορεί και θέλουμε να δώσει κτύπο ζωής και κίνηση στο μεγάλο γρανάζι της εργατικής τάξης , δηλαδή, στο μόνο που μπορεί να επανεργοποιήσει όλα τα μικρότερα γρανάζια της κοινωνίας ώστε να πάρει μπρος το μεγάλο ρολόι (η κοινωνία στο σύνολό της) και ν’ αρχίσει πλέον να λειτουργεί μέσα από νέους θεσμούς που δεν θα έχουν τις παραδοσιακές αγκιστρώσεις της ανάθεσης και διαπλοκής.

Έτσι, με βάση αλλά ταυτόχρονα και με σταθερό και συνεπή μας στόχο όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να πάρετε με αγωνιστικότητα μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις μας των εργαζομένων και των αλληλέγγυων της ΒΙΟ.ΜΕ.

Επειδή μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε όλοι μαζί αυτό που ονειρευτήκαμε και λέμε πως είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την επιβίωση και τη συνοχή όλης της κοινωνίας.

Επειδή αλλιώς δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο παρά η καταστροφική για όλη την εργατική τάξη παθητική αποδοχή των όσων μας επιβάλουν τα συμφέροντα άλλων.

Φεβρουάριος 2015
Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ

Προγραμματικές δηλώσεις, Αλέξης Τσίπρας

Προγραμματικές δηλώσεις, Αλέξης Τσίπρας (τμήμα πρώτο) Προγραμματικές δηλώσεις, Αλέξης Τσίπρας (τμήμα δεύτερο) Προγραμματικές δηλώσεις, Αλέξης Τσίπρας (τμήμα τρίτο) Προγραμματικές δηλώσεις, Αλέξης Τσίπρας (τμήμα τέταρτο) Προγραμματικές δηλώσεις, Αλέξης Τσίπρας (τμήμα πέμπτο)

6.2.15

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Σάββατο 7/2/2015 11.00 Κερατσίνι .

Όταν οι δολοφόνοι ξαναγυρνούν…
…δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι

2.2.15

Το μεγάλο μας ΤΣΙΡΚΟ

Στις 22 Ιουνίου του 1973, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο "Αθήναιον" το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη "Το Μεγάλο μας Τσίρκο". Στο έργο, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το --τότε-- σήμερα...

Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Το "μεγάλο μας τσίρκο" είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο "Αθήναιον" χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι " μαζικότερες -- μέχρι το Πολυτεχνείο -- πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας".

Σύντομα οι λογοκριτές της χούντας κατάλαβαν ότι το έργο δεν ήταν μια απλή κωμωδία αλλά περνούσε στον κόσμο αντιδικτατορικά μηνύματα και-αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν- σταμάτησαν τις παραστάσεις.

Οι πρωταγωνιστές του έργου συνελήφθησαν και η Τζένη Καρέζη κλείστηκε στη φυλακή για τρεις μήνες..

Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία. Ακολουθεί ολόκληρο το έργο (ηχητικό).

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Φεβρουαρίου: Οικολογική, Ιστορική επίσκεψη, ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη Ρειτών). 2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. πηγή ΦτΦ