9.7.12

κούτσουρα...

Εδώ και πολλά χρόνια στο δήμο Κορυδαλλού, από την Υπηρεσία Πρασίνου, καταστρέφεται το πράσινο. Από πέρυσι ενημέρωνα συνεχώς τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, με επιστολές, αίτινες ήτο γραμμένες με παραπομπές από βιβλία, καταδεικνύοντας τις πάμπολλες παραβιάσεις των νόμων του κλαδέματος.

Μετά από δεκάδες επιστολών, κι μη έχοντας λάβει κάποια απάντηση, κατάλαβα πλέον τι συμβαίνει. Αφού είχα στηλιτεύσει κάποια σημαντικά λάθη, μέσα από τη βιβλιογραφία, βλέποντας πως τίποτε δεν αλλάζει, πρότεινα να σχεδιάσω εθελοντικώς και δωρεάν, ένα διαδικτυακό τόπο ενημέρωσης των πολιτών, για το κλάδεμα. Δεν έλαβα απάντηση.

Πρότεινα να γράψω κάποιο φυλλάδιο ή να γραφεί. Δεν έλαβα απάντηση. Πρότεινα στον αντιδήμαρχο, να πάμε μια βόλτα για να του δείξω τα «έργα» τους. Δεν έλαβα απάντηση. Επικρατούσε δημοκρατικώς η σιωπή. Εισερχόμενοι στο δρόμο της οικονομικής κρίσης, θα ήθελα να πιστεύω πως η πενία, θα σωφρονίσει τους ανθρώπους. Όμως δεν υπολόγισα πως θα αργήσει να επισκεφτεί όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Προ εβδομάδων, ενημέρωσα για κάποιες διαρροές στα λάστιχα του συστήματος άδρευσης των φυτών. Ο αντιδήμαρχος, δημοκρατικότατα εσιώπησε. Πέρασε ένας μήνας, περνούσα καθημερινά από το σημείο της διαρροής, δεν έγινε κάτι ώστε το νερό να μην χύνεται, ξαναέστειλα επιστολή. Τίποτε! Το νερό όχι μόνο δεν φτάνει για να ποτίσει ένα τμήμα, αλλά και τα λάστιχα έχουν τοποθετηθεί λανθασμένα, και είναι γεμάτα τρύπες, ώστε το νερό να σκορπίζεται στο δρόμο και τον πεζόδρομο. Ζήτησα να αλλαχθούν τα λάστιχα και να αξιοποιούνται τα χρήματα δημιουργικά: να λιπάζονται τα δέντρα, να ψεκάζονται, να ανακατεύεται το χώμα, να φυτεύονται νέα, να φροντίζονται τα αδέσποτα κτλ. Ζήτησα να μου φέρουν μια σακούλα ζωοτροφής, διότι εγώ ταΐζω τις αδέσποτες γάτες και εβρισκόμενος σε δύσκολη κατάσταση, δεν μπορώ να ανταποκριθώ.

Τελικώς, όχι μόνο δεν έλαβα απάντηση, αλλά σημερα 4/7 ο δήμος «κλάδευε» τις πικροδάφνες της πλατείας Κανάρια, (εκεί κοντά συμβαίνουν οι διαρροές). Η μέρα είναι ακατάλληλη για κλάδεμα, όπως και η εποχή! Η δε θερμοκρασία είναι υψηλότατη. Όμως η πικροδάφνη κλαδεύεται «κατά το φύτεμα, τον Οκτώβριο μετά την ανθοφορία και τον Μάρτιο»(Άλκιμος, Δέντρα και Θάμνοι, Ψύχαλος) ενώ πρέπει να φυτεύεται σε «καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη» (Botanica) πράγματα που φυσικά δεν συμβαίνουν.

Πέρυσι ίδια εποχή, συνέβη ακριβώς το ίδιο. Ενημέρωσα το γραφείο του αντιδημάρχου, για το λανθασμένο της αποφάσεως και διαπιστούται το πόσο σοβαρά λαμβάνουν την επιστήμη. Να μην αναφέρω περισσότερα για το μίσος που τρέφουν προς τη φύση, κόβουν ολόκληρα δέντρα όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.

Μετά δε, για να συνεχιστεί η κοροϊδία, διαφημίζονται πως κάνουν ανακύκλωση. Αλήθεια, τα κλαδιά των κομμένων δέντρων, για ποιο λόγο τα συλλέγει το σκουπιδιάρικο; Θα τα πάει στο «κομπόστ» να ξαναγίνουν χώμα ή τύρφη; Φυσικά και όχι.

Κλείνοντας, σκοπός αυτής της επιστολής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, διότι υπάρχουν και μερικοί, οι οποίοι φέρονται σαν ευτελείς, τόσο πολύ που να φαντάζει οικείος ο Τίμων ο Μισάνθρωπος του Λουκιανού. Η Δημοκρατία, εδράζεται στη δράση των πολιτών και πεθαίνει ή σιωπά στην αδράνειά τους.

Ν.Κ.  Τελειόφοιτος Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. Πειραιώς