15.9.14

Η Μακρόνησος του Ολιβιέ Ζισουά

Η ταινία προβάλλεται σήμερα Δευτέρα 15.9, στις 20.30, στην αυλή των Μουσείων Πολιτικών Εξορίστων Άι-Στράτη και Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31). Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ελένη Γιώτη και τον Ολιβιέ Ζισουά.

του Στρατή Μπουρνάζου

«Προτίμησα να προσπαθήσω να φέρω στο φως παρουσίες, να προκαλέσω ερωτήματα, να παλέψω ενάντια στη λήθη — κι αυτό το προσπάθησα αφήνοντας να λειτουργήσει η δύναμη της ποιητικής φαντασίας»: λόγια του Ολιβιέ Ζισουά για την ταινία του «Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας», από τη συνέντευξή του στον Κώστα Τερζή, στην Αυγή (14.4.2013). Η ταινία, ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη Μακρόνησο, ξετυλίγεται με άξονα την «αντιπαράθεση» ποιημάτων (κυρίως του Ρίτσου, αλλά και του Λειβαδίτη, του Αλεξάνδρου, του Λουντέμη κ.ά.) που γράφτηκαν στο νησί με επίσημα προπαγανδιστικά κείμενα της «αναμορφωτικής αγωγής» της Μακρονήσου.

Το 2009, όταν πρωτοσυνάντησα τη βοηθό σκηνοθέτη Ελένη Γιώτη, άκουσα με κάποια δυσπιστία ότι ένας γαλλοελβετός κινηματογραφιστής, με κίνητρο και βασικό εργαλείο τον ενθουσιασμό που του προξένησε η ανάγνωση του Πέτρινου Χρόνου του Ρίτσου (μόλις είχαν μεταφραστεί στα γαλλικά), θέλει να κάνει μια ταινία για τη Μακρόνησο. Σκεφτόμουν ότι είναι πολύ δύσκολο, χωρίς καμιά σχέση με την Ελλάδα και το πεδίο, να κατανοήσει τη δύσκολη συνθετότητα της Μακρονήσου — και ακόμα περισσότερο να την κάνει ταινία. Διαψεύστηκα πανηγυρικά. Και σε αυτό συντέλεσε η συστηματική έρευνα (το διαπίστωσα από κοντά, καθώς έκανα τον «ιστορικό σύμβουλο» στην ταινία), η πολιτική ευαισθησία του Ζισουά (δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη ταινία του αφορά ένα προσφυγικό στρατόπεδο στο Νταρφούρ, ενώ η πρώτη του ταινία ασχολείται με το χρέος του Νότου και τον ρόλο των ελβετικών τραπεζών) και, βέβαια, το ταλέντο του. Χάρη στο τελευταίο η ευαισθησία και η γνώση που σωρεύτηκαν μετουσιώθηκαν κινηματογραφικά σε μια θαυμάσια ταινία.
Η ταινία προβάλλεται σήμερα, Δευτέρα, στις 20.30, στην αυλή των Μουσείων Πολιτικών Εξορίστων Άι-Στράτη και Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31). 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ελένη Γιώτη και τον Ολιβιέ Ζισουά. Σας το προτείνω ενθέρμως. Άλλωστε, η παρουσίαση της καινούργιας μπροσούρας του Δημήτρη Ψαρρά για τη Χρυσή Αυγή (με συζητητές τον ίδιο, τη Βασιλική Γεωργιάδου, τον Θανάση Καμπαγιάννη και την Τασία Χριστοδουλοπούλου) γίνεται την ίδια μέρα στις 19.00, στο αμφιθέατρο του 984 στο Γκάζι.

Προλαβαίνετε και τις δύο, και σας τις συστήνω αμφότερες.