18.6.12

Αφιέρωμα στον Νικ. Βρεττάκο στο πλαίσιο της 20ης γιορτής Βιβλίου στον Κορυδαλλό

Η 20η «Γιορτή Βιβλίου» στον Κορυδαλλό είναι αφιερωμένη στον Λάκωνα ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Νικηφόρο Βρεττάκο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Έναν από τους από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο με διαχρονικό έργο που εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τους αναγνώστες του. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.

 Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 στις 20:00 στην πλατεία Ελευθερίας θα λάβει χώρα εκδήλωση- αφιέρωμα στον ποιητή όπου θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο συγγραφέας και γιος του ποιητή Κώστας Βρεττάκος καθώς και η δημοσιογράφος- κριτικός τέχνης και φίλη του Νικηφόρου Βρεττάκου Αντιόπη Τορβά- Μανιάτη.

 Θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργου Ανδρειωμένου, ενώ το αφιέρωμα θα κλείσει με μελοποιημένα ποιήματα από τη χορωδία του Δήμου Μονεμβασιάς "Το κυκλάμινο".

 Η Γιορτή Βιβλίου στον Κορυδαλλό έχει ζωή είκοσι ετών με τη συμμετοχή βιβλιοπωλών της πόλης. Έχει ξεκινήσει από τις 14 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 19.00 έως 22.30. Στη διάρκεια της γιορτής θα λειτουργεί κινητή έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης.


Ο Λάκωνας Νικηφόρος Βρεττάκος τραγουδιέται από έναν Κρητικό τον Βασίλη Σκουλά και αυτό είναι μια ευτυχής συγκυρία.

Ο "πικραμένος αναχωρητής" είναι από τα αγαπημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ερμηνεία του Σκουλά είναι μοναδική...

 ο Βρεττάκος προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Νόμπελ.

πηγή: κορυδαλλός