10.11.14

Ο τεχνητός χλοοτάπητας σκοτώνει;;;
Υπάρχει τον Κορυδαλλό αυτό υλικό στα γήπεδα μας;;;

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Ο τεχνητός χλοοτάπητας περιέχει μαύρους κόκκους που προέρχονται από λάστιχα. Η διάγνωση καρκίνου σε 34 γκολκίπερ από την Ουάσινγκτον εγείρει πλήθος ερωτηματικών!
Η προπονήτρια Έιμι Γκρίφιν επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Σιάτλ μία νεαρή γκολκίπερ, η οποία υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που Γκρίφιν πληροφορήθηκε μία τόσο αρνητική εξέλιξη. Το 2009 και άλλες γκολκίπερ είχαν διαγνωσθεί με μη Xόντγκιν λέμφωμα.

Η προπονήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, έδινε κουράγιο σε αθλήτριες που νοσηλεύονταν σε τοπικά νοσοκομεία διηγούμενη ιστορίες από την καριέρα της που αριθμεί τρεις δεκαετίες.

Μία μέρα η νοσοκόμα έστρεψε το βλέμμα της προς την Γκρίφιν λέγοντας: “Μη μου πείτε πως τα παιδιά είναι τερματοφύλακες. Είναι η τέταρτη γκολκίπερ που συναντώ αυτή την εβδομάδα στο νοσοκομείο”.

Η νεαρή κοπέλα, η οποία δίνει μάχη με τον καρκίνο ψέλλισε στην προπονήτρια της: “Έχω την αίσθηση πως αυτό που έπαθα έχει να κάνει με τους μαύρους κόκκους του τεχνητού χλοοτάπητα”. Οι συνθετικοί χλοοτάπητες έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Από τα high schoοls μέχρι τα αθλητικά συγκροτήματα που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι γονείς των αθλητριών μπορούν να επιβεβαιώσουν τα μαύρους κόκκους από καουτσούκ απ'όπου κατασκευάζεται το τερέν.

Τα παχύρευστα κομμάτια από χρησιμοποιημένα λάστιχα βρίσκονται παντού. Στις εμφανίσεις των παικτών, στα μαλλιά τους, στο σώμα τους... Για τους τερματοφύλακες, όπου τα σώματα τους βρίσκονται σε συχνή επαφή με το έδαφος, ο κίνδυνος στις προπονήσεις αλλά και τα παιχνίδια είναι μεγάλος! Κάνουν εκατοντάδες βουτιές και σε κάθε επέμβαση τους διαχέεται στον αέρα ένα μαύρο σύννεφο από που προέρχεται από τα λάστιχα. Οι κόκκοι εισέρχονται ακόμη και στο στόμα τους! Η Γκρίφιν αναρωτιέμαι μήπως αυτή είναι η αιτία που οι γκολκίπερ αρρωσταίνουν...
“Κοουτσάρω 26-27 χρόνια. Στα πρώτα 15 χρόνια της καριέρα μου ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Ξαφνικά διαπιστώνω πως έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας το φαινόμενο”. Η Γκρίφιν έχει συντάξει μία λίστα 38 παικτριών που διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι 34 ήταν γκολκίπερ!

Τουλάχιστον 12 παίκτριες αγωνίζονταν στην Ουάσινγκτον αν και το πρόβλημα όπως τονίζει αφορά ολόκληρη τη χώρα. Καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν συνδέει τον καρκίνο επισήμως με τον τεχνητό χλοοτάπητα. Η Γκρίφιν συγκέντρωσε ονόματα μέσα από την προσωπική εμπειρία της με αθλήτριες που αρρώστησαν αναγνωρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για κάποια επιστημονική μελέτη.

Το δείγμα είναι σοβαρό για να αναρωτηθεί κανείς εάν ο τεχνητός χλοοτάπητας από καουτσούκ που πλέον μπορεί έχει κάνει την εμφάνιση του σε χιλιάδες πάρκα, παιδικές χαρές, σχολία και στάδια στις ΗΠΑ είναι ασφαλές για τους αθλητές και τα παιδιά που παίζουν εκεί.

πηγή: gazzetta.gr