25.3.15

ο δρόμος για την επανάσταση του 1821....

Ένα πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον "αφιέρωμα" στον προεπαναστάτη και δάσκαλο του Θ. Κολοκοτρώνη τον Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη!!! 
 
Υπήρξε ένα εξαιρετικό βίντεο από την εκπομπή της ΕΤ-1 για την Δημοτική μας Παράδοση (27/11/09) που παρουσιάσε ο Παναγιώτης Μυλωνάς, πρόκειται για το τραγούδι του θρυλικού κλέφτη και γυναικά της Πελοποννήσου καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη. Το τραγούδει είπε αριστοτεχνικά ο πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος αλλά πλέον δεν βρίσκεται στον αέρα... (ακολουθούν όμως κάποια άλλα).

Ο θρυλικός Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης (1759-1805) έρχεται απο τα υψώματα του του Πάρνωνα και συσκεκριμένα από την Μπαρμπίτσα όπου γεννήθηκε το 1759, έτσι πήρε και το κατά κόσμο όνομα του. Το πραγματικό του όνομα είναι Ζαχαρίας Παντελεάκος, η οικογενειά του έφτασε στην Μπαρμπίτσα (1.200 μέτρα υψόμετρο) από την Μάνη όπως συνέβη και με πολλές άλλες οικογένειες του Μοριά και από τα νησιά μιας και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο κατά την τουρκοκρατία καθώς ηταν κυνηγημένοι και επαναστατημένοι Έλληνες κλέφτες.

Ο καπετάν Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης ονομάστηκε αρχιστράτηγος του Μοριά, είχε σπάνια προσόντα και παλικαριά που έδρασε σε όλο τον Μοριά, είχε βαθύτερους εθνικούς σκοπούς. Ήταν ο μεγάλος πρόδρομος του 21 , γιατί προετοίμαζε και σχεδίαζε το γενικό ξεσηκωμό του σκλαβωμένου ελληνικού λαού, δηλαδή αυτό που έκανε το 1821 ο μαθητής του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Διαβάστε εδώ για την καταγωγή του καπεταν Ζαχαρία Μπαρπιτσιώτη. Κι εδώ Δημοτικά για τον καπεταν Ζαχαρία Μπαρπιτσιώτη

Παιδί ακόμα κατατάχτηκε σε αρματολικό σώμα για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του και του αδελφού του, και 18 ετών συγκρότησε δική του ομάδα. Η φήμη του εδραιώθηκε στη κοινή συνείδηση με τη μάχη του Σάλεσι (1781). Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν μαζί του. Έγινε αρχηγός των κλεφτών με υπαρχηγό το Θ. Κολοκοτρώνη και συνένωσε γύρω του τους οπλαρχηγούς Αναγνωσταρά, Νικηταρά, Πετμεζά, κ.ά. Με ορμητήριο τον πύργο του στο Σκουφομύτη οργάνωνε συχνές επιδρομές εναντίον των Τούρκων και των Ελλήνων συνεργατών τους

Ακολουθεί συρτό από την Μπαρμπίτσα Λακωνίας, γενέτειρα του καπετάν-Ζαχαριά Παντελάκου, του γνωστού Μπαρμπιτσιώτη. Είναι τραγούδι των χωριών του Οινούντα στον Πάρνωνα. Αναφέρεται στον θάνατο του καπετάν-Ζαχαριά, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Ιουλίου 1805 στα Τσέρια της Αποσκιερής (Μεσσηνιακής) Μάνης μέσα στον πύργο του κουμπάρου του Κουκέα, από άνθρωπο του Μούρτζινου. Τραγούδα ο Μπαρμπιτσιώτης Κυριάκος Στρίφας.
Τα κατορθώματα πέρασαν στην περιοχή του Θρύλου και στο δημοτικό τραγούδι Υ.Γ.1 Αν και σίγουρα η επανάσταση ξεκίνησε την 17η μαρτίου 1825 στην Αρεόπολη της Μάνης, επίσης σίγουρα δεν την προκάλεσε ο με Τούρκικο τίτλο τιμής "ήρωας των Μανιατών" ΠετρόΜΠΕΗΣ Μαυρομιχάλης. Την επανάσταση την επέβαλαν ο Κολοκοτρώνης με τους Τρουπάκηδες από την Μεσσηνιακή Μάνη και τους άλλους οπλαρχηγούς που καταφθάσαν στην Αρεόπολη αλλά και το πλήρωμα του χρόνου από τους προεπαναστάτες όπως ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης. Υ.Γ.2 Είναι λυπηρό αλλά, φαίνεται ιστορικά, πως στη Μάνη όπως και με του Γερμανούς στο Β΄ΠΠ, έτσι λοιπόν και 120 χρόνια πριν με του Τούρκους οι "φίλοι" του κατακτητή "εκδιώξαν", στην καλύτερη, τους πατριώτες Έλληνες...