19.11.15

Πολιτιστικά από την Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού

Αξιόλογη πραγματικά είναι η προσπάθεια που κάνει η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού στο μέτωπο του πολιτισμού και της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η Λαϊκή Επιτροπή έχει συγκροτήσει θεατρική ομάδα, ενώ οργανώνει τμήματα καλλιτεχνικών μαθημάτων για μουσικά όργανα, χορούς και χορωδία. Ολα αυτά πλαισιώνουν την πλούσια δράση που έχει να επιδείξει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής. Στο στέκι της φιλοξενούνται, επίσης, μαθήματα αλληλεγγύης για παιδιά λαϊκών οικογενειών, που περιλαμβάνουν και ξένες γλώσσες.


Βασική επιδίωξη της θεατρικής ομάδας είναι να «ανεβάζει» έργα σε συνεννόηση με σωματεία εργαζομένων για τα μέλη τους, είτε στους τόπους δουλειάς, είτε σε πολιτιστικές αίθουσες. Ηδη έχει δώσει παραστάσεις μέσα στο νοσοκομείο «Μεταξά», με κοινό ασθενείς και προσωπικό. Επίσης, εκτός από τη συμμετοχή στον πολιτιστικό Σεπτέμβρη του Δήμου Κορυδαλλού, η θεατρική ομάδα συνδιοργάνωσε διήμερο παραστάσεων με το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού και το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ.

Την Κυριακή 22/11, στις 6.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο «Κωσταράκος» (Θήρας και Μαντινείας) στα Καμίνια, η θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει την «Πρόταση Γάμου» και το έργο «Ανθρωπος και το Κάδρο», σε εκδήλωση της Επιτροπής Ανέργων Πειραιά, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα «ανεβάσει» παραστάσεις σε νυχτερινά σχολεία και για τη θεραπευτική κοινότητα «18 Ανω».

Η ανταπόκριση εκατοντάδων εργαζόμενων δίνει την ευκαιρία στη Λαϊκή Επιτροπή να επικοινωνήσει μαζί τους, να φέρει νέους εργαζόμενους σε επαφή με το σωματείο τους, να τους καλέσει στις κινητοποιήσεις που έγιναν το περασμένο διάστημα, με κορύφωση την πανεργατική πανελλαδική απεργία. Από την άλλη, η συμμετοχή στη θεατρική ομάδα αποτελεί για πολλούς αφετηρία ενεργού δράσης στο εργατικό κίνημα.

Ο Κώστας Νικητάκης, μέλος της θεατρικής ομάδας αναφέρει για τη λειτουργία της: «Η σύνθεση της ομάδας περιλαμβάνει τουλάχιστον είκοσι άνδρες και γυναίκες από 16 έως 90 χρόνων! Ξεκινήσαμε με δύο τρία άτομα και το ενδιαφέρον μεγαλώνει διαρκώς. Συμμετέχουν εργάτες, φοιτητές, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, καθηγητές, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιστήμονες που με πολλή δουλειά και προσωπικές θυσίες κατάφεραν να παρουσιάσουν μια αξιόλογη δουλειά, επαληθεύοντας ότι η ερασιτεχνική δημιουργία είναι η απάντηση στο σκοταδισμό που μας προσφέρει απλόχερα το σύστημα».

Το ρεπερτόριο της ομάδας περιλαμβάνει τα μονόπρακτα του Αντον Τσέχοφ «Αρκούδα», «Η πρόταση γάμου», «Η επέτειος» και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο άνθρωπος και το κάδρο», ενώ ετοιμάζουν έργα και για τη νέα σεζόν.

Ολα τα μαθήματα καθώς και οι Πολιτιστικές δράσεις της Λαϊκής Επιτροπής γίνονται στην αίθουσά της (οδό Κρέσνας 10-12, Κορυδαλλός, Πληροφορίες: 694.5165.967)