16.6.11

16 Ιουνίου 1945, 66 χρόνια μετά...

16 Ιουνίου 1945: Ο Άρης Βελουχιώτης τερματίζει τη ζωή του με χειροβομβίδα, έχει κυκλωθεί δίπλα στον Αχελώο από ομάδες, οι οποίες είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν. Λίγες μέρες πριν είχε αποκηρυχθεί από το ΚΚΕ. Υπήρξε ο Αρχηγός των Ατάκτων και ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Κλάρας κσι είχε γεννηθεί στη Λαμία στις 27 Αυγούστου 1905.

Από νέος είχε ενταχθεί στο ΚΚΕ και υπέστει εξορίες και διώξεις ως το 1940 που πολέμησε ως Λοχίας Πυροβολικού (ορεινού) στο μέτωπο της Αλβανίας τους Ιταλούς. Τον Γενάρη του 1942, στο άλσος της Καισαριανής ανακοίνωσε την συνέχιση του αγώνα και κατόπιν έγκρισης του ΚΚΕ προωθήθηκε στο βουνό για τη συγκρότηση αντάρτικων ομάδων.Υπήρξε ηγέτης του ΕΛΑΣ (του αντάρτικου σώματος του ΕΑΜ) κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τις απαρχές του Εμφύλιου που ακολούθησε ανάμεσα στους αριστερούς αντιστασιακούς και τους δεξιούς και βασιλόφρονες.

Σημαντικό μέλος του ΚΚΕ. Ήλθε σε ρήξη με το ΚΚΕ εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τα όπλα μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας για να συνεχίσει τον πόλεμο.