21.6.11

Πεθαίνοντας στις πλατείες

Υ.Γ. (ανάποδο) Έχει σκεφτεί κανείς γιατι ο Σταύρος μπορεί και κάνει συνεντεύξεις παντού;Γιατί του μιλούν όλοι; Γιατί οι άνθρωποι τον εμπιστεύονται και μέσα από τις εικόνες του μας δείχνουν κατάματα την αλήθεια;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του, περιπλανήθηκαν στους «πίσω δρόμους» της Αθήνας, μπήκαν σε «απροσπέλαστες» περιοχές και συνομίλησαν με χρήστες για όλα αυτά που τους συμβαίνουν. Σε ένα στενό πίσω από τα Εξάρχεια κατέγραψαν τη χρήση του νέου ναρκωτικού «σίσα» - της «κοκαΐνης των φτωχών», ενώ σε ένα στενό του Μεταξουργείου είδαν ανθρώπους να χτυπούν ενέσεις μέχρι και στα γεννητικά τους όργανα καθ’ ότι οι υπόλοιπες φλέβες τους έχουν «καεί».

Επίσης, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε την πρωινή χορήγηση μεθαδόνης στο κέντρο του ΟΚΑΝΑ κοντά στην Ομόνοια, ενώ μπήκε στα σπίτια «χορηγούμενων» για να δει πως συνεχίζεται η ζωή τους μετά την ηρωίνη.

Στην εκπομπή μίλησαν δώδεκα άνθρωποι που είτε παιδεύονται ακόμη με την ηρωίνη, είτε συντηρούνται με υποκατάστατα, είτε έχουν εντελώς καθαρίσει.

Ανάμεσα τους

- Η Μαρία και ο Παναγιώτης, ένα δυνατό ζευγάρι με τη γυναίκα να είναι στο πρόγραμμα μεθαδόνης και τον άντρα να συνεχίζει την χρήση ηρωίνης αναμένοντας να τον πάρουν στα προγράμματα υποκατάστατων.

- Η Λούλα που έχει κόψει την ηρωίνη- όπως και την πορνεία που έκανε για να εξασφαλίσει της δόση της- και συχνάζει πια μόνο στο «Στέκι» της Γ΄Σεπτεμβρίου, εκεί που δε ρωτάνε για το παρελθόν της αλλά μόνο τη φροντίζουν.

- Ο Κώστας, νεαρός χρήστης ηρωίνης που πλέον ζει στους δρόμους. Απευθύνεται στους πολιτικούς και με ζηλευτή επιχειρηματολογία ζητά απάντηση στο ερώτημα «γιατί η Ελλάδα δεν κάνει για τους χρόνιους χρήστες αυτά που κάνουν πλέον όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», με αποτέλεσμα να καταγράφουμε και στον τομέα των ναρκωτικών μόνο αρνητικά ρεκόρ.