24.4.10

«Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο» στο Πέραμα στη Ζώνη

Για τέταρτη φορά μέσα στον εργασιακό χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα θα λάβει χώρα η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας με τίτλο «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο». Μία έκταση 2000 τ.μ. θα επενδυθεί με πλήθος δημιουργιών από 180 τουλάχιστον καλλιτέχνες που αποφασίζουν με αυτό τον τρόπο να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων του χώρου που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.Η Έκθεση σηματοδοτεί την κίνηση αυτή των καλλιτεχνών με τα χρώματά τους να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων που δουλεύουν το σίδερο αποδεικνύοντας έτσι τη σχέση της τέχνης με την εργατική τάξη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία μίας ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών που στοχεύουν στην έλευση των έργων τέχνης στους τόπους δουλειάς. Κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας των έργων εξάλλου είναι η ίδια η εργατική τάξη. Η ίδια η έκθεση αναφέρεται εξάλλου στη ΝΕΖ του Περάματος, έναν χώρο που τον έχουν σημαδέψει η ανεργία, τα εργατικά ατυχήματα, η εργοδοτική ασυδοσία αλλά, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, συνδέεται αναπόσπαστα με την ίδια την προοπτική του εργατικού κινήματος. Κι αυτό επιζητούν οι δημιουργοί... Το δικαίωμα στην εργασία και την ποιότητα ζωής. Μέσω της έκθεσης επιζητούν να εναντιωθούν στην ερήμωση της ζώνης.

Η έκθεση, άνευ χορηγών, λειτουργοί με τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μοιράζονται όλα τα αναγκαία πόστα. Επιμελούνται το στήσιμο της έκθεσης, τις βάρδιες, την ξενάγηση του κόσμου. «Χορηγοί», λοιπόν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων στη Ζώνη και θα λειτουργήσει από τις 23 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2010. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια ΄Ενωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Συνδικάτο Ναυπηγοξυλουργών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 23 Απρίλη
20:00 Εγκαίνια της έκθεσης Εικαστικών και φωτογραφίας
Σάββατο 24 Απρίλη
19:00 Συζήτηση: «Η κρίση και η εργατική οικογένεια»
21:00 Συναυλία: Ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα από τον Πειραιά
Κυριακή 25 Απρίλη
11:00-13:30 Εικαστικό παιγνίδι για παιδιά (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευή κούκλας, βιβλιοδεσία κ.α.)
19:00 Συζήτηση: «Μετανάστευση, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο»
21:00 Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη και το Λάκη Χαλκιά.
Πέμπτη 29 Απρίλη
22:30 Θέατρο: «οι κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου με την θεατρική ομάδα «εκτός σχεδίου»
Παρασκευή 30 Απρίλη
19:00 Συζήτηση: Η οικονομική κρίση και οι δυό γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα - οι δυό δρόμοι ανάπτυξης.
21:00 Συναυλία : Πολιτικό τραγούδι με την Ορχήστρα Νέας Ιωνίας. Διευθύνει ο Στέφανος Ψαραδάκος.
Κυριακή 2 Μάη
11:00-13:30 Εικαστικό παιγνίδι για παιδιά (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευή κούκλας, αφήγηση παραμυθιών, βιβλιοδεσία κ.α.)
19:00 Συζήτηση: «Τέχνη και εργατική τάξη»
21:00 μμ. Συναυλία: Ιστορίες για κρουστά, με τον Βασίλη Βασιλάτο

Λεωφορεία για την έκθεση:
Από Ομόνοια Β18 (Μέσω Λ. Π. Ράλλη, Νίκαια)
και Γ18 (Μέσω Λ. Γρ. Λαμπράκη, Κορυδαλλός)
Από Πειραιά (Σταθμός Ηλεκτρικού) Β43