Ο Κορυδαλλός, ο Πειραιάς και το όρος Αιγάλεω. e-mail: KORYDALLOS.BLOGSPOT παπάκι gmail τελεία com
17.8.11
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
[Φωτ.Τάσος Λύτρας: Λιβάδι στο Ποικίλο Όρος, μεταξύ "σκοπευτηρίου" και φαράγγι Ζαστάνι}
Ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ:
«Την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, ενεργώντας αυθαίρετα, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α' Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φέρεται να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις (αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε χρήση για λόγους προστασίας του ορεινού όγκου), προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί "τετελεσμένο".
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δια της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε άμεσα να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου από το Δήμο Γλυφάδας και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος.» (Ολόκληρη ΕΔΩ)
Για πολλούς καλοπροαίρετους πολίτες η είδηση ότι «ο Δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας ενεργώντας αυθαίρετα, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α΄ Ζώνη του Υμηττού» αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Όμως υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που οι δημοτικοί άρχοντες, και σε ορισμένες περιπτώσεις με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων α) ζητούν να εξαιρεθούν από τη δασοπροστασία και την αναδάσωση περιοχές β) διευκολύνουν να κτιστούν «μονές» στα βουνά γ) δυστροπούν όταν ορισμένες περιοχές χαρακτηρίζονται προστατευόμενες δ) στήνουν ή ορέγονται «αναψυκτήρια» και άλλες εγκαταστάσεις στα βουνά ή στις λίμνες κ.λπ.
(Α) Χωρίς να φιλοδοξώ να παίξω το ρόλο του «ληξιάρχου» παρουσιάζω ορισμένες «καραμπινάτες» περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται καθαρά ότι ορισμένοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και Δημοτικά Συμβούλια, είτε από άγνοια είτε από επιλογή, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εχθροί της φύσης, σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία, που φαίνεται περισσότερο φιλική με το περιβάλλον:
1. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου (ίσως ομόφωνη) να ζητήσει την ανέγερση σχολικού κτιρίου, του 10ου Λυκείου Περιστερίου, σε δασική περιοχή του ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ, έξω από τον αστικό ιστό. Αρνητική στο αίτημα αυτό, ήταν και η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη τύπου των Περιβαλλοντικών Συλλόγων Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου 14/3/2010 και ΕΔΩ την απόφαση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων μετά από πολύωρη συνεδρίασή του... ανέβαλε τελικά τη συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) που αφορά στην προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου! Και εδώ ο Δήμος Μεγάρων είναι σαφώς πιο πίσω από τον Οργανισμό Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) που προετοιμάζει το Π.Δ. (Διαβάστε ΕΔΩ)
3. Όσον αφορά το Δήμο Χαϊδαρίου καταγράφουμε μόνο τρεις περιπτώσεις α) Την παράνομη κατασκευή της δημοτικής καφετέριας «ΘΕΑΘΗΝΑΙ» σε παραχωρημένη περιοχή από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, Ζώνη προστασίας Α’ β) Την προσπάθεια δημιουργίας Περιφερειακού δρόμου σύνδεσης Δαφνίου – Δάσους Χαϊδαρίου (ΕΔΩ και ΕΔΩ) που θα αποτελούσε την αρχή και άλλων παρεμβάσεων που θα αλλοίωναν το δασικό χαρακτήρα της περιοχής (τελικά ο αγώνας κερδήθηκε στη «καθυστέρηση» και δεν πραγματοποιήθηκε το έργο) γ) Η καταστροφή του ιστορικού λόφου του Προφήτη Ηλία με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και τη συγκέντρωση υπεράριθμων Ι.Χ. που υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Δεν αναφέρουμε καθυστερήσεις, έλλειψη συντήρησης χώρων (π.χ. Ακτή Σκαραμαγκά, πρώην camping ΕΟΤ στο Δαφνί κ.λπ)
4. Με ιδιαίτερη ανησυχία διαβάζουμε συνεντεύξεις και ανακοινώσεις του Προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) κ.Μποζίκα για μια «η μελέτη» που είναι , «ενταγμένη στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του ΑΣΔΑ, και που θα δημιουργήσει δράσεις οικολογικής ανασυγκρότησης του Ποικίλου Όρους. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βοηθήσουν, γιατί το Ποικίλο Όρος αποτελεί πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα για τη Δυτική Αθήνα» (ΕΔΩ). Η άποψή μας είναι ότι δεν χρειάζεται καμία «οικολογική ανασυγκρότηση» το Ποικίλο Όρος, εκείνο που χρειάζεται είναι σεβασμό της χλωρίδας και της πανίδας, της χαμηλής και υψηλής βλάστησης, του τοπίου, της ιστορίας κ.λπ. Δεν προσφέρονται τα βουνά για ανάπτυξη αλλά μόνο για διαχείριση, οικολογική ανάδειξη (όχι ανασυγκρότηση, άραγε πως την εννοεί ο ΑΣΔΑ την ανασυγκρότηση;) και δασική αναψυχή. Θα επανέλθουμε όμως για το θέμα αυτό με συγκεκριμένη πρόταση προς τον ΑΣΔΑ και τους ενδιαφερόμενους φορείς (Δασαρχείο, ΥΠΕΚΑ)
5. Μεγάλα ερωτηματικά μας προξενεί η πρόταση του «Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά» ΠΕΣΥΔΑΠ για «Τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου αρχικά ισχύος 1 MW πάνω στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ Σχιστού (στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί στα 3 MW)» (ΕΔΩ) η οποία απορρίφθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ επιμένει και ζητάει από τον Περιφερειάρχη κ.Σγουρό να επαναφέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΕΔΩ). Ίσως θα πρέπει να ενημερώσει κάποιος τους συντάκτες της μελέτης ότι οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι ανεμογεννήτριες απαγορεύονται στους ορεινούς όγκους της Αθήνα.
6. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η πλήρη συμφωνία του Δήμου Αχαρνών (Μάιος 2011) που μαζί με το Περιφερειακό Συμβούλιο (Ιούνιος 2011) ενέκριναν τη δημιουργία κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων της εκκλησίας στο Μετόχι της Πάρνηθας, σε μια περιοχή 110 στρεμμάτων. Η Μονή Πετράκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αγαστή συνεργασία θέτουν τα θεμέλια για να προχωρήσει η «εκμετάλλευση» της περιοχής.
(Β) Και η εκκλησία φυσικά που με διάφορους τρόπους έχει σύμμαχο σε πολλές περιπτώσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει το «έργο» της. Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα και για το τι συμβαίνει ανά την Ελλάδα ας ανατρέξει στο περιοδικό e-ΕΥΠΛΟΙΑ, τ.18, Ιανουάριος 2008 (ΕΔΩ) που είναι αφιερωμένο στην «Εκκλησία και Περιβάλλον». Επιλέγουμε μόνο τρία άρθρα:
Πάνος Τότσικας: Υμηττός «Η γη της επαγγελίας για την εκκλησία» (EΔΩ)
Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου: «Το Ποικίλο υπό συνεχή απειλή» (ΕΔΩ) Στα άρθρα παρουσιάζονται οι διεκδικήσεις του Ι.Ν.Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας, της Μονής Κλειστών, «Η Παναγία της Φοινικιώτισσας» και το Γηροκομείο της Μητρόπολης Περιστερίου κ.λπ.
Κατασκηνώσεις της ΧΑΝ στη Σαλαμίνα (Φανερωμένη και Νομαρχία Πειραιά) (ΕΔΩ)
Επιπρόσθετα μπορείτε να δείτε και το σχόλιο στο blog μας «Με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» 3/9/2008 (ΕΔΩ)
Αξίζει επίσης να διαβάσετε «Το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Εκκλησίας να αποχαρακτηριστεί αναδασωτέα περιοχή στο Όρος Αιγάλεω, 3.500 στρεμμάτων» (ΕΔΩ)
[Για μια άλλη αυθαιρεσία της εκκλησίας στο Ποικίλο Όρος, πάνω από τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου θα επανέλθουμε με φωτογραφίες σε επόμενη ανάρτηση.]
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εκκλησία ορίζει «ικεσίες και ευχές» την 1η Σεπτεμβρίου (από το 1989 και εντεύθεν) «επ’ ευκαιρία της εορτής τη Ινδίκτου … ως ημέρας προστασίας του φυσικού Περιβάλλοντος» (ΕΔΩ).
Ας προσευχηθούν λοιπόν υπέρ του «φυσικού περιβάλλοντος» ιεράρχες και αυτοδιοικητικοί, η 1η Σεπτεμβρίου πλησιάζει.
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου
Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου για την Αειφορία και τη Βιωσιμότητα «Φίλοι της Φύσης»
17/8/2011