19.3.13

Απλήρωτοι 70 και πλέον εργαζόμενοι στο Δήμο Κορυδαλλού με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω Μ.Κ.Ο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους


Το «Πάμε Αλλιώς» πολύ έγκαιρα είχε ρητά κατηγορηματικά εκφράσει την αντίθεσή του στον τρόπο που επιχείρησαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις σε συνεργασία με Δημάρχους και Μ.Κ.Ο, σε ρόλους εργολάβων ελπίδας, να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία, ουσιαστικά καταργώντας το εργατικό δίκαιο – ή ό,τι τουλάχιστον απέμεινε απ’ αυτό στην εποχή των Μνημονίων.

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου , αντί να διεκδικήσουν και να εγγυηθούν τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία μέσα από τη δυνατότητα με πόρους του ΕΣΠΑ να υλοποιούν με δικό τους προσωπικό δράσεις για το περιβάλλον και τις κοινωνικές υπηρεσίες, βρήκαν τη φτηνή, αδιαφανή και χωρίς οικονομικό κόστος λύση των «ενοικιαζομένων» εργαζομένων των ΜΚΟ.

Αποτέλεσμα ; κοντά στους ήδη απλήρωτους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού να προστίθενται και οι 70 με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω Μ.Κ.Ο, εκτινάσσοντας στα ύψη τη δυσαρέσκεια των δημοτών απέναντι στη Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι στο Δήμο Κορυδαλλού με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω Μ.Κ.Ο, στους οποίους προστίθενται καθημερινά και άλλοι, ενώ απασχολούνται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, όπως αυτή της υπηρεσίας καθαριότητας ή του πρασίνου ή των κοινωνικών υπηρεσιών, μένουν απλήρωτοι για το μεγαλύτερο μέρος της πεντάμηνης διάρκειας του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν έχουν ούτε γάντια, δεν τους χορηγείται γάλα και βέβαια δεν έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. 

Πρόκειται για προγράμματα επιχορηγούμενα από την ΕΕ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας, γάμου, παιδιών, σπουδών, τριετίας, αποδοχές αδείας και δώρα εορτών, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα., ανεξάρτητα από την ειδικότητα του εργαζομένου. Μάλιστα, από κάθε εργαζόμενο ο φορέας του προγράμματος, δηλ. η Μ.Κ.Ο., παρακρατεί το 5% των αποδοχών του αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την εκμετάλλευση της ανάγκης των ανέργων για εργασία .

Τα προγράμματα αυτά δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία Με αφορμή την οικονομική κρίση πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις. Με πρόσχημα μάλιστα την καταπολέμηση της ανεργίας, οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ συνέλαβαν την ιδέα της «κοινωφελούς εργασίας». ΄Ηδη οι 70 και πλέον εργαζόμενοι διανύουν τον τρίτο ή τέταρτο μήνα της εργασίας τους και για τους περισσότερους σε λιγότερο από ένα ή δύο μήνες λήγουν οι συμβάσεις και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Το «Πάμε Αλλιώς» πολύ έγκαιρα είχε ρητά κατηγορηματικά εκφράσει την αντίθεσή του στον τρόπο που επιχείρησαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις σε συνεργασία με Δημάρχους και Μ.Κ.Ο, σε ρόλους εργολάβων ελπίδας, να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία, ουσιαστικά καταργώντας το εργατικό δίκαιο – ή ό,τι τουλάχιστον απέμεινε απ’ αυτό στην εποχή των Μνημονίων.

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου , αντί να διεκδικήσουν και να εγγυηθούν τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία μέσα από τη δυνατότητα με πόρους του ΕΣΠΑ να υλοποιούν με δικό τους προσωπικό δράσεις για το περιβάλλον και τις κοινωνικές υπηρεσίες, βρήκαν τη φτηνή, αδιαφανή και χωρίς οικονομικό κόστος λύση των «ενοικιαζομένων» εργαζομένων των ΜΚΟ. Αποτέλεσμα ; κοντά στους ήδη απλήρωτους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού να προστίθενται και οι 70 με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω Μ.Κ.Ο, εκτινάσσοντας στα ύψη τη δυσαρέσκεια των δημοτών απέναντι στη Δημοτική Αρχή.