18.4.13

ΔΗΚΕΠΑ: Ζήτημα ζωής ή θανάτου

To τρίτο κατά σειρά κρούσμα απόπειρας αυτοκτονίας από εργαζόμενο στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας (ΔΗΚΕΠΑ), τη δημοτική επιχείρηση που προήλθε από τη συγχώνευση των τεσσάρων κοινωφελών επιχειρήσεων του δήμου μας τον Ιούνιο του 2011 και που μόλις δυο χρόνια μετά πνέει τα λοίσθια.

Εν τάχει να αναφέρουμε τα γεγονότα, καθώς έχουν είναι ήδη γνωστά. Ότι η απόπειρα αυτοκτονίας σημειώθηκε στο δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, σε μια στιγμή απελπισίας έκοψε τις φλέβες του μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εργαζομένων του ΚΕΚ. Διασώστες του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο, καθώς επίσης άνδρες από το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου και εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου.

Στο απονενοημένο αυτό διάβημα που δεν είναι το μόνο στους κόλπους της επιχείρησης, δήλωσε ότι προέβη λόγω της πλήρους αδιαφορίας, πολιτικής ανευθυνότητας και διοικητικής αναποτελεσματικότητας της δημοτικής αρχής. Παρά την έκκληση για καταβολή των δεδουλευμένων του και τις επανειλημμένες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέσω της δημοσιοποίησης του προβλήματος, ο άτυχος εργαζόμενος δεν βρήκε ανταπόκριση από τη διοίκηση της ΔΗΚΕΠΑ, ενώ καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του από δημοτικό σύμβουλο.

Κατά την εκτίμηση μας, ο εκτροχιασμός της επιχείρησης ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένος καθώς ένα μήνα μετά την σύστασή της, ο τότε πρόεδρός της υπέβαλε την παραίτησή του στο δήμαρχο Λουκά Τζανή, υπογράφοντας μια επιστολή - κόλαφο, στην οποία έκανε λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες και αθρόες προσλήψεις προσωπικού» στην τέως δημοτική επιχείρηση αθλητισμού του Δήμου Κερατσινίου και χαρακτήριζε συμβούλους του δημάρχου ως «ρουφιάνους, τσάτσους και αυλικούς», προφανώς θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποσοβήσει και τυχόν δικές του ευθύνες.

Η εν λόγω επιστολή ήρθε προς επίρρωση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης περί παράνομων προσλήψεων, καθώς επίσης καταγγελιών περί των «κατ’ ευφημισμόν» εθελοντών, οι οποίοι παρότι δεν είχε διασαφηνιστεί το πλαίσιο της εθελοντικής τους προσφοράς, εντάχθηκαν σε διοικητικές υπηρεσίες της επιχείρησης, αλλά και του δήμου, εγείροντας υποψίες για παράνομες αμοιβές. Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε διοικητικό αλαλούμ και πολιτική βαβέλ.

Τον Αύγουστο του 2011, συνέβη η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας από εργαζόμενη στην επιχείρηση, η οποία είχε προσληφθεί ως άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρότι είχε ενημερώσει τον τότε πρόεδρο και γιατρό για το οικονομικό της αδιέξοδο αλλά και τα προβλήματα υγείας της, οι προειδοποιήσεις της δεν λήφθηκαν σοβαρά υπ’ όψιν.

Υπήρξε παραίτηση και αντικατάσταση του προέδρου που ακολουθήθηκε από έναν κύκλο έκρυθμων συνεδριάσεων δημοτικού και διοικητικού συμβουλίου, φραστικές επιθέσεις, ακόμη και ξυλοδαρμό μέλους του διοικητικού συμβουλίου από τον μετέπειτα πρόεδρο της επιχείρησης, που είχε ως αποτέλεσμα μηνυτήρια αναφορά.

Έκτοτε ακολούθησαν κινητοποιήσεις (καταλήψεις, πορείες, εκδηλώσεις, συνεδριάσεις), επισχέσεις εργασίας και σωρεία καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ η επιχείρηση οδηγήθηκε σταδιακά στην πλήρη αποδιάρθρωση, έχοντας αφενός οδυνηρές επιπτώσεις στην πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα του δήμου, αφετέρου καταδικάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της σε απαξίωση και απόγνωση. Οικονομικοί εισαγγελείς, το σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης αλλά και η επιθεώρηση εργασίας έχουν λάβει γνώση του προβλήματος, ενώ οι βουλευτές της περιοχής Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Τζένη Βαμβακά (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν υποβάλει σχετικές ερωτήσεις για το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΚΕΠΑ απασχολεί 5 υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, περίπου 40 υπαλλήλους ΑΜΕΑ με προγράμματα του ΟΑΕΔ, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά μακροχρόνια ζητήματα υγείας, αλλά και περί τους 100 καθηγητές των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων, οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν μόλις τον τελευταίο μήνα, ενώ παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι.

Θεωρούμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί έστω και τώρα στο πλήρες αδιέξοδο της επιχείρησης, θέτοντας οριστικά τέρμα στην «ομηρία» των εργαζομένων, την απαξίωση δημοτικών θεσμών αλλά και την αποδιοργάνωση των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες της πόλης μας, σε μια περίοδο που τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ, είναι η αναγκαστική λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης, με ταυτόχρονη μεταφορά δράσεων και προσωπικού στο Δήμο.

Εν όψει δε των αποχωρήσεων 14.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εξαγγελθεί για το τρέχον και το επόμενο έτος και το 2014, που είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και αποτελεσματικοί, έστω και την ύστατη στιγμή.