(η φωτογραφία από τη συγκέντρωση και πορεία στην περιοχή των Λιπασμάτων 26.11.2014) |
Θέλω να υπενθυμίσω ότι το εργοστάσιο έκλεισε το 1999 μετά από αγώνες των κατοίκων, των θεσμικών φορέων και των κινημάτων (Παμπειραϊκή Επιτροπή, Επιτροπή Πολιτών, Επιτροπή Ανάπλασης κλπ). Το 2003 ο χώρος ισοπεδώθηκε εν όψει Ολυμπιακών αγώνων. Παρέμειναν τέσσερα κτήρια ως διατηρητέα, το Υαλουργείο, το Κτήριο Ηλεκτροπαραγωγής, το Ινστιτούτο Κανελλόπουλου και τα Σφαγεία. Η συνολική έκταση των διατηρητέων είναι 24 στρέμματα μέσα στα οποία είναι δομημένοι χώροι 17.000 τ.μ. καλύπτοντας έτσι συντελεστή δόμησης λίγο λιγότερο από το 0.1. Η παραμονή έστω και αυτής της ποσότητας κτηριακού δυναμικού ήταν αποτέλεσμα κινηματικού τύπου παρέμβασης της Παμπειραϊκής Επιτροπής στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που ήταν έτοιμο να τα ισοπεδώσει όλα. Σήμερα ο χώρος αυτός μένει στην (αμφισβητούμενη από τον Δήμο) ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας λόγω της υπερτιμημένης εκτίμησης που υπάρχει στο ενεργητικό της Τράπεζας. Η πραγματική αξία του χώρου, με τιμή γύρω στα 70 ευρώ/τ.μ., όπως αγόρασε δίπλα ο Μελισσανίδης ή όπως πούλησαν το Ελληνικό στον Λάτση, βρίσκεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να το βρει άνετα η Περιφέρεια.
Η πρότασή μου είναι να προχωρήσουμε σε μια επέμβαση στον χώρο με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς. Η σειρά της απόκτησης ή απαλλοτρίωσης του χώρου θα έρθει αργότερα, προς το παρόν όμως μπορούμε να δείξουμε τις προθέσεις μας με αυτή μας τη δράση.
Ο χώρος επέμβασης είναι περίπου 100 στρέμματα δεδομένου ότι από τα 213 στρέμματα της συνολικής έκτασης των Λιπασμάτων πρέπει να αφαιρεθούν τα 80 στρέμματα που ανήκουν στον ΟΛΠ σαν παραλιακή ζώνη και τα 24 στρέμματα που είναι τα διατηρητέα με τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Αν κάθε σχολική μονάδα της πόλης μας χρεωθεί (υιοθετήσει) δύο στρέμματα γης, δηλ. κάθε σχολείο από τα 43 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (και επτά με δέκα μαζικοί φορείς ακόμα που θα συμφωνήσουν), ολόκληρος ο χώρος θα καλυφθεί με δράσεις . Κάθε μια από τις 50 αυτές ομάδες θα αναλαμβάνει σε ένα συγκεκριμένο χώρο που θα υποδεικνύει η δημοτική αρχή, τη συντήρησή του κατ' αρχήν και θα κάνει τα εξής:
Α.- Καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια. Αν κάπου χρειαστεί να μετακινηθούν μπάζα μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος.
Β.- Δενδροφύτευση με δεντράκια που θα προμηθεύσει ο Δήμος και οδηγίες από γεωπόνους που θα δουλέψουν εθελοντικά και από τον Δήμο.
Το όλο έργο παρακολουθεί ο Δήμος που φροντίζει και για την κάλυψη της δράσης σε σχέση με ιδιοκτήτες, αστυνομία κλπ.
πηγή: evikarakosta.blogspot.gr
Υ.Γ. Στη Β΄ Πειραιά, τα Λιπάσματα αποτελούν την μία από τις δύο μεγαλύτερες πληγές της περιοχής.... η άλλη, αντίστοιχη ή καλύτερα χειρότερη είναι το "Αθλητικό (μάλλον Αλήτικο) Κέντρο Σχιστού Κορυδαλλού" όπου η αντίστοιχη δημόσια γή αφού δεσμεύθηκε απαλλωτριώθηκε περίπου 6 φορές πάνω από την πραγματική της αξία κι εδώ και 8 χρόνια πλέον έχουμε μία ανοικτή χωματερή όπου συγκεκριμένοι εργολάβοι ανενόχλητοι βουλιάζουν τον Κορυδαλλλό στα μπάζα και τα σκουπίδια!!!!