27.3.10

Η δημιουργία Δημοτικής Κίνησης, δεν ήταν μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση κάθε σκεπτόμενου πολίτη

H σημερινή συνέντευξη στην εφημερίδα Κοινωνική, όπου ο Προκόπης Φωτεινόπουλος δεν μασάει τα λόγια του, αποσαφηνίζοντας ότι η 16χρονη Πόλη δεν αποτελεί ομάδα πίεσης, αλλά δύναμη συμμετοχής και δημιουργίας πολιτών της πόλης του Κορυδαλλού.Με αφορμή την από 22 Μαρτίου εγκύκλιο του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κυρίου Σωκράτη Ξυνίδη, ρωτήσαμε τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Δημοτικής Κίνησης 16χρονη πόλη κ. Προκόπη Φωτεινόπουλο:Πρόσφατα, ο κ. Ξυνίδης, εξέδωσε μια εγκύκλιο με την οποία καλεί τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να αναμείνουν την έναρξη των διαδικασιών του Κινήματος, «απέχοντας και αποτρέποντας την συμμετοχή» σε αυτοδιοικητικές κινήσεις, μέχρι την ανακοίνωση των διαδικασιών που θα οριστούν και θα πρέπει να είναι συντεταγμένες».

Είστε πολύ παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά στον Κορυδαλλό πρωταγωνιστήσατε μαζί με αρκετούς συντρόφους σας στην δημιουργία της Δημοτικής Κίνησης «16χρονη πόλη»… Πως αισθάνεστε που είστε «εκτός γραμμής» και τι έχετε να μας πείτε; Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι και εγώ εάν ήμουν στη θέση του Γραμματέα, ακριβώς το ίδιο θα έκανα και θα το απαιτούσα.

Από κει και πέρα, πρέπει να σας πω ότι προσωπικά, δεν αισθάνομαι καθόλου «εκτός γραμμής». Και αν αισθανόμουν έτσι, να είστε σίγουρος, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να υποστηρίξω τη θέση μου.

Δηλαδή; Δηλαδή αφενός ο σ. Γραμματέας, πιστεύω ότι αναφέρεται πρώτιστα στην παραβίαση αρχών, αξιών και ηθικών κανόνων και πολύ λιγότερο στην διάσταση της οργανωτικής πειθαρχίας των μελών της οργάνωσης. Εάν εξάλλου αναφερόταν στενά στο καταστατικό, θα είχαν ήδη, τουλάχιστον σε όλον τον Πειραιά εφαρμοστεί κυρώσεις. Και όχι μόνο στον Πειραιά δυστυχώς...

Ξέρετε, εμείς, ίσως να έχουμε κατά κάποιο τρόπο υπερβεί την τυπική διάταξη, αλλά αφενός πάντοτε –και ιδιαίτερα εγώ προσωπικά- έχω ενημερώσει τα αρμόδια όργανα, αφετέρου νομίζω ότι επί της ουσίας δεν έχουμε υπερβεί τις πολιτικές μας αρχές και αξίες. Όπως έχουν κάνει άλλοι, οι οποίοι και διατηρούν μια χαρά την κομματική ιδιότητα.

Επίσης, εμείς, ποτέ δεν συνωμοτήσαμε. Μοναδική πρακτική μας, αποτελεί η ανοιχτή δημοκρατική πολιτική δράση και παρέμβαση. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές. Αποδεικνύεται εξάλλου, με την εξαρχής και διαρκή διατύπωση απόψεων στα ιστολόγιά μας στο διαδίκτυο. Στο άρθρο 17 του καταστατικού, αναφέρεται ότι το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με την δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων, των απόψεων των οργάνων αλλά και του κάθε μέλους του Κινήματος. Επίσης, επειδή εξαρχής τα ιστολόγιά μας είναι αντιληπτά, (θορυβώδη θα έλεγα), δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αντιλήφθηκε τώρα, αυτό που (από χρόνια πίσω) συμβαίνει. Και κατά τη γνώμη μου ευτυχώς που συμβαίνει.

Ιδιαίτερα όμως τα τοπικά στελέχη, στο σύνολό τους, για κάθε ενέργειά μας, όχι απλώς έχουν ενημερωθεί, αλλά έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς και εγκαίρως…

Οι βουλευτές; Ασφαλώς και οι βουλευτές!

Αυτό σημαίνει ότι όλοι ανέλαβαν και την ευθύνη της ενημέρωσής τους. Αν δεν παρενέβησαν ή δεν ήταν σε θέση να προκαλέσουν συζήτηση πολιτική, επί της ουσίας, τότε κακώς. Πολύ κακώς! Ας αναλάβουν την ευθύνη της αυτοκριτικής τους. Ειδικά τώρα, μια άλλη στάση θα είναι υποκριτική.

Κοιτάξτε, στο ΠΑΣΟΚ, κάποιες φορές, έστω και σπάνια, υπήρξαν κυρώσεις για συνωμοτικές δράσεις. Για την ανοιχτή και θαρραλέα δράση ποτέ. Δεν νομίζω ότι θα γίνει και τώρα.

Από την άλλη πλευρά, ειδικά στον Κορυδαλλό, όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε, νομίζω οι περισσότεροι θα κατανοήσουν, ότι η δημιουργία Δημοτικής Κίνησης, δεν ήταν απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση κάθε ελεύθερα, σκεπτόμενου, δημοκρατικού πολίτη. Και παράγει ένα απελευθερωτικό αποτέλεσμα.

Δηλαδή η παράταξη θα συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ; Τα κομματικά μέλη, πάντα συζητούν μέσα στο κόμμα τους και αλλιώς φεύγουν!

Οι παρατάξεις, νομίζω το σωστό είναι να συζητούν με άλλες παρατάξεις. Και από την ιδρυτική διακήρυξη της Δεκαεξάχρονης Πόλης, που πρέπει να σας επισημάνω ότι είναι ανοιχτή, αυτόνομη δημοτική κίνηση και όχι κίνηση μελών ενός κόμματος, δεν αποκλείονται καθόλου οι συνεργασίες με όλα τα θετικά ρεύματα. Αν όμως υπάρξει πρόσκληση της παράταξης και από κόμματα, θα το αποφασίσει αυτό η παράταξη. Για την ώρα, απευθύνουμε εμείς πρόσκληση, να ενώσουμε δυνάμεις, για να εκφράσουμε όλοι μαζί, πλειοψηφικά και νικηφόρα, ότι πιο σύγχρονο, ότι πιο δημιουργικό, ότι πιο ικανό, ότι πιο προοδευτικό διαθέτει αυτή η πόλη, η πόλη μας, που έχει δικαίωμα να ξαναρχίσει από τα 16 της χρόνια.

Να ξεκαθαρίσω σε κάθε περίπτωση, ότι δεν ήμασταν, δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ ομάδα πίεσης. Εξάλλου, είμαστε εξαρχής αντίπαλοι του αρχηγικού μοντέλου και των προσωπικών στρατηγικών. Διαφέρουμε σε πολλά σας λέω...

Αν σας καλέσει το πρωί ο Γραμματέας και σας ζητήσει «να εφαρμόσετε αμέσως την εγκύκλιο» τι θα κάνετε; Θα του ζητήσω να εκτιμήσει πρώτα με την πολιτική του σκέψη και μετά με την εγκύκλιο. Καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να υπερβεί την πραγματική ανάγκη.

Ούτε του Γραμματέα; Ούτε. Αλλά αυτό, εκείνος, ελπίζω να το γνωρίζει καλύτερα από εμάς.