ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος [Αιγιαλός, Χημικά όπλα Συρίας, Μεταλλαγμένα, Ρυθμιστικό κ.λπ)
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece
5 Ιουνίου και κάθε ημέρα - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Γράφαμε το 2012 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας..»
Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση στο φυσικό και στο αστικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτουν νομοσχέδια, ψηφίζουν νόμους και υπογράφουν υπουργικές αποφάσεις που μας πάνε δεκάδες χρόνια πίσω. Σε τίτλους ορισμένα αντιπεριβαλλοντικά παραδείγματα:
1. Καταθέτουν το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». «Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.» [Ανακοίνωση του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος 15 Μαΐου 2014, που συνυπέγραψαν 86 οργανώσεις, μεταξύ αυτών και οι ΦτΦ]
2. Ενενήντα παραλίες έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα, μεταξύ αυτών οι παραλίες «Σίμος» και «Σαρακίνικο» στην Ελαφόνησο και οι θίνες της Κυπαρισσίας.
3. Καταργούνται οι Οργανισμοί των Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων.
4. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος χωρίς το απαραίτητο προσωπικό υπολειτουργεί.
5. Οι διαδικασίες για την κατάρτιση του δασικών χαρτών έχουν σταματήσει για να «μαγειρευτούν» ρυθμίσεις που να νομιμοποιούν τα αυθαίρετα κτίσματα εντός των δασικών περιοχών.
6. Αποκαλύπτεται συνεχώς η προχειρότητα των δέκα τεσσάρων διαγωνισμών με ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να σταματήσει η χρηματοδότηση των έργων από την Ε.Ε.
7. Ρύποι και ανεξέλεγκτα βιομηχανικά ή βιοτεχνικά απόβλητα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη όπως π.χ. με την επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), με τη ρύπανση .των ποταμών (Αχέροντα, Καλαμά κ.λπ.) στην Ήπειρο, Λιμνών (Κουμουνδούρου), κ.λπ).
8. Περιοχές Natura δεν προστατεύονται, όπως π.χ. με την κατασκευή του εργοστάσιου του πετρελαϊκού σταθμού στο Πρασονήσι (νότια της Ρόδου), κ.λπ.
9. Το αστικό πράσινο είναι ελάχιστο σε σχέση με τον πληθυσμό της Αθήνας, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της χώρας μας να έχει την 4η μικρότερη αναλογία πράσινου ανά κάτοικο (ΟΟΣΑ, Environmental sustainability in metropolitan areas, 2014). Ένας ακόμα λόγος που κάνει ισχυρότερο το αίτημα, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΠ.
10. Οι «ισχυροί» της γης προγραμματίζουν να «εξουδετερώσουν» τα χημικά της Συρίας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την πλήρη συνενοχή της κυβέρνησης σε αυτό το οικολογικό έγκλημα.
11. Συνεχίζεται η εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
12. Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες της εταιρείας «Ελληνικός χρυσός» συνεχίζουν τη λεηλασία της φύσης στη Χαλκιδική με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.
13. Στη Βόρεια Εύβοια σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η πρώτη ΒΙΠΕ με βιομηχανίες υψηλής όχλησης με βλαπτικές συνέπειες στον τουρισμό και στη γεωργία.
14. Απλουστεύονται οι διαδικασίες «για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας» σε βάρος της τοπικής οικονομίας, του τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η συμφωνία για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων ειδών που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και οι οποίες αγωνίζονται με ποικίλους τρόπους (διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, συλλογή υπογραφών κ.ά.) για την ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον ή και την ματαίωση των ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων.
Οι ΦτΦ/NFGR εκτιμούν ότι για την υπεράσπιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χρειάζεται να καλλιεργηθεί μια «συλλογική συνείδηση» που δεν θα αντιμετωπίζει τη λεηλασία της φύσης και τα κοινωνικά προβλήματα διάσπαρτα και ξεχωριστά, αλλά που θα τα ερμηνεύει ως μέρος ενός συνόλου, ως αποτελέσματα του άκρατου ανταγωνισμού και της «κερδοφορίας» πέρα και πάνω από θεσμικούς και ηθικούς κανόνες. Μια «συλλογική συνείδηση» που δεν θα περιορίζεται μόνο στην κριτική για ένα θέμα, αλλά που θα αναζητά λύσεις, θα υποβάλλει προτάσεις, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θα προστατεύει και θα προβάλλει σε εθνικό - ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τα θετικά της χώρας μας (βιοποικιλότητα, τοπίο, ιστορία, πολιτισμό, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αειφόρο ανάπτυξη) και θα δημιουργεί, ένα νέο μοντέλο γνωριμίας και αρμονικής «συμβίωσης» του ανθρώπου με τη φύση.
Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι «…χρειάζεται επειγόντως μια πολιτιστική, επιστημονική επανάσταση… ο ιδεολογικός πυρήνας (της επανάστασης) πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η επείγουσα ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του κλίματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με επάρκεια όσο θα κυριαρχεί το μοντέλο της «χωρίς όρια οικονομικής ανάπτυξης…» (NFI Χάρτα για το Κλίμα, 2008).
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.