ερήμην των πολιτών της πόλης, σε χτεσινή εκδήλωση περίπου 150 ατόμων με τη συμβολή ασυνήθιστα μεγάλης κομματικής επιστράτευσης, ανακοινώθηκε "η πόλη μας αλλιώς", παρουσία του Δημάρχου και τοπικών μεγαλοπαραγόντων.
Δεν αποφεύχθηκαν οι διαρκείς εσωστρεφείς αναφορές, ο ετεροπροσδιορισμός σε σχέση με το ιστορικό "πάμε αλλιώς".
Πρώτη φορά δημιουργείται αριστερή κίνηση χωρίς να δημοσιοποιηθεί διακήρυξη και πρώτη φορά γίνεται προγραμματική συνεργασία, χωρίς ένα δημόσιο κείμενο με τις προγραμματικές δεσμεύσεις.
(Φαίνεται τα ετοιμάζουν ακόμα).
Αστακός ο Κασιμάτης, με τη στήριξη σημαντικού τμήματος της επίσημης ΝΔ - της ΑΝΕΛ - της πλειοψηφίας ΚΙΝΑΛ - του συμβιβασμένου ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει όλα τα κόμματα μαζί του, οι Νεοδημοκράτες εξακολουθούν να τον αποκαλούν ανεξάρτητο οι ΚΙΝΑΛίτες ΠΑΣΟΚο και οι συριζαίοι εκφραστή της προοδευτικής συμφωνίας.
Ο Κασιμάτης μοιάζει σαν Θεός, που έφτιαξε μια τεράστια πέτρα, όμως τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τη σηκώσει. Αυτό θα φανεί στις εκλογές που έρχονται,λόγω όμως του εκλογικού νόμου και της ιδιαιτερότητας των μετακινήσεων και μεταβολών που επιτρέπει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου μπορεί η περίεργη αυτή συμμαχία του να αποτελέσει θέμα και μετά τις εκλογές, εφόσον καταφέρει να επικρατήσει πάλι. Είναι γνωστό ότι η ομάδα του Δημάρχου έχει συσπειρωθεί με φιλόδοξους δελφίνους, οι οποίοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα μετεκλογικά σχέδια.
Το αληθές της παρατήρησης ότι δεν πρόκειται για μια συνέχεια του "πάμε αλλιώς", παρά την επιλογή ονόματος της δημοτικής κίνησης δεν στηρίζεται μόνο στις θέσεις απέναντι στη δημοτική αρχή και τον τρόπο συγκρότησης. Φαίνεται και από το ανθρώπινο δυναμικό στη σύνθεση και πολύ εύκολα στους υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Κασιμάτη. Είναι μόνο τέσσερις. Και από αυτούς, μόνο δύο ήταν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο των 77 του 2014.
Λείπει ολόκληρη η "16χρονη πόλη", ενώ ο Ηλίας Κρούπης παραμένει σταθερός, τοποθετημένος ( εδώ ) και προς το παρόν δημοτικός σύμβουλος του "πάμε αλλιώς".
Σε αφιέρωμα της κοινωνικής, που δανείζομαι από εδώ εικονίζεται καθαρά και σε στελεχιακό δυναμικό η απώλεια δυναμικής αφού κανείς από τους εμφανιζόμενους δεν συμμετέχει στο "Για μια πόλη Αλλιώς" που δημιουργήθηκε χτες.
Παράλληλα με δηλώσεις και παρεμβάσεις η νεοιδρυθείσα διευρυμένη με μέλη και φίλους του "πάμε αλλιώς" αυτο-οργάνωση της 16χρονης πόλης υπόσχεται έκπληξη και ανατροπή των συσχετισμών.
Το κόπυ πέιστ από το ιστολόγιο "ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ" εδώ με την συνέντευξη του συντονιστή της Αυτόνομης-Ανοιχτής Προοδευτικής Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών για τον Κορυδαλλό Προκόπη Φωτεινόπουλου στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
Σήμερα η πόλη διψάει για αλλαγή (Προκόπης Φωτεινόπουλος, συνέντευξη στην Κοινωνική)
Ο Προκόπης Φωτεινόπουλος, συντονιστής της Αυτόνομης-Ανοιχτής Προοδευτικής Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών για τον Κορυδαλλό, μιλάει στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για τη δημιουργία μιας νέας Κίνησης – «έκπληξη», η οποία θα μας απασχολήσει έντονα ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου και η οποία, όπως λέει, δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, αλλά έχει ξεκάθαρο στόχο να φέρει την αλλαγή στην πόλη!
της Δημοτικής Κίνησης, την οποία εν μέρει επέτυχε. Στην ουσία λοιπόν η διακήρυξη της 17ης Μαρτίου δεν είναι μια ίδρυση από μηδενική βάση. Είναι μια τοποθέτηση στα πρόσφατα, επίκαιρα γεγονότα και επιβεβαιώνει ότι «εμείς συνεχίζουμε». Η συνέχεια όμως, σημαίνει εξέλιξη, εμπεριέχει απελευθέρωση και υπέρβαση από τα «χτεσινά». Για αυτό ταυτόχρονα έχουμε και «κάτι καινούριο» που γεννήθηκε με τη διακήρυξη της 17ης Μαρτίου.
Αυτή είναι η αλήθεια, παρά τη φιλολογία που σκοπίμως (για να την φθείρουν) ανέπτυξαν αντίπαλες δυνάμεις και συμφέροντα.
Η δημιουργία της νέας Κίνησης έχει ασφαλώς ως πρώτο στοιχείο την αγάπη μας για την πόλη. Το πολιτικό μας στίγμα είναι γνωστό, είμαστε ανοιχτοί προοδευτικοί, ανθρωποκεντρικοί σε όλες μας τις αντιλήψεις, οι προγραμματικές μας αρχές είναι αμετακίνητές, αυτή τη στιγμή επικαιροποιούνται σε ορισμένα σημεία.
Η επιρροή στη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης είναι εξαιρετικά αρνητική. Οτιδήποτε έχει να επιδείξει σε έργο αυτή η διοίκηση οφείλεται αποκλειστικά σε περιφερειακή στήριξη ή σε κεντρική παρουσία του κράτους. Η αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν από αυτές τις πολιτικές σπρώχτηκε σε επόμενο χρόνο. Και παρά την ισχυρή συμβολή του κεντρικού κράτους υποθήκευσε το μέλλον. Εντοπίζουμε το πρόβλημα της αδυναμίας ανανέωσης του αυτοδιοικητικού κατεστημένου της πόλης, ως πρόβλημα δημοκρατίας: Συγκεκριμένα: για να διοικεί επί 12+ 13 χρόνια ο κ. Κασιμάτης χρειάστηκε να διαιρεθούν, όλες οι αντιπολιτεύσεις που προέκυψαν, από τότε που και ο ίδιος εγκαταστάθηκε στη δημοτική εξουσία, διαιρώντας (τότε) την παράταξη του κ. Χρήστου και το δικό του κόμμα. Χρειάστηκε ταυτόχρονα να διαιρεθούν όλα τα κόμματα σε επίπεδο Κορυδαλλού αλλά και ευρύτερα, αφού είναι γνωστή η παρέμβαση στην εκλογή οργάνων περιφερειακού επιπέδου για ΚΙΝΑΛ ΝΔ ΑΝΕΛ, που μάλιστα εκπροσωπείται με τον κομματικό γραμματέα β’ Πειραιά στο ψηφοδέλτιο του 2019. Εκτός αυτών όμως, ο βασικός του αντίπαλος, διεκδικητής του β΄γύρου το 2014, που τότε τον απειλούσε με εισαγγελικούς ελέγχους για κακοδιαχείριση, δήλωσε πρόσφατα όχι μόνο την προσχώρησή του στο συσχετισμό του νυν Δημάρχου, αλλά και το θαυμασμό του για τις οικονομικές επιτυχίες το νοικοκυριό και την καλοδιαχείριση. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του κ. Κασιμάτη με πολιτική βιαιότητα και διαδικαστικές υπερβάσεις διχοτόμησαν το «Πάμε αλλιώς», νομίζω όμως, το χειρότερο δημιούργησαν το δεδομένα καταστροφικά στην ψυχική ενότητα του τοπικού δημοκρατικού κινήματος. Οι συνέπειες, εκτιμώ ότι υπερβαίνουν γεωγραφικά τα όρια της πόλης. Τι άλλο χρειαζόμαστε για να τεκμηριωθεί η διαπίστωση ενός υπερ-ισχυρού δημαρχιακού κέντρου, που παρεμβαίνει παντού χωρίς όρια για να αναπαραχθεί. Και αυτό είναι ένα φανερό πρόβλημα δημοκρατίας.
-Στις 17 Μαρτίου δημοσιοποιήσατε μια διακήρυξη με την οποία ανακοινώσατε τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης για τον Κορυδαλλό. Δώστε μας το στίγμα της.
Η Αυτόνομη / Ανοιχτή Προοδευτική Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών για τον Κορυδαλλό είναι δημιούργημα πρωτοβουλίας και σύνθεσης με τη συμμετοχή του συνόλου των ενεργών μελών της «16χρονης πόλης», η οποία αποτελούσε και αναπόσπαστο δυναμικό του «Πάμε Αλλιώς» από το Φεβρουάριο του 2014. Αλλά επίσης, είναι δημιούργημα αρκετών –όσων- μελών και φίλων του «Πάμε Αλλιώς» αντιτάσσονται στην επιλογή εκλογικής συστράτευσης με την παράταξη του νυν Δημάρχου. Το αποτέλεσμα αυτό επιβλήθηκε από κομματική μερίδα με συστηματική δράση υπονόμευσης του «Πάμε Αλλιώς» που ξεκίνησε υπόγεια και μειοψηφικά και τελικά επικράτησε, επιδιώκοντας χειραγώγησητης Δημοτικής Κίνησης, την οποία εν μέρει επέτυχε. Στην ουσία λοιπόν η διακήρυξη της 17ης Μαρτίου δεν είναι μια ίδρυση από μηδενική βάση. Είναι μια τοποθέτηση στα πρόσφατα, επίκαιρα γεγονότα και επιβεβαιώνει ότι «εμείς συνεχίζουμε». Η συνέχεια όμως, σημαίνει εξέλιξη, εμπεριέχει απελευθέρωση και υπέρβαση από τα «χτεσινά». Για αυτό ταυτόχρονα έχουμε και «κάτι καινούριο» που γεννήθηκε με τη διακήρυξη της 17ης Μαρτίου.
-Πολιτικό καπρίτσιο δηλαδή;
Αν μιλάμε για πολιτικό καπρίτσιο, αυτό εντοπίζεται στη συμπεριφορά του δημαρχιακού μεγάρου. Είναι πράγματι μια ερμηνεία για τις μεθοδεύσεις που αναπτύχθηκαν ώστε να υπονομευθεί η Καίτη Κυλάκου και η λειτουργία του «Πάμε Αλλιώς».
-Σας στηρίζουν κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;
Ανοιχτά, μετρημένοι στη μια παλάμη. Σιωπηρά, δεκάδες, ενώ ορισμένοι αδρανοποιήθηκαν.
-Συνεπώς οι λόγοι δημιουργίας της Κίνησης είναι αμιγώς πολιτικοί;
Σήμερα η πόλη διψάει για αλλαγή. Θεωρήσαμε ότι αυτό πρέπει να το εκφράσουμε, πρέπει να γίνει με τη συμβολή και με την παρουσία μας. Εμείς, δεν είμαστε επαγγελματίες. Την καταστροφή που επέφερε η στοχευμένη διαίρεση του «Πάμε Αλλιώς» δεν τη βλέπουμε ως πρόβλημα αξιωματούχων. Την αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα εκπροσώπησης των δημοτών. Γιατί κανένα από τα σχήματα που αναπτύσσονται σήμερα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση. Πράγματι όμως, οι βασικοί λόγοι της διάσπασης του «Πάμε Αλλιώς» οφείλονται σε πολιτικά εσφαλμένη εκτίμηση, εσφαλμένες ενέργειες και συμπεριφορές. Ταυτόχρονα όμως, η 16χρονη πόλη, για όσους παρακολουθούν βασικά πράγματα, το Δημοτικό Συμβούλιο, το διαδίκτυο, την καθημερινότητα στον Κορυδαλλό, υπήρξε και παραμένει κατ΄εξοχήν προγραμματική κίνηση, κίνηση για την πόλη. Από την ίδρυσή του -και- το «Πάμε Αλλιώς», λειτουργεί 13 χρόνια ως γειωμένη δύναμη, δύναμη ενεργών πολιτών. Το 2014 διατύπωσε σε συνθήκες εξαιρετικής πολιτικής πόλωσης ένα αξιόλογο πρόγραμμα με θέσεις και διεκδικητικούς άξονες. Άλλωστε, η παρουσία της Καίτης Κυλάκου, υπεύθυνη, διαρκής, πάντα μέσα στα ζωντανά προβλήματα, είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται. Η κα. Κυλάκου πολιτεύτηκε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, απέφυγε όσο επέτρεπαν οι συνθήκες την εμπλοκή σε κομματικό ανταγωνισμό.Αυτή είναι η αλήθεια, παρά τη φιλολογία που σκοπίμως (για να την φθείρουν) ανέπτυξαν αντίπαλες δυνάμεις και συμφέροντα.
Η δημιουργία της νέας Κίνησης έχει ασφαλώς ως πρώτο στοιχείο την αγάπη μας για την πόλη. Το πολιτικό μας στίγμα είναι γνωστό, είμαστε ανοιχτοί προοδευτικοί, ανθρωποκεντρικοί σε όλες μας τις αντιλήψεις, οι προγραμματικές μας αρχές είναι αμετακίνητές, αυτή τη στιγμή επικαιροποιούνται σε ορισμένα σημεία.
-Που εντοπίζεται η κάθετη αντιπαλότητά σας με τη σημερινή Δημοτική αρχή;
Εδώ και χρόνια ο κ. Κασιμάτης παρακολουθώντας τα πολιτικά ρεύματα προσεγγίζει σε προγραμματικές διατυπώσεις το «Πάμε Αλλιώς», σε τέτοιο βαθμό που ένας πολίτης μέσω της ανάγνωσης των προγραμμάτων να δυσκολεύεται στον εντοπισμό των διαφορών. Όμως η απόκλιση είναι τεράστια όταν παρακολουθήσουμε την πραγματική πορεία της πόλης, η οποία δεν ομορφαίνει με περιγραφές. Η διοίκηση αυτή κινείται, εδώ και καιρό χωρίς κεντρικό σκοπό και όραμα. Διαχειρίζεται τον διεκπεραιωτικό της ρόλο, έχει επαγγελματοποιηθεί και αποτελεί ένα καθεστώς ουσιαστικά αποξενωμένο από τις πραγματικές ανάγκες και τη ζωή της πόλης. Τα παθογενή φαινόμενα, η αδιαφάνεια, το πελατειακό σύστημα, οι «εξυπηρετήσεις φίλων», η τσαπατσουλιά, η εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών στην τύχη τους, οι καταγγελίες για θέματα διαχείρισης… Αυτά, δυστυχώς έχουν αρχίσει να φαίνονται εντελώς φυσιολογικά.Η επιρροή στη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης είναι εξαιρετικά αρνητική. Οτιδήποτε έχει να επιδείξει σε έργο αυτή η διοίκηση οφείλεται αποκλειστικά σε περιφερειακή στήριξη ή σε κεντρική παρουσία του κράτους. Η αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν από αυτές τις πολιτικές σπρώχτηκε σε επόμενο χρόνο. Και παρά την ισχυρή συμβολή του κεντρικού κράτους υποθήκευσε το μέλλον. Εντοπίζουμε το πρόβλημα της αδυναμίας ανανέωσης του αυτοδιοικητικού κατεστημένου της πόλης, ως πρόβλημα δημοκρατίας: Συγκεκριμένα: για να διοικεί επί 12+ 13 χρόνια ο κ. Κασιμάτης χρειάστηκε να διαιρεθούν, όλες οι αντιπολιτεύσεις που προέκυψαν, από τότε που και ο ίδιος εγκαταστάθηκε στη δημοτική εξουσία, διαιρώντας (τότε) την παράταξη του κ. Χρήστου και το δικό του κόμμα. Χρειάστηκε ταυτόχρονα να διαιρεθούν όλα τα κόμματα σε επίπεδο Κορυδαλλού αλλά και ευρύτερα, αφού είναι γνωστή η παρέμβαση στην εκλογή οργάνων περιφερειακού επιπέδου για ΚΙΝΑΛ ΝΔ ΑΝΕΛ, που μάλιστα εκπροσωπείται με τον κομματικό γραμματέα β’ Πειραιά στο ψηφοδέλτιο του 2019. Εκτός αυτών όμως, ο βασικός του αντίπαλος, διεκδικητής του β΄γύρου το 2014, που τότε τον απειλούσε με εισαγγελικούς ελέγχους για κακοδιαχείριση, δήλωσε πρόσφατα όχι μόνο την προσχώρησή του στο συσχετισμό του νυν Δημάρχου, αλλά και το θαυμασμό του για τις οικονομικές επιτυχίες το νοικοκυριό και την καλοδιαχείριση. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του κ. Κασιμάτη με πολιτική βιαιότητα και διαδικαστικές υπερβάσεις διχοτόμησαν το «Πάμε αλλιώς», νομίζω όμως, το χειρότερο δημιούργησαν το δεδομένα καταστροφικά στην ψυχική ενότητα του τοπικού δημοκρατικού κινήματος. Οι συνέπειες, εκτιμώ ότι υπερβαίνουν γεωγραφικά τα όρια της πόλης. Τι άλλο χρειαζόμαστε για να τεκμηριωθεί η διαπίστωση ενός υπερ-ισχυρού δημαρχιακού κέντρου, που παρεμβαίνει παντού χωρίς όρια για να αναπαραχθεί. Και αυτό είναι ένα φανερό πρόβλημα δημοκρατίας.
Δεν έχετε ακόμα υποδείξει υποψήφιο Δήμαρχο.
Θα υποδείξουμε πολύ σύντομα πρόσωπο που κερδίζει. Όλα μαζί, εντός της εβδομάδας. Πρόσωπο, σήμα, υποψήφιους και ανοιχτές διαδικασίες.-Η νέα δημοτική κίνηση που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το όνομα «Για μια πόλη αλλιώς». Είναι εμφανής η συνάφεια.
Πράγματι. Εύχομαι καλή διαδρομή. Η παρατήρηση είναι η εξής: Επικριτές της Καίτης Κυλάκου έθεταν το ζήτημα της ανανέωσης (για το οποίο όμως δεν συνέβαλαν παρά τις δημόσιες, από το 2015 προτάσεις της ίδιας). Αλλά τώρα, που η κα. Κυλάκου δεν είναι υποψήφια Δήμαρχος, κάνουν ότι μπορούν για να μοιάσουν στην κα Κυλάκου και στην ιστορική δημοτική κίνηση «πάμε αλλιώς».
-Αν η Καίτη Κυλάκου αναθεωρήσει την απόστασή της, η Προοδευτική Ριζοσπαστική Κίνηση ποιο ρόλο θα της πρότεινε;
Η Καίτη Κυλάκου, σε αυτές τις εκλογές δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφια Δήμαρχος. Δεν παραιτήθηκε από κανένα άλλο ρόλο. Η Καίτη Κυλάκου είναι ελεύθερη προσωπικότητα μπορεί να έχει όποιο ρόλο επιλέξει. Η Καίτη Κυλάκου, είχε και έχει πολλές ανοιχτές προσκλήσεις, ακόμα και από κατευθύνσεις με μηδενικό δικαίωμα. Σε ότι μας αφορά, είναι στην καρδιά μας, εκεί την έχουμε, αυτός είναι ο ρόλος της για μας.
-Ποιο είναι το σύνθημά σας σε αυτές τις εκλογές;
Θα αποτελέσει έκπληξη, μαζί με τις άλλες ανακοινώσεις, σε λίγες μέρες, πιθανόν ώρες… Άμεσα όμως:
Η Ανανέωση, προϋπόθεση για τη Δημοκρατία στο Δήμο,
Διαφάνεια Παντού – Θεσμική Αποκατάσταση.
σχετικό
http://16xronipolifoteinopoulos.blogspot.com/2019/03/blog-post_71.html