11.11.09

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη νέα πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης που καλείται να αντιμετωπίσει την πρώτη συντονισμένη κινητοποίηση κρατουμένων που εκδηλώνεται επί των ημερών της.
Το καμπανάκι χτυπούν 3.174 έγκλειστοι σε επτά φυλακές της χώρας οι οποίοι απείχαν χθες από το συσσίτιο, επαναφέροντας στο προσκήνιο αιτήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά και αφορούν τις συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, το καθεστώς χορήγησης των αδειών, τη μείωση των ποινών, τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισης ποινών.

Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της, ωστόσο η διαμαρτυρία θυμίζει την κινητοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου, την πιο συγκροτημένη και μαζική που έγινε ποτέ στις ελληνικές φυλακές επί κυβέρνησης Ν.Δ.
Προς το παρόν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση αλλά, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται εντός των ημερών η ανακοίνωση μέτρων που θα στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Κορυδαλλό ο υπουργός Χ. Καστανίδης είχε επικεντρώσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στον τεράστιο αριθμό υπόδικων (3.218) και αλλοδαπών (6.078) κρατουμένων και είχε δεσμευθεί ότι θα απαντήσει γρήγορα και στο ζήτημα της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, χθες, απείχαν από το συσσίτιο 3.174 κρατούμενοι σε σύνολο 11.736 και συγκεκριμένα στις φυλακές Κομοτηνής οι 86 κρατούμενοι από τους 307, στο Μαλανδρίνο οι 305 από τους 432, στα Γρεβενά οι 99 από τους 526, στην Πάτρα οι 750 από τους 800, στα Γιάννενα οι 220 από τους 250, στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα οι 80 από τις 324 κρατούμενες, στον Κορυδαλλό 1.450 κρατούμενοι από τέσσερις πτέρυγες και 184 κρατούμενες από τις 200 υπόδικες που κρατούνται επίσης στον Κορυδαλλό.

Συνέχεια στο ΠΡΕΖΑ tv...