Ευθεία βολή κατά της ασφάλειας 100.000 κατοίκων, των μαθητών των γειτονικών σχολειών αλλά και της αξιοπιστίας της Πολιτείας χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης κάθε πρόταση για διεξαγωγή δίκης των κατηγορουμένων της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού,.
Μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης από παράγοντες της δίκης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε ζητά να αποκλειστεί κάθε τέτοια πιθανότητα, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της πόλης, των κατοίκων και των μαθητών των 11 σχολείων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τις Φυλακές. Υπογραμμίζει δε ότι πιθανή διεξαγωγή δίκης στον Κορυδαλλό το επόμενο διάστημα θίγει την αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία έχει δεσμευθεί ότι αμέσως μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της δίκης των μελών του ΕΛΑ της Πολιτείας θα κατεδαφιστεί η μάντρα των γυναικείων φυλακών και οι δυο από τις τρεις πτέρυγες.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
«κύριε Εισαγγελέα. Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για προτάσεις και πρωτοβουλίες παραγόντων της δίκης –και βεβαίως δεν αναφερόμαστε στην οικογένεια Γρηγορόπουλου- για επιλογή της πόλης του Κορυδαλλού και συγκεκριμένα του χώρου των γυναικείων φυλακών ως τόπου εκδίκασης της υπόθεσης της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την κοινή λογική αλλά και με τον στόχο της ασφαλούς διεξαγωγής της δίκης τον οποίον υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.
Συγκεκριμένα, η επιλογή του χώρου των γυναικείων φυλακών ως τόπου διεξαγωγής, στην ουσία ακυρώνει τη δέσμευση της Πολιτείας για κατεδάφιση των δύο από τις τρεις συνολικά πτέρυγες και της μάντρας των γυναικείων φυλακών, γεγονός που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της δίκης του ΕΛΑ. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη προσβάλλει κατάφορα το περί δικαίου αίσθημα των κατοίκων της πόλης και θίγει την αξιοπιστία της Πολιτείας λόγω της αναίρεσης των δεσμεύσεων της.
Τα επιχειρήματα που συνδέουν την επιλογή του Κορυδαλλού με την επιδίωξη για ασφαλή διεξαγωγή της δίκης, είναι παντελώς ανυπόστατα και έωλα. Τονίζουμε με έμφαση, και για πολλοστή φορά, ότι δίπλα από την αίθουσα του δικαστηρίου και των Φυλακών -που για άλλη μια φορά βρίσκονται σε έκρυθμη κατάσταση προκαλώντας τον φόβο στους περιοίκους- και σε απόσταση από 5 έως 20 μέτρα βρίσκονται 11 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην ίδια δε περιοχή και συγκεκριμένα στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της πόλης αθλούνται καθημερινά περισσότεροι από 1000 νεαροί αθλητές. Τα αναμενόμενα μέτρα ασφάλειας γύρω από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης σε συνδυασμό με την καθημερινή και έντονη παρουσία ενόπλων αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τις Φυλακές, διευρύνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων και διογκώνουν το μεγάλο πρόβλημα του κατακερματισμού του κεντρικού κοινωνικού ιστού της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η πρόσβαση, όσο και η μετακίνηση των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, καθίσταται αδύνατη, γεγονός που προκαλεί εύλογες εντάσεις και διαμαρτυρίες.
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω εξελίσσονται μέσα σε ένα ούτως ή άλλως αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η μακροχρόνια παρουσία των Φυλακών στον Κορυδαλλό, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Πολιτείας για οριστική και πλήρη απομάκρυνσή τους.
κε Εισαγγελέα
Η σταθερή μετατροπή της πόλης μας σε χωνευτήρι δικών μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια ασφάλειας και επιβαρύνει στο μέγιστο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Θεωρούμε ότι το αίτημα μας για τη μη διεξαγωγή της δίκης στην πόλη μας είναι εύλογο και είμαστε απολύτως βέβαιοι, στηριζόμενοι στην ορθότητα της κρίσης σας, ότι θα τύχει της αποδοχής σας».
πηγή: Δελτίο Τύπου Δήμου Κορυδαλλού