25.1.12

Η Δραπετσώνα & το λιμάνι ζούσαν στον ρυθμό του Θ. Αγγελόπουλου

Εδώ και λίγες ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ζούσε και δημιουργούσε στις γειτονιές μας στις γειτονιές του Πειραιά. Το εξαίσιο σκηνικό με τα τρία φωτεινά μπαλόνια στο πρώην εργοστασίο των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα, οι αλλαγές στο λιμάνι του Πειραιά και η μετατροπή σε συρματοπλεγένο στρατόπεδο στις παλιές αποθήκες με το παλαιό Liberty έδειχναν στην πόλη πως κάτι θαυμάσιο συμβαίνει, κατί συντελείται κάτι δημιουργικό γίνεται.

Ανακουφισμένοι οι Πειραιώτες λέγαν: Επιτέλους σε μία χώρα που η αγωνία κρατάει πολύ και η σιωπή κάνει αβάσταχτο θόρυβο πλέον κάτι κινείται... όμως μαζί κινείται και μία μοτοσυκλέτα σε πορεία πάνω στην άσφαλτο... που έμελε να ανακόψει την πορεία στο κινηματογραφό από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Θεοδωρο Αγγελόπουλο σε ηλικία 77 ετών. Ανάμεσα απο το παλιό εργοστάσιο και στο στρατόπεδο σταθμεύουν χιλιάδες μηχανές κάτω από την γέφυρα, και πηγαινοέρχονται συνέχεια...

Η λαμπρή πορεία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935.
Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του, πριν πάρει το πτυχίο του.

Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας και εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1964 και μέχρι το 1967, εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, "Εκπομπή", στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Αναπαράσταση", κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό σηματοδοτώντας την "αυγή" του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.
Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο.

Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex).
Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.