1.5.12

Φαήλος Κρανιδιώτης


Ο Φαήλος Κρανιδιώτης είναι Κορυδαλλιώτης και διεκδικεί δυνατά την έδρα της ΝΔ στην Β΄ Πειραιά (πιθανόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βγάλουν από μία έδρα στην Β΄ Πειραιά) κάνει κάτι πολύ απλό αλλά συνάμα και αληθινό, περνά με εικόνες μέσα από ένα βιντεο την ζωή του μπροστά από τα μάτια μας... Ο Φαήλος Κρανιδιώτης γεννήθηκε το 1965 στον Κορυδαλλό από λαϊκή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός υπάλληλος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς κι η μητέρα του γαζώτρια σε βιοτεχνία στην Κοκκινιά.

Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πτυχίο του κατατάχθηκε εθελοντικά στις Δυνάμεις Καταδρομών, όπου υπηρέτησε επί 23 μήνες (2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) ως έφεδρος Αξιωματικός. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και αρκετά Γερμανικά και Ισπανικά. Ασκεί ελεύθερη μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα από το 1992. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ομάδας του Δικτύου 21. Έχει διατελέσει μέλος του Κέντρου Ερεύνης και Μελέτης Ελληνισμού και της Επιτροπής για την Κύπρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών. Το 1988 συλλαμβάνεται επειδή πέταξε από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κατά τη διάρκεια της τελετής, το στεφάνι που κατέθεσε ο τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Μπεντρεντίν Νταλάν, υπεύθυνος για την αρπαγή πολλών ελληνικών περιουσιών και μνημείων της Πόλης.

Μέλος της Λέσχης Καταδρομέων -- Ιερολοχιτών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος στο πλευρό του ιδρυτή του Αντώνη Τρίτση. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής της Γραμματείας του Ε.Ρ.Κ. ως και μετά το θάνατο του Δημάρχου Αθηναίων. Υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Κούρδων αγωνιστών στα δικαστήρια, συνδέεται με στενούς συναγωνιστικούς δεσμούς με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν και τις οργανώσεις των Κυπρίων, Βορειοηπειρωτών, Κωνσταντινουπολιτών, Ποντίων, Ιμβρίων και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή.

 Φίλος και συνεργάτης του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη που δολοφονήθηκε το 1994 στη Λευκωσία από όργανα της ΜΙΤ. Συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης και της πρότασης νόμου του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία αναγνωρίστηκε το 1996 από τη Βουλή των Ελλήνων η Γενοκτονία των Αρμενίων από το τουρκικό καθεστώς. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων και του Λαϊκού Κογκρέσου του Κουρδιστάν στην Αθήνα.

 Επίσης διετέλεσε πληρεξούσιος Δικηγόρος του κούρδου ηγέτη, κ. Αμντουλλάχ Οτσαλάν, στην Ελλάδα, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1999 στο Ναϊρόμπι. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνετέλεσε στην αποκάλυψη των μεθοδεύσεων που οδήγησαν στην ατιμωτική παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια της Άγκυρας. Το 2003 υπερασπίστηκε τον κ. Οτσαλάν και δύο στενούς συνεργάτες του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Αθηνών, από το οποίο και αθωώθηκαν για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και της διατάραξης της διεθνούς ειρήνης της χώρας. Είναι πατέρας δύο κοριτσιών.