12.2.10

ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης απαντά στο korydallos.blogspot για τα λατομεία

Η ανάρτηση μας "Πρώτα προσπαθούν να σε αγνοήσουν, μετά να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σε πολεμήσουν και μετά τους νικάς..." στις 20/10/2008 δείχνει δικαιωμένη σήμερα που το blog μας μετρά 1165 αναρτήσεις.
Χθες 11/02 ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης μας έστειλε για πρωτη φορά απάντηση, κι αυτή είναι για τα λατομεία όπου στις 04/01/2010 ο φακός συνέλαβε εκ νέου, και πάλι απόθεση από μπάζα στον χώρο!!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
11 Φεβρουαρίου 2010


Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε blogs σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο χώρο των πρώην Λατομείων στην περιοχή Σχιστό Κορυδαλλού η δημοτική αρχή ανακοινώνει:

Στον εν λόγω χώρο, συνολικής έκτασης 115 στρ. υπήρχαν επί πέντε και πλέον δεκαετίες λατομεία και σταδιακά είχαν εγκατασταθεί πολλές επιχειρήσεις με διάφορες δραστηριότητες που επιβάρυναν το περιβάλλον και αλλοίωναν την αισθητική του τοπίου. Μέχρι τα τέλη του 2006, και παρά τη μεγάλη, ορατή και πανθομολογούμενη περιβαλλοντική καταστροφή, ουδέποτε αρμόδιος φορέας ή αρχή προέβη στην παραμικρή διοικητική ή και νομική ενέργεια που θα αμφισβητούσε στο ελάχιστο έστω την παρουσία και το «έργο» όσων με διάφορους τρόπους επιβάρυναν την περιοχή.

Στις αρχές του 2007, η νέα δημοτική αρχή βρήκε τα 55 από τα 115 στρ. απαλλοτριωμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τους ενοικιαστές επιχειρηματίες (οι ιδιοκτήτες είχαν ήδη αποζημιωθεί), καταπατητές πλέον, στη θέση τους .

Αμέσως από την πλευρά της δημοτικής αρχής Κασιμάτη τέθηκαν δύο κεντρικοί στόχοι. Να απαλλοτριωθούν και τα υπόλοιπα 60 στρ και να ξεκινήσουν τα αθλητικά έργα (δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα κλειστό Γυμναστήριο) στην ήδη απαλλοτριωμένη περιοχή των 55 στρ.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς όλες τις κατευθύνεις αλλά και η πάνδημη κινητοποίηση σε όλη την πόλη έφεραν αποτέλεσμα. Ένα χρόνο μετά υπεγράφη η σύμβαση για την πρώτη εργολαβία και με την καταβολή από την Γ.Γ Αθλητισμού ποσού 9,5 εκατ. ευρώ απαλλοτριώθηκαν και τα υπόλοιπα 60 στρ.

Τα έργα της πρώτης εργολαβίας ξεκίνησαν αλλά οι καταπατητές που έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από το χώρο των 55 στρ. , με τη χρήση ένδικων μέσων, καθυστερούσαν την αποχώρησή τους και εμπόδιζαν την εκτέλεση των έργων. Την ίδια περίοδο η δημοτική αρχή είχε προβεί – και εξακολουθεί την ίδια πολιτική μέχρι σήμερα - σε πλήθος ενεργειών εναντίων των καταπατητών (πρόστιμα, μηνύσεις, αυτόφωρη διαδικασία με καταδικαστικές αποφάσεις) αλλά και όσων με τις δραστηριότητες τους επιβάρυναν την περιοχή απέναντι και γύρω από το χώρο.

Τελικά μετά από πολλές πιέσεις η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Α πέτυχε την μέσω δικαστικής απόφασης οριστική αποβολή των καταπατητών από τα 55 στρ (α΄ απαλλοτριωθείσα περιοχή). Στην εν λόγω δίκη βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Η σύμβαση όμως για την εκτέλεση των έργων στην περιοχή των 55 στρ ακυρώθηκε επειδή στη σχετική μελέτη της ΓΓ Αθλητισμού, για την αποκομιδή των μπαζών από το χώρο, είχε προβλεφθεί ποσό πολύ μικρότερο από το απαιτούμενο για την εργασία αυτή. Αυτό ήταν δυστυχώς το αποτέλεσμα της ελέγχου δόλιας πρακτικής των καταπατητών να αποθέτουν τεράστιους όγκους μπαζών επί τόσα χρόνια χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Η νέα μελέτη του έργου όπου θα προβλέπονται όλες οι απαραίτητες δαπάνες εκχωμάτωσης και αποκομιδής των μπαζών βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής της.

Η δημοτική αρχή συνεχίζοντας την πολιτική προστασίας του χώρου από τις παράνομες και καταστροφικές για το περιβάλλον ενέργειες των καταπατητών αποφάσισε , με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, την περίφραξη του χώρου των 55 στρ, έργο που ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου. Αξιοσημείωτο δε και μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι στις 15 Μαρτίου πραγματοποιείται δίκη για την οριστική αποβολή των καταπατητών και από τα υπόλοιπα 60 στρ. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει οριστικά ο δρόμος αφενός μεν για την προστασία της περιοχής από τους κάθε λογής καταπατητές και καταστροφείς του περιβάλλοντος αφετέρου δε για την κατασκευή των αθλητικών έργων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η νεολαία και η αθλητική οικογένεια της πόλης μας.

Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε ότι ενώ όλοι οι φορείς αλλά και οι παλαιότερες και επίκαιρες σειρήνες, αδιαφορούσαν επιδεικτικά για την προστασία και την αξιοποίηση του χώρου των πρώην Λατομείων, η νέα δημοτική αρχή έπραξε και πράττει το καθήκον της χωρίς να υπολογίζει ούτε το πολιτικό κόστος ούτε τα κάθε λογής συμφέροντα. Δίνει τη μάχη προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον και τη στρατηγική για την ανάπτυξη της πόλης.

Άλλωστε δεν είναι η σημερινή δημοτική αρχή που έγινε ο Δούρειος Ίππος για τον καταστροφέα της περιοχής επί τόσα χρόνια. Δεν είναι η σημερινή δημοτική αρχή που συμμετείχε στην πιο μεγάλη ίσως φάρσα που έχει παιχτεί στην πόλη για την κατασκευή δήθεν αθλητικών έργων στα πρώην Λατομεία.

Είναι όμως η σημερινή δημοτική αρχή αυτή , που με τις δυνάμεις που διαθέτει, εμποδίζει και αντιστέκεται με όλα τα μέσα σε όσους αναπτύσσουν παράνομες δραστηριότητες συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση του μεγάλου αυτού θέματος, ανεξάρτητα από τον τρόπο προσέγγισης του, σίγουρα βοηθά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και επίλυσή του.

Ας είναι λοιπόν όλοι βέβαιοι ότι αυτή η περιπέτεια θα έχει αίσιο τέλος για την πόλη μας.

Ο Δήμαρχος
Σταύρος Κασιμάτης