5.12.11

ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΤΤΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΥΛΗΣ


ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΥΛΗΣ
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Τιμή Εκδρομής: 15Ευρώ. Ξεναγός: Έφη Καφετζιδάκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Μόλις 3 χλμ πριν το Μενίδι υπάρχει ένας μοναδικά καλοσυντηρημένος Μυκηναϊκός θολωτός τάφος ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα "θολωτός τάφος του Μενιδίου". Ο τάφος ήταν ασύλητος και βρέθηκαν μοναδικά κτερίσματα μεταξύ των οποίων και μια λύρα Απόλλωνος. Αποτελείται απο τρία κομμάτια. Το διάδρομο (27 περίπου μέτρων και 3 πλάτος), το στόμιο (είσοδος) και το θάλαμο. Επίσης εντυπωσιακή είναι η κλείδα στο θάλαμο. Η κλείδα είναι μια πέτρα στην κορυφή και συγκρατεί τα τοιχώματα του θόλου. Οποιος δει αυτό το υπέροχο θέαμα δε μπορεί παρά να σταθεί με δέος μπροστά στις γνώσεις των αρχαίων Μυκηναίων.

Στο Μουσείο που θα επισκεφθούμε σε ένα έναν ισόγειο χώρο παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ευρήματα των αρχαίων Αχαρνών, ενός από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους δήμους της Αττικής. Κι αυτά είναι αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, ο σήμα κατατεθέν της αρχαιολογικής αυτής συλλογής είναι ένα αγγείο: ο μεγάλος ερυθρόμορφος κρατήρας, που αποδίδεται στον Ζωγράφο της Φλωρεντίας και φέρει παράσταση νεαρού ακοντιστή, νικητή στο πένταθλο, την ώρα της βράβευσής του από δύο Νίκες. Εν συνεχεία θα παρουσιάσουμε ένα θεατρικό δρώμενο από τους «Αχαρνείς».

Επίσκεψη στο φρούριο της Φυλής 4ου αι. π. Χ., εντασσόταν στο ενιαίο αμυντικό σύστημα που οργάνωσαν οι Αθηναίοι μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Φαγητό στην Χασιά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6942551213, 6944965803