29.10.12

Λίστα, ληστεία και απληστία


Αναφορά στην εισαγγελική παραγγελία και τη ένταλμα σύλληψης κατά του Κώστα Βαξεβάνη κάνει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με δημοσίευμά του: «Η ελληνική αστυνομία βρίσκεται στην αναζήτηση του εκδότη περιοδικού για να τον συλλάβει μετά τη δημοσίευση της λίστας με –πάνω από 2.000 ονόματα πλουσίων Ελλήνων που έχουν καταθέσει σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ανέφεραν από την Αστυνομία το Σάββατο.

Η επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ- που δόθηκε στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές το 2010 με ονόματα που πιθανώς φοροδιαφεύγουν- έχει γίνει μείζον θέμα στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Η λίστα πήρε το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ, αφού ήταν εκείνη την περίοδο υπουργός οικονομικών στη Γαλλία. Το Hot Doc δημοσίευσε το Σάββατο τη λίστα με 2059 ονόματα συμπεριλαμβανομένων και γνωστών προσωπικοτήτων, λέγοντας ότι την παρέλαβε ανώνυμα. Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν αν η λίστα είναι αυθεντική.

Ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη σύλληψη του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων, είπε η αστυνομία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πρόσωπα ή οι εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα έχουν παραβιάσει το νόμο φοροδιαφεύγοντας ή ξεπλένοντας χρήμα, είπαν επίσημα χείλη.

Η λίστα έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, με το λαϊκό θυμό για τους πολιτικούς και την πλούσια ελίτ να μεγαλώνει όσο τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας».