24.10.12

Τα Βορίδια των Τραπεζών (με απλά λόγια).

Για τις Τράπεζες κι όχι για τους δανειολήπτες φαίνεται να έγινε η "απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας"!!!

Μάλιστα τέθηκε και ως τιμή εκκίνησης για κάθε πληστηριαμό η αντικειμνική αξία του οποιουδήποτε ακινήτου.

Δηλαδή τεχνιέντος από το 2007 ως και σήμερα κρατούν πλασματικά τις τιμές των ακινήτων σε δυσθεώρητα ύψη καθώς αν γινόταν κανονική πλειδοτική διαδικασία μετά βίας το προσφερώμενο τίμημα θα άγγιζε το 50% της αντικειμενικής τιμής.

Και τι με αυτό;

Απλά οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν το αποθεματικό τους κυρίως σε τέτοια προσημειωμένα ακίνητα και αυτό σημαίνει πως αν αφήναν να φανεί μέσα από πλειστηριαμούς η πραγματική αξία αυτών των ακινήτων που στην πραγματικότητα είναι και δεν ειναι η μισή της αντικειμενικής  τότε και η τράπεζα θα αποκαλυπτόταν ότι διαθέτει το μισό αποθεματικό άπο όσο χρειάζεται για να λειτουργεί!!!!

Κι έτσι θα έπρεπε τράπεζα και επενδυτές να καλύψουν την διαφορά με ρευστό!!!

Οπότε δίχως το επιπλέον ρευστό (ναι σιγά) και μη έχοντας το αποθεματικό που πρέπει δεν θα συνέχιζαν την λειτουργία τους ή θα πήγαινε ο έλεγχος τους στο κράτος.

Τώρα όμως που "δήθεν" θα λάβουμε κοντά στα 30 δις ΕΥΡΩ αλλά στην ουσία πρόκειται για εσωτερικά  χρήματα που περικόπτονται από μισθούς και συντάξεις συγκεκριμένων ανθρώπων και προωθούνται σχεδόν όλα μαζί στις τράπεζες, αυτές. Οι τράπεες πλέον δείχνουν να αποκτούν το ρευστό που χρειάζονται για να έχουν την ταμιακή ευστάθια που είπε κι ο μπένι.

Αφού δεν βοηθά και δεν αφορά τις τράπεζες αν και σε τι τιμή θα εκποιηθούν τα σπίτια των Ελλήνων, αυτές  δείχνουν να αποκτούν τα αποθεματικά που πρέπει σε χρήμα και να ήρθε η ώρα να το ανταλλάξουν με πολύ φθηνά ακίνητα....