2.11.12

158 βουλευτές κατάργησαν τις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων!


Με 158 ψήφους (135 κατά) υπερψηφίστηκε μετά από δίχρονη προσπάθεια των ασφαλιστικών εταιρειών η τροπολογία που στερεί τις αποζημιώσεις που κατέβαλε το επικουρικό στα θύματα τροχαίων εγκλημάτων.

Υπερψηφίστηκε απ όλους τους παρόντες βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η τροπολογία που η επιστημονική επιτροπή της Βουλής θεωρεί ότι βρίσκετε στα όρια της Συνταγματικότητας, μη συμβαδίζουσα με τις Οδηγίες της ΕΟΚ προς τις οποίες έχουμε εναρμονιστεί, και με πολλά ζητήματα που υπόκεινται σε δικαστική εκτίμηση.

Η τροπολογία που η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» και υπαγορευμένη από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα επανέλθουμε αναλυτικά πάνω στο από ποιούς και γιατί ψηφίστηκε καθώς και στις ενέργειες που θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε για την προσβολή της «νομιμότητας» της χαριστικής αυτής προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ρύθμισης , που προσβάλλει βαύνασα τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων και νομιμοποιεί την «λογική» σκοτώνω και δεν πληρώνω, στον αντίποδα της αναγκαίας συστηματικής πολιτικής πρόληψης και περιορισμού των τροχαίων συγκρούσεων και των τραυματισμών και θανάτων που αυτές συνεπάγονται.

Η Ελλάδα την δεκαετία 2001 –2010 κατέκτησε την χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαία. Στην δεκαετία 2011– 2020 (παγκόσμια δεκαετία δράσης του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια) κατέκτησε ήδη την χειρότερη θέση στην Ευρώπη στις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων.

Πηγλη: 31/10/2012 «SOS Τροχαία Εγκλήματα»
Διαβάστε την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την τροπολογία ΕΔΩ (από σελίδα 15)