Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, μια σφαίρα θα σημαδέψει και θα καθορίσει την ιστορία. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 ετών, μαθητής πυροβολείται στο στήθος απο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε ένα στενό στα Εξάρχεια. Χωρίς κανέναν λόγο και αιτία. Αποτέλεσε όμως την αφορμή που πυροδότησε τα λεγόμενα πλέον "Νέα Δεκεμβριανά" που σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Η δολοφονία του Αλέξη αποτέλεσε ουσιαστικά την συμβολική έναρξη της παρακμής της χώρας που όδευε ήδη προς την κρίση. Λίγα λεπτά μετά τις 9.00 το βράδυ, ένα περιπολικό στο οποίο επέβαιναν οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης αγνοεί την εντολή να μεταβεί σε τροχαίο περιστατικό στην Λεωφ. Αλεξάνδρας. "Γλιστράει" στα στενά των Εξαρχείων και σταθμεύει στην διασταύρωση των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. Εκεί, οι δυο αστυνομικοί προκαλούν μια ομάδα νεαρών που κάθονται στο πεζοδρόμιο και διαπληκτίζονται μαζί τους. Πετάνε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και φεύγουν για να επιστρέψουν λίγα λεπτά αργότερα πεζή. Έρχονται ξανά σε φραστικό διαπληκτισμό με τους νεαρούς. Ο Κορκονέας βγάζει το όπλο του και σημαδεύει στο στήθος τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ένας 15χρονος πολίτης πέφτει νεκρός απο σφαίρα αστυνομικού.
Η δολοφονία του Αλέξη ανοίγει το καπάκι της οργής σε μια εποχή που η Ελλάδα "βράζει" απο τα πολιτικά σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των Υποκλοπών και της υπόθεσης Ζαχόπουλου, από την απόγνωση της "γενιάς των 700 ευρώ με μπλοκάκι" που σε λίγα χρόνια θα γίνει... θεσμός του κράτους, απο την αστυνομική βία που δεν τιμωρείται και κατηγορούνται οι "ζαρτινιέρες".
Ξεσπούν διαδηλώσεις και ταραχές σε όλη τη χώρα. Την επόμενη ημέρα, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όπου κυριαρχούν οι εμπρησμοί, τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και τα χημικά.
Δύο ημέρες μετά την δολοφονία ξεκινούν οι μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Μαθητές και φοιτητές βάζουν λουκέτο στις πόρτες των σχολείων και των πανεπιστημίων τους και κάνουν κατάληψη στα κτήρια! Χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται το βράδυ στο κέντρο, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, ομάδες αγνώστων προξενούν καταστροφές, ενώ πυρπολούν και κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκρούσεις με την Αστυνομία όλη νύχτα που σημαδεύεται απο το κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου που ο Δήμος της Αθήνας είχε στήσει στην Πλατεία Συντάγματος.
Τρείς μέρες μετά, γίνεται η κηδεία του Αλέξη και η προκλητική στάση της Αστυνομίας οδηγεί τα πράγματα στα άκρα με τα ξένα μέσα να κάνουν λόγο για εξέγερση, την κυβέρνηση να χάνει τον έλεγχο και το Μαξίμου να δέχεται εισηγήσεις για την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
Θα χρειαστεί να περάσουν μέρες και να έρθουν οι γιορτές των Χριστουγέννων για να καταλαγιάσει η ένταση.
Οι μέρες εκείνες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Αποτέλεσαν το σημείο καμπής για την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πλέον οδηγούνταν στην φθορά ενώ η επικοινωνιακή διαχείριση οδήγησε στην πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της νέας δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που άγγιξε το 20%, καβαλώντας το κύμα της δυναμικής που δημιούργησε η τοποθέτηση του νεαρού Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της. Την ίδια στιγμή άνοιγε ο δρόμος στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου να αναλάβει δέκα μήνες μετά την εξουσία, με 43% των ψήφων. Λίγους μήνες μετά να η χώρα δένεται χειροπόδαρα στο μνημόνιο και βυθίζεται μέχρι και σήμερα στην ύφεση.
Ο Αλέξης πάντως δεν έμαθε γιατί πέθανε.
Κασσιανός Τζέλης.