16.1.13

βιβλίο “O ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ”


Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου Γραμματέας του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”.

Συγγραφέας: Γιώργος Ν. Σιώμος
Εκδόσεις: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ο Γεώργιος Ν. Σιώμος από Λόχμη Γρεβενών συγγραφέας του βιβλίου “O ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ”, παρουσιάζει μέσα σε 155 σελίδες είκοσι ένα διηγήματα της περιόδου 1950-1967. Στο βιβλίο γνωστοποιείται ότι είναι η πρώτη συγγραφική του απόπειρα. Διαβάζοντας όμως τα αυτοτελή διηγήματα ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι πρόκειται για έναν ώριμο συγγραφέα με πολύ καλό γράψιμο, με συνεχείς εναλλαγές εικόνων, με στοχευμένα σχήματα λόγου, με πολλούς διαλόγους στο τοπικό ιδίωμα, με δρώμενα από την καθημερινότητα της μεταπολεμικής εποχής, μιας περιόδου που έφυγε βιαίως από την εισβολή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Είναι μία εποχή που νοσταλγικά όσοι τη ζήσαμε την αναπολούμε και με το παρόν πόνημα του Γιώργου δίδεται η δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν τον τρόπο διαβίωσης της παλιάς εποχής που διατηρήθηκε για πολλά χρόνια και που άλλαζε σιγά σιγά. Μερικά από τα διηγήματα ο Αγαμέμνων (τα βαφτίσια), η νεολαία του χωριού στα βαμβακοχώραφα της Βέροιας, το κρέμασμα στην κληματαριά για τιμωρία, ο χαμός του Μούλη, η πορεία για τον οικισμό του «Αϊ-Γιώργη» με πολλές πολλές περιπέτειες, η ζωή στην κατασκήνωση του οικισμού Ζιάκας μου θύμισε τη δική μου περιπέτεια στην κατασκήνωση στο Χορηγό Βοΐου, τα γυμνασιακά χρόνια στα Γρεβενά και Τσοτύλι, η περιπέτεια με τη φοράδα και το απολυτήριο, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Γεμάτα ανθρωπιά τα ανθρώπινα συναισθήματα για τα προσφιλή πρόσωπα στο διήγημα ΕΡΗΜΙΑ.

Ότι και να αναφέρεις, ότι και να παρουσιάσεις από τα διηγήματα, πιστεύω ότι αδικείς το βιβλίο. Όλα τα διηγήματα συναρπάζουν, διαβάζονται εύκολα και ευχάριστα, προσωπικά τα διάβασα με μιας όλο (ξημέρωμα Σαββάτου), είναι κείμενα αυθεντικά, ο ήρωας των διηγημάτων δεν κρύβει τίποτα, δεν αποσιωπά τις τολμηρές εικόνες όπως τις βίωσε στην παιδική και εφηβική ζωή του. Τα κείμενα γράφτηκαν τα έτη 2009-2011.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στη Λόχμη (πρ.Βίτσι), Γρεβενά, Τσοτύλι, Βέροια, Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος εργάσθηκε στη ΔΕΗ για τριάντα δύο χρόνια, είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά. Αν και διαμένει στη Βέροια, είναι μέλος του χορευτικού συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”, συμμετέχει στις πρόβες, είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας. Γιώργο, είσαι ένας πολυτάλαντος συγγραφέας. Καλή συνέχεια.