26.1.10

Άλλος ένας θάνατος κρατουμένου στον Κορυδαλλό

Άλλος ένας κρατούμενος προστέθηκε στη μακρά λίστα θανάτων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στις φυλακές-κολαστήρια της χώρας μας. Όπως αναφέρεται, 40χρονος κρατούμενος Αλβανικής καταγωγής, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στον Κορυδαλλό, ενώ βρισκόταν σε προσωρινή κράτηση για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο κρατούμενος ζητούσε επίμονα ψυχιατρική βοήθεια, η οποία ποτέ δεν του παρασχέθηκε. Στα «σωφρονιστικά καταστήματα» της χώρας, η θλιβερή πραγματικότητα υπερβαίνει κάθε φαντασία: την τελευταία δεκαετία οι νεκροί ξεπερνούν τους 400, ενώ μόνο το 2009, ο αριθμός τους έφτασε τους 55.

Οι εκκλήσεις πολιτών και φορέων, οι καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς, οι επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και κάποιες θετικές προσπάθειες εκ μέρους της πολιτείας, φαίνεται ότι συναντούν αδιαπέραστο τείχος.

Στις ερμητικά κλειστές κοινωνίες των φυλακών στη χώρα μας, ανακυκλώνεται και ανατροφοδοτείται η παραβατικότητα και η συναλλαγή και περιφρονείται ο ανθρωπισμός και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ανωτέρω κρατούμενου;
• Με ποιο τρόπο θα εξανθρωπισθούν αποτελεσματικά τα σωφρονιστικά καταστήματα, όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και τις σύγχρονες υποδομές;

Ο ερωτών βουλευτής
25.1.2010
Φώτης Κουβέλης

πηγή: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ