22.3.12

Για 5 κακουργήματα ο Λαυρεντιάδης – Μέτρα για να μη φύγει στο εξωτερικό

Τελικά, μετά από πολύμηνες έρευνες, η Δικαιοσύνη ζητεί να απαγγελθούν 5 κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ ταυτοχρόνως ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζήτησε τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγει στο εξωτερικό και θα προσέλθει ενώπιον των αρχών αρχικά για να απολογηθεί και στη συνέχεια να δικαστεί.

Η επίμαχη υπόθεση αφορά στα δάνεια – μαϊμού ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η υπό τη δική διοίκηση Proton Bank σε στενούς συνεργάτες και φίλους του προκειμένου να εξαγοραστούν εταιρείες που ο ίδιος πούλησε. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών της Τράπεζας της Ελλάδας πολλά από τα χρήματα αυτά κατέληξαν πίσω σε αυτόν και διοχετεύτηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό.

Μαζί του αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλα 27 πρόσωπα που φέρονται είτε ως συνεργάτες του στην Proton είτε ως αποδέκτες των δανείων – μαϊμού.

Ο εισαγγελέας περιλαμβάνει στην παραγγελία του το σύνολο του επίμαχου ποσού, που φτάνει τα 701 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ζητά να μην αρχειοθετηθεί το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επέστρεψε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην τράπεζα.

Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της απιστίας.

Ο κ. Πεπόνης ζητά επίσης να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ελεγκτικών και εποπτικών οργάνων, ενώ τονίζει την ανάγκη λήψης νόμιμων μέτρων για τη διασφάλιση της παρουσίας των κατηγορούμενων ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν το σύνολο των καταθέσεων και των θυρίδων του κ. Λαυρεντιάδη στην Ελλάδα καθώς και 3 τραπεζικοί του λογαριασμοί στη Ελβετία, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται το παγκόσμιο τραπεζικό σαφάρι προκειμένου να ανακαλυφθούν και να δεσμευθούν και άλλοι λογαριασμοί του επιχειρηματία στο εξωτερικό προκειμένου να διασφαλιστούν τα ποσά που φέρεται να έχει ζημιώσει την Proton.

Με την εξέλιξη αυτή κλείνει μια πρώτη μεγάλη φάση του σκανδάλου Λαυρεντιάδη και από εδώ και πέρα θα αρχίσει το σίριαλ που αφορά στην ενδεχόμενη προφυλάκισή του αφού φυσικά εξασφαλιστεί η φυσική του παρουσία στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να απολογηθεί. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι τέτοια, επισύρουν ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης, που διακαστικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιη την προφυλάκισή του, για λόγους ισονομίας και εντυπώσεων, επιλούμενοι και την περίπτωση του ηγούμενου Εφραίμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης απέφυγε κατά την πολύμηνη διάρκεια που οι αρχές διερευνούσαν προκαταρκτικά την υπόθεση να παρουσιαστεί και μέσω των δικηγόρων του ζητούσε συνεχείς αναβολές στην προσπάθειά του να κλείσει εξωδικαστικά τις υποθέσεις όπως του έδινε το δικαίωμα ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Αυγούστου, εφόσον προηγουμένως επέστρεφε το σύνολο του ποσού που είχε αφαιρεθεί από την Proton Bank.

H στάση αφενός της τράπεζας που ζητούσε την καταβολή των χρημάτων εδώ και τώρα και αφετέρου η κωλυσιεργία του επιχειρηματία οδήγησαν τον εισαγγελέα στην άσκηση δίωξης που αχρηστεύει και τη διάταξη περί αμνηστίας του, σύμφωνα με το iefimerida.gr.