22.3.12

Αθήνα & Πειραιά, τέλος τα φάρμακα, σε ασφαλισμένους

Νέο γύρο κινητοποιήσεων αρχίζουν οι φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου από την 1η Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά (ΦΣΑ και ΦΣΠ, αντιστοίχως), διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση προς όλους τους ασφαλισμένους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που αφορούν το έτος 2011.

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα προσκομίζουν την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν.

Σημειώνεται ότι ήδη οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά χορηγούν φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους των εξής ασφαλιστικών φορέων: Εμπορική Τράπεζα, Ταμείο Δικηγόρων Επαρχίας, Οίκος Ναύτου, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, ΟΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ.

Με την απόφαση για άρση της πίστωσης και για τον ΕΟΠΥΥ τον ερχόμενο μήνα η δυσλειτουργία στην προμήθεια των φαρμάκων θα επεκταθεί και στους 9,2 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όπου εντάσσονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ.

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των δύο Φαρμακευτικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου, διευκρινίζουν ότι προχωρά η εξόφληση των οφειλών του τρέχοντος έτους (έχει γίνει η αποπληρωμή του Ιανουαρίου και έχει προγραμματιστεί η αποπληρωμή του Φεβρουαρίου την ερχόμενη Δευτέρα) αλλά υπάρχει εμπλοκή με τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων του 2011 που αγγίζουν τα 135 εκατ. ευρώ.

«Οι οφειλές του προηγούμενου έτους οι οποίες έχουν νομοθετηθεί, θα πληρώνονταν τμηματικά από τον Ιανουάριο μέχρι τέλος Μαρτίου 2012, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα Ευρώ» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΦΣΑ και ΦΣΠ, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος που ορίζει άμεση εξόφληση μέχρι το τέλος Μαρτίου όλων των χρεών των ταμείων που αποτελούν σήμερα τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, κατά τους φαρμακοποιούς διαγράφεται «ζοφερό το μέλλον που επιφυλάσσουν για τον ΕΟΠΥΥ τα ασφαλιστικά ταμεία που από 1/4/2012, θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, κουβαλώντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ». Για τον λόγο αυτό ζητούν να μη γίνει ενσωμάτωση στον ΕΟΠΥΥ των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων πριν αυτά εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους πιστωτές τους.

πηγή: tsantiri.gr φωτογραφία: Κρούπης Ηλίας