7.9.10

Τύμβος των Σαλαμινομάχων

«ΑΡΚΑΔΙΑ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Η εταιρεία ανήκει στην οικογένεια της κ. Νίκης Διαμαντή, συζύγου του θείου του τότε πρωθυπουργού, κ. Αχιλλέα Καραμανλή. «Εργα και ημέρες» στον χώρο του πολιτισμού την περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ ήρθε να θυμίσει μια απόφαση που εκδόθηκε προ ημερών από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (Τμήμα 28ο).

Η απόφαση απέρριψε κατά πλειοψηφία -για τυπικούς δικονομικούς λόγους- την αγωγή που είχε καταθέσει το 2006 η εταιρεία «Αρκαδία» εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχίας Πειραιά και διεκδικούσε αποζημίωση συνολικού ύψους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ για την «κατάληψη» του χώρου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στην οικογένεια της κ. Νίκης Διαμαντή, συζύγου του θείου του τότε πρωθυπουργού, κ. Αχιλλέα Καραμανλή, και πρόεδρος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ήταν ο τότε γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.

Μάλιστα, δύο αποφάσεις του ΚΑΣ σχετικά με τον χώρο της Κυνόσουρας, όπου βρίσκεται ο Τύμβος, είχαν συζητηθεί πολύ. Η μία αφορούσε την αποδοχή αίτησης εταιρείας για την τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών επεξεργασίας καταλοίπων παρά την αντίθεση γνώμη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και η άλλη -λίγο καιρό μετά- για απαγόρευση οποιασδήποτε παρέμβασης στον χώρο του Τύμβου.

Ωστόσο, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, παρά την απαγόρευση προχώρησε στην τοποθέτηση μνημείου στον Τύμβο, που επελέγη ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Ξέσπασε σάλος και ο κ. Ζαχόπουλος βρήκε... συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην εταιρεία «Αρκαδία» και στη Νομαρχία, προσφέροντας αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ για να γίνει απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου... Οι μέτοχοι της εταιρείας διαφώνησαν και κατέθεσαν αγωγή διεκδικώντας την αποζημίωση των 5,4 εκατομμυρίων.

Μπορεί τώρα να μην τους επιδικάστηκε, αλλά, όπως φαίνεται, 2.500 χρόνια μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ακόμα συζητιέται η κυριότητα του Τύμβου...

πηγή: Ψιλή Άμμος Σαλαμίνας