22.9.10

Οι νομάδες του εικοστού πρώτου αιώνα

Την ίδια στιγμή που Έλληνες έπαιρναν "άδεια" από την ζωή κάνοντας διακοπές δεμένοι μέσα στο ίδιο σακί με γάτες στα κρύα νερά του Αιγαίου, άλλοι Έλληνες έπαιρναν άδεια για Βυτιοφόρα και ΤΑΧΙ από την Χούντα... γράψαμε στο "Η προίκα της Χούντας" πριν δύο μήνες και τώρα οι "νομάδες" αυτοί του εικοστού πρώτου αιώνα αναρτούν και πανό με το "Χούντα είναι θα περάσει" χωρίς ίχνος ντροπής αφού ουδέποτε είχαν.
Η θεμελίωση ενός κρατικού μηχανισμού υπήρξε ωστόσο ανάγκη των μόνιμα εγκατεστημένων λαών, οι οποίοι έπρεπε να υπερασπίζονται το έδαφος με το οποίο συνδέονταν. Γι' αυτό το σκοπό χρειάζονταν ένα σταθερό στρατό και αμυντικά έργα, για τη χρηματοδότηση των οποίων έπρεπε να επιβάλλουν φόρους και να οργανώσουν την είσπραξή τους. Ετσι, γεννιέται το κράτος, ένας αμυντικός θεσμός που θέλει να ελέγχει όλα όσα γίνονται στα εδάφη του.

Οι νομάδες ξεφεύγουν από αυτόν τον έλεγχο και γι' αυτό τους παρουσιάζουν συνήθως σαν βάρβαρους και επικίνδυνους. Η δυσπιστία απέναντί τους γεννιέται κυρίως από τον φόβο του ξένου, που συχνά μετατρέπεται σε μίσος. Ο νομάδας είναι η κατ' εξοχήν μορφή του ξένου, επειδή δεν έρχεται από κάποιον καθορισμένο τόπο, δεν έχει κατοικία και είναι παντού ξένος. Οι μόνιμα εγκατεστημένοι τούς φοβούνται αλλά ταυτόχρονα τους χρειάζονται, επειδή οι νομάδες διακινούν εμπορεύματα και πληροφορίες.

πηγή κειμένου για νομάδες: open

Υ.Γ. δείτε τώρα πως κάποιοι νομάδες μετατρέπουν άνετα την δημόσια περιουσία σε ανοιχτή χωματερή στον Κορυδαλλό.