Φορτηγά γεμάτα μπάζα διασχίζουν την οδό Ποταμού στο Σχιστό Κορυδαλλού. Περνούν μπροστά από τον υποσταθμό της ΔΕΗ, κάτω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων του Δήμου -που κάνει αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή του- και στρίβουν στο χώρο των παλαιών λατομείων, πίσω από το κτίριο της ΔΕΗ. Ο χώρος μοιάζει με εργοτάξιο, χωματερή, νεκροταφείο αυτοκινήτων, τεράστια μάντρα υλικών. Κι όμως εκεί, στα 115 στρέμματα που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής, θα έπρεπε να υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, κλειστό δημοτικό κολυμβητήριο και, φυσικά, πράσινο.
Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς αντιδρούν απαιτώντας αναβάθμιση της περιοχής. Χθες, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν έξω από τον υποσταθμό και κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να απαιτήσουν την εφαρμογή των δύο αποφάσεων του ΣτΕ που ζητούν την κατεδάφιση του κτιρίου της ΔΕΗ. «Λειτουργεί λίγα μόλις μέτρα από το 8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κώστας Καλούδης, και συμπληρώνει: «Ο χώρος απαλλοτριώθηκε σταδιακά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων». Παρ’ όλα αυτά, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η περιοχή δεν έχει αποκτήσει κανένα γήπεδο και καθόλου πράσινο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι μάντρες που έχουν αδειάσει συγκεντρώνουν μπάζα, σκουριασμένους σκελετούς αυτοκινήτων και κάθε λογής σκουπίδια. Ορισμένες από αυτές, όμως, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Λειτουργούν παράνομα σκραπατζίδικα και μάντρες οικοδομικής ξυλείας», λέει ο Παναγιώτης Καλαφάτης που μένει στην οδό Ποταμού. «Μας έχουν υποσχεθεί γήπεδα και πράσινο, αλλά μόνο φορτηγά και καυσαέριο βλέπουμε», εξηγεί αγανακτισμένη η Πελαγία Κατσούλα, κάτοικος της περιοχής.
Εκτός από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και για τον υποσταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί από το 2004 χωρίς την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το 2006 το ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, έκρινε το Κέντρο Διανομής αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Η απόφαση εφεσιβλήθηκε, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο το ΣτΕ αποφάσισε οριστικά την κατεδάφισή του και έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους αρμόδιους φορείς για να εκτελέσουν την απόφαση. Η προθεσμία έληξε προχθές, ο υποσταθμός ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Για αυτό το λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων του Δήμου επιδίωξε χθες να συναντηθεί με την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως εξηγεί ωστόσο ο πρόεδρός της, Δημήτρης Μαραζιώτης, «ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Μπαλτάς, έδειξε πως δεν γνώριζε το θέμα, παρόλο που το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο εδώ και δέκα μέρες. Θέλουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, θεωρεί τη λειτουργία του Κέντρου Διανομής νόμιμη. Οπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση: «Το κτίριο θεωρήθηκε αυθαίρετο για τυπικούς λόγους και απειλείται με κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι κατά την ανέγερσή του εξασφαλίσθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διατάξεις». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της, Κίμωνα Στεργιώτη: «Αν κατεδαφιστεί ο υποσταθμός, η Δυτική Αττική θα αντιμετωπίσει προβλήματα ηλεκτροδότησης. Αντιθέτως, χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίησή του». Οι κάτοικοι του Κορυδαλλού, ωστόσο, φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Ελεύθερος Τύπος