21.2.11

Οι εθελοντές φυτεύουν, τα πρόβατα ξεριζώνουν

Σε αρκετά βουνά της Αττικής, η βόσκηση απαγορεύεται από τη στιγμή που οι περιοχές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Και όμως τα πρόβατα βγαίνουν στις πλαγιές και καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση μέχρι η γη να γίνει τελείως άγονη. Μετά θα έρθουν οι εργολάβοι για να περισσότερο τσιμέντο και να ολοκληρώσουν την καταστροφή.
Η ευνοϊκή αντιμετώπιση προς τους κτηνοτρόφους σε αναδασωτέα περιοχή είναι η πρώτη τακτική των καταπατητών. Μετά από μια πυρκαγιά φέρνουν τα πρόβατα για να καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση. Το είδαμε συχνά στο όρος Ποικίλο στη Δυτική Αττική, στον Υμηττό και στην Πεντέλη.

Οι βοσκοί φτιάχνουν στάνες ακόμα και μέσα σε παλιές εγκαταστάσεις του στρατού για να μην μπορούν να επέμβουν τα δασαρχεία.

Η βόσκηση απαγορεύεται από 5 έως 10 χρόνια σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από δασικές πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Την απαγόρευση της βόσκησης ορίζουν:

-Ο νόμος 2045 του 1999 από το υπουργείο Γεωργίας για την προστασία της βιοποικιλότητας

-Ο κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής του 2004 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων και το πράσινο ταμείο.

-Ειδικά για τον Υμηττό υπάρχει και το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που απαγορεύει ρητά τη βόσκηση στις ζώνες προστασίας.

-Επίσης η βόσκηση απαγορεύεται στον κεντρικό πυρήνα των περιοχών Νατούρα και στους εθνικούς δρυμούς.

-Την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν τα δασαρχεία που οφείλουν να προχωρούν στην απαγόρευση της βόσκησης σε αναδασωτέες περιοχές και η αστυνομία που οφείλει να συλλαμβάνει τους παραβάτες.Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται και οι κτηνοτρόφοι συνεχίσουν το… έργο τους.

πηγή: ΣΚΑΙ