10.2.11

Απορρίφθηκε προσωρινά το αίτημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ

ο Οδηγός Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα της Greenpeace δεν αποσύρεται, σύμφωνα με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου (8/2/11) κατόπιν δικαστικού αιτήματος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ.

Οδηγός Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα from GreenpeaceGreece on Vimeo.

Το όνομα της ΔΕΛΤΑ προσωρινά παραλείπεται από τον συγκεκριμένο Οδηγό ως την εκδίκαση της υπόθεσης που ορίστηκε για τις 11 Μαρτίου 2011.

Η Greenpeace επισημαίνει ότι η σήμανση στη συσκευασία βασικών προϊόντων διατροφής ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα, είναι ευθύνη της κάθε εταιρίας απέναντι στην κοινωνία γιατί αποτελεί απαραίτητη απόδειξη αξιοπιστίας και διαφάνειας προς τους καταναλωτές. Η σήμανση σε καμία περίπτωση δεν αντιβαίνει στη νομοθεσία της χώρας μας εφόσον ανταποκρίνεται στην αλήθεια και αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα του καταναλωτή. Δεδομένου ότι είναι σίγουρη η ΔΕΛΤΑ για την καθαρότητα των προϊόντών της μπορεί και οφείλει, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, να εντάξει στις συσκευασίες της θετική σήμανση για τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

Είναι σαφές ότι εδώ και 2 χρόνια, όλες οι συμμετέχουσες εταιρίες-μεταξύ αυτών και η ΔΕΛΤΑ - γνώριζαν και αποδέχτηκαν τους όρους αξιολόγησης προκειμένου να συμμετάσχουν, ενώ οι υπόλοιπες 55 εταιρίες-ηγέτες σε βασικές κατηγορίες τροφίμων επιθυμούν την αποτύπωση της στάσης τους απέναντι στα μεταλλαγμένα μέσα από τον Οδηγό. Η ΔΕΛΤΑ θα μπορούσε απλά να είχε δηλώσει από τότε ότι δε συμφωνεί με τη διαδικασία και να απέχει από αυτήν. Όχι εκ' των υστέρων να προσπαθεί να φιμώσει τη Greenpeace που μετά από 13 χρόνια αγώνων έχει καταφέρει σημαντικές νίκες κατά των μεταλλαγμένων στη χώρα μας, υπερασπίζοντας παράλληλα το αίτημα χιλιάδων καταναλωτών να γνωρίζουν τι τρώνε.

Τέλος, η Greenpeace θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια Ελλάδα καθαρή από μεταλλαγμένα και για το δικαίωμα όλων να γνωρίζουν αν καταναλώνουν μεταλλαγμένα, διαβάζοντας απλά τη συσκευασία των προϊόντων πριν τα επιλέξουν.