15.2.11

Θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές

Από την 7/4/2006, επί Υπουργού κ. Παπαληγούρα και Δημάρχου κ. Κασιμάτη.
Η μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού σε νέα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Α.Παπαληγούρας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη.

Η ερώτηση έγινε με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό ατύχημα στις φυλακές Κορυδαλλό, όπου τρεις κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κι ένας χαροπαλεύει από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κελί τους, γεγονός, που επανέφερε το θέμα των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Ο κ. Παπαληγούρας, αναφερόμενος στο περιστατικό, τόνισε πως περιμένει τα πορίσματα της πειθαρχικής και δικαστικής έρευνας που θα ρίξουν φως ως προς τις συνθήκες, τα αίτια και τους υπεύθυνους της υπόθεσης, ώστε να προβεί μετά σε αποφάσεις.

«Παραλάβαμε μια οριακή κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, όπου συνωστίζονταν 9.500 κρατούμενοι σε 5.500 θέσεις» δήλωσε ο υπουργός και, στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα κατασκευής έξη νέων φυλακών και μετασκευής ακόμα μίας, ενώ ξεκαθάρισε πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν κατασκευαστεί δύο νέες φυλακές για 800 κρατούμενους και έως το τέλος του 2006 άλλη μία για 400 κρατούμενους, οι οποίοι (1.200) θα προέρχονται από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο είναι να μετατραπούν σταδιακά οι φυλακές Κορυδαλλού σε φυλακές υποδίκων και σταδιακά αυτές να απομακρυνθούν πλήρως από την περιοχή, ενώ ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση των καταδικασμένων γυναικών από τις φυλακές Κορυδαλλού στο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα Θηβών που διασκευάζεται. «Στα παχιά λόγια των προηγούμενων κυβερνήσεων για μετεγκατάσταση φυλακών, το υπουργείο μας σήμερα κάνει έργα», κατέληξε.

Υ.Γ. Τι έγινε τελικά από το 2006 ως σήμερα, πότε και πως αντέδρασε ο Δήμος Κορυδαλλού σε όλη την κοροϊδία τόσα χρόνια;