5.2.11

«Αγκάθι» τα ελλείμματα των δήμων Μαύρη τρύπα 400.000.000 ΕΥΡΩ

«Τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στα οικονομικά των δήμων εντόπισε η τρόικα, που από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ενόψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας συνεχίζονται, με τον Economist να διαπιστώνει καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τα οικονομικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή, καθώς μπορεί ο τακτικός προϋπολογισμός να είναι εντός στόχων, αλλά οι υπόλοιποι φορείς του Δημοσίου και κυρίως οι δήμοι φαίνεται πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα.

Στις συζητήσεις που θα έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας με τους υπουργούς αυτήν την εβδομάδα προεξέχουσα θέση έχουν και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να πιέζει για νέα μέτρα που θα οδηγούν ακόμα και σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταξύ 2011 και 2014.

Οι επενδύσεις έχουν παγώσει, ενώ το νομοσχέδιο για την παροχή νέων κινήτρων, τα οποία θα κινητοποιούσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, έχει καθυστερήσει. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να χορηγήσουν πιστώσεις όσο διάστημα η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της.

πηγή: Καθημερινή