9.5.10

Πειραιάς, Γιουσουρούμ

Η ονομασία λέγεται ότι προέρχεται από τον Εβραίο έμπορο Ελία Γιουσουρούμ, που ήρθε τον 19ο αιώνα από τη Σμύρνη στην Αθήνα. Πλέον η λέξη αφορά το κυριακάτικο παζάρι μεταχειρισμένων όπου μπορείς να βεις τα πάντα.Το "Γιουσουρούμ" του Πειραιά είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο παζάρι. Γίνεται στην πλατεία Ιπποδαμίας και τα καλοκαίρια αποτελεί τον εφιάλτη για τους τουρίστες και ταξιδιώτες του λιμανιού στον Πειραιά. Κλείνει την οδό διαφυγής από το λιμάνι προς Αθήνα και την Εθνική οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα το πλήρες κυκοφοριακό χάος!!!

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί πως όποιος δεν γνωρίζει την πόλη δεν μπορεί και να εξέλθει από αυτήν καθώς η υπάρχουσα σήμανση δεν λογίζει τον παράγοντα Γιουσουρούμ κι έτσι οδηγεί κάτω από όλες τις συνθήκες τα αυτοκίνητα πάνω στο απροσπέλαστο παζάρι...

Δυστυχώς, έχει χάσει και την παραδοσιακή του μορφή και έχει μετατραπεί σ' ένα χώρο ανεξέλεγκτο, σ' ένα χώρο ασυδοσίας και κερδοσκοπίας. Ακρίβια, παρεμπόριο, παρανομία, φοροδιαφυγή και κλεψιά είναι αυτά που κυριαρχούν σήμερα στο "Γιουσουρούμ" του Πειραιά.

Ενώ άλλοι έχουν τις πολυπόθητες άδειες κι άλλοι τις δουλεύουν...