17.5.10

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ-ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ

Η χθεσινοβραδινή βομβιστική ενέργεια έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε σημαντική απόσταση και τον τραυματισμό 22χρονης, φέρει για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσης του συγκροτήματος των φυλακών από τον οικιστικό ιστό της πόλης του Κορυδαλλού και, παράλληλα, μία ακόμη οπτική της χρεωκοπίας του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος και της μεταπολιτευτικής πολιτικής τάξης.
Είκοσι χρόνια μεθοδεύεται η μετεγκατάσταση του περιώνυμου σωφρονιστικού ιδρύματος μεταξύ υπουργικών αποφάσεων, ανέξοδων υποσχέσεων «πολιτικής βούλησης» και φτηνής ρητορικής. Είκοσι χρόνια «απομακρύνεται» και άλλα τόσα παραμένει ακλόνητο στην θέση του, μεταξύ 11 εκπαιδευτικών συγκροτημάτων, αθλητικών κέντρων και κατοικιών, θλιβερό «πολεοδομικό εμπόδιο» και μνημείο στην τριτοκοσμική ανεπάρκεια πολιτικής και πολιτικών, ιδέας αυτοδιοίκησης και δήθεν αυτοδιοικητικών. Τα αίτια λίγο πολύ γνωστά αλλά κατά βάθος ανομολόγητα ενώ τα αποτελέσματα καθημερινό βίωμα των πολιτών του δήμου: ένα πρωτοφανές κύκλωμα παρανομίας, το οποίο ευημερεί μέσα και γύρω από ίδρυμα και θα του απένειμε επάξια τον τίτλο του πρυτανείου της οικονομίας του εγκλήματος, συνεχείς αποδράσεις με αποκορύφωμα την τραγελαφική απόδραση Παλαιοκώστα, αναρίθμητες εξεγέρσεις, έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στο ίδιο σημείο τον Ιούνιο του 2006 με ευθύνη της οργάνωσης «Επαναστατική Ταξιαρχία» και, εχθές, μία άλλη βομβιστική ενέργεια ακόμη προς διερεύνηση.
Ο μηχανισμός απομάκρυνσης του σωφρονιστικού καταστήματος και απόδοσης της έκτασης στην τοπική κοινωνία, οφείλει να ενεργοποιηθεί άμεσα, στα πλαίσια ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, δίχως χρονοτριβές και δίχως αναβολές . Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί και δεν αντέχει να περιμένει άλλο.
Παράλληλα, ας μπει κατά μέρος κάθε φαντασίωση «περιθωριακής» μικρο- διαχείρισης των δεκαεπτά στρεμμάτων που θα αφήσουν πίσω τους οι φυλακές Κορυδαλλού και ας εκκινήσει άμεσα ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για την επεξεργασία ενός σχεδίου προοπτικής στα πλαίσια της βιωσιμότητας εάν όχι της αυτό-βιωσιμότητας ή από-ανάπτυξης. Το γήπεδο συνιστά ένα σημαντικό υπερ-τοπικό κόμβο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα αξιοπρεπή ρόλο στα πλαίσια της δραστικής αναβάθμισης της πόλης μόνο εάν θεωρηθεί μέρος ενός σχεδίου μεγάλης κλίμακας που θα ολοκληρώνεται στον Ελαιώνα. Σίγουρα μέσα από ένα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών.
Ας μην μετατραπεί η οικονομική χρεωκοπία της χώρας σε χρεωκοπία σε όλα τα μέτωπα, ολική χρεωκοπία όλων των πτυχών της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής. Σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.

Κορυδαλλός, 14/05/2010
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ-ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ