5.5.14

"Κρυφή ατζέντα" Σγουρού αποκαλύπτει ο Στ. Χρήστου


"Κρυφή ατζέντα" Σγουρού αποκαλύπτει ο Στ. Χρήστο, από την ΑΥΓΗ

"Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σχέσεις με τρόικα, Δραπετσώνα, λειτουργία Περιφέρειας"

Την κρυφή ατζέντα Σγουρού έφερε στην επιφάνεια ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, κωδικοποιώντας τις διαφωνίες σε ανοιχτή επιστολή με την οποία καταγγέλλει ότι, αφήνοντάς τον "τεχνηέντως" εκτός ψηφοδελτίου μια μέρα πριν την κατάθεσή του στο Πρωτοδικείο, ο απερχόμενος περιφερειάρχης του στέρησε τη δυνατότητα να πολιτευθεί αλλού. Εκφράζει, μάλιστα, την "εύλογη απορία" ποια θέση "είχε ή έχει σε κεντρικό επίπεδο" το ΠΑΣΟΚ, "ο πολιτικός φορέας του οποίου -υπογραμμίζει με έμφαση- είμαστε μέχρι σήμερα μέλη, τόσο ο κ. Σγουρός όσο και εγώ. Δεν προσδοκώ απάντηση", καταλήγει σκωπτικά και δηλώνει στην "Α" ότι "η παράταξη δεν είναι ενός ανδρός αρχή".

Στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Χρήστου κωδικοποιεί αποκαλυπτικά τα σημεία διαφωνίας που αναδεικνύουν την κρυφή ατζέντα Σγουρού: από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το μοντέλο συνεργασίας με την τρόικα, μέχρι την αξιοποίηση της Δραπετσώνας (όπου συγκρούονται δύο επιχειρηματικά μοντέλα ανάπτυξης). "Είναι σε όλους γνωστό", γράφει ο κ. Χρήστου, "ότι σε πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια ως θεσμό, τη λειτουργία της και την κοινωνία μας, οι απόψεις μας δεν συνέπιπταν. Αναφέρομαι ενδεικτικά: συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας της διοίκησης, μεταφορά λυμάτων από ανατολική Αττική στη Ψυττάλεια, ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, κοινωνική πολιτική, αξιοποίηση Δραπετσώνας με μπροστάρη την Αυτοδιοίκηση, αναβάθμιση θεσμικού βάρους περιφερειακών ενοτήτων, σύμφωνο συνεργασίας Αυτοδιοίκησης με τρόικα, άρση προκλητικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων με ριγμένο τον ευρύτερο Πειραιά κ.λπ.".

Αναξιοποίητες οι θεσμικές δυνατότητες της Ε.Ε. για την ανάπτυξη Παράλληλα, και ενώ γνωστοποιεί ότι, με δεδομένες τις διαφωνίες του, που είχε διατυπώσει γραπτώς πολλές φορές, είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2013 ενώπιον της Ε.Ε., αλλά δεν είχε γίνει δεκτή, ο κ. Χρήστου αφήνει αιχμές για τον κ. Σγουρό τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει "ως στέρεο κοινωνικό δίχτυ προστασίας όλων των πολιτών από την κρίση", αξιοποιώντας τις "αναξιοποίητες" -όπως καταγγέλλει- θεσμικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός επανεκκίνησης και ανάπτυξης της περιφερειακής και της εθνικής οικονομίας. Είναι υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να αναδείξει και να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Περιφέρειας Αττικής στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Μπορεί να το επιτύχει εάν δράσει ως συντονιστής και θεσμικός εγγυητής", υπογραμμίζει κάνοντας λόγο για "τεράστια αποθέματα αναξιοποίητου πλούτου".

Στην αντιπεριφέρεια Πειραιά ο κ. Σγουρός έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του Ν. Καστανιά. Κύκλοι προσκείμενοι στον Στ. Χρήστου σημειώναν ότι η κόντρα Σγουρού - Μίχα συνεχίστηκε και με το νυν αντιπεριφερειάρχη και μάλιστα αποτυπώθηκε στους προϋπολογισμούς τηςαντιπεριφέρειας