13.5.14

Φωτεινόπουλος Προκόπης

το korydallos.blogspot.com ως το πρώτο blog του Κορυδαλλού χαρίζεται στους bloggers της πόλης μας και τους αφήνει παραπάνω χώρο...

Προκόπης Φωτεινόπουλος:  Στις αρχές της δεκαετίας του 80, ένας δυνατός άνεμος φυσούσε στη χώρα και φαινόταν καθαρός. Του χαρίστηκα με τη διάθεση της εφηβίας και της ανιδιοτέλειας, πίστευα πως κουβαλούσε κοινωνική απελευθέρωση - δικαιοσύνη, αλληλεγγύη πατριωτισμό...

Για αυτή μου την ενέργεια δε μετάνιωσα ποτέ, ένιωθα πως έκανα το σωστό. Άλλωστε, όπως και αν κριθεί η πορεία αυτή, αποκόμισα πολύτιμα πράγματα από τη συμμετοχή και τη διαδρομή μου: Πολιτική συγκρότηση, σταθερές αξίες, σημαντικούς ανθρώπους, φίλους και συνεργάτες, αληθινούς συντρόφους που παραμένουμε «μαζί». Είμαστε μαζί και είμαστε χιλιάδες, επικοινωνούμε και καταλαβαινόμαστε, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε. Για μένα η ζωή δεν θα είχε το ίδιο νόημα χωρίς αυτά...

...Συχνά οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση, καμιά φορά κουβαλούν και σκόνη, άλλοτε γυρνούν και προς τα πίσω. Τη σκόνη δεν τη συμπαθώ , πίσω δεν κάνω ποτέ.

Ποτέ η πορεία μου δεν εξαρτήθηκε, δεν ενεπλάκη ούτε στηρίχθηκε ούτε καν σχετίστηκε με οποιοδήποτε αδιαφανές συμφέρον ή περίεργο μηχανισμό ούτε και με το κράτος. Για αυτό ακριβώς, ενώ πολλά χρόνια τοποθετούμαι δημόσια και σταθερά, αρκετά ενοχλητικά, για πρόσωπα και πράγματα, δεν μπόρεσε ποτέ να ακουστεί η να γραφτεί τίποτα και από κανέναν το οποίο να μπορεί να με αγγίξει ηθικά και σε ότι αφορά τις προθέσεις μου. Αυτό αποτελεί χαρά μου θεωρώ ότι τεκμηριώνει το δικαίωμά μου να βρίσκομαι στο αγωνιστικό – ψηφοδέλτιο του «Πάμε Αλλιώς» και ενισχύει το δικαίωμά μου να ζητώ ψήφο των πολιτών.

Στα Δημοτικά. Το 2006, ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων, (στον οποίο συμμετείχα), με ηλικίες γύρω στα 40, με παλαιότερες κοινές διαδρομές διαπίστωσαν ότι «έχουν κοινή θέση» παρά την από χρόνια απουσία πολιτικής συνάντησης και συνύπαρξης.

Ανέλαβαν πρωτοβουλία. Η ουσία της πρόσκλησης ήταν: “αυτό-οργάνωση προκειμένου να επανέρθει η πολιτική στην ουσία της». Η πολιτική ήταν "χαμένη" μέσα στα πλαίσια του πελατειακού συστήματος, της αναξιοκρατίας, της μικρής και μεγάλης συναλλαγής της απουσίας αρχών και θέσεων. Αμφισβητούσαμε τα πάντα και καλούσαμε όλους για την ανάληψη δράσεων...

Στην πρόσκληση αυτή, μαζεύτηκαν πολλοί. με κύριο κοινό στοιχείο το ήθος και την αυτονομία σκέψης. Οι περισσότεροι, άσχετα από «τυπικές εντάξεις» αισθάνονταν -από χρόνια- πολιτικά άστεγοι και αυτοπροσδιορίζονταν ως ανένταχτοι – αριστεροί, το πιο σωστό θα ήταν να μιλάμε όμως για άτομα με έντονη κοινωνική ανησυχία και ευρύτερη προοδευτική αναζήτηση.

Δημιουργήθηκε μια άτυπη λέσχη συζητήσεων, με περιορισμένη δράση, αλλά συχνή και σφιχτή, δημιουργήθηκε, πρόχειρα, το ιστολόγιο neagenia (Οκτώβριος 2007). Μας έδωσαν ονόματα, μερικά από αυτά ήταν “η κίνηση των 5”, “η ομάδα neagenia”, “η παρέα του ΥΛΙΝO”, η «αυτό-οργάνωση». Για διάφορους ιστορικούς λόγους:
α) η κίνηση αυτή εξελίχθηκε (περιορίστηκε) σε αυτοδιοικητική πρωτοβουλία και έτσι δημιουργήθηκε η ιδρυτική πράξη στην αίθουσα «Πλειάδες»στις 22 Σεπτέμβρη του 2008.
β) κανείς από τον ιδρυτικό πυρήνα της «16χρονης πόλης» ούτε έστω από την ηγετική ομάδα του πρώτου 11μελούς «Συμβουλίου Πόλης» που δημιουργήθηκε στις Πλειάδες δεν αποδεχόταν να αναλάβει το βάρος να είναι επικεφαλής. Η «16χρονη πόλη», με συναίνεση της ηγετικής ομάδας, ανέδειξε επικεφαλής έξω από το πλαίσιο της φυσικής ηγεσίας της και έλαβε μέρος στις εκλογές με το συνδυασμό «Κορυδαλλός - 16χρονη Πόλη». Έλαβε το σημαντικό ποσοστό 8,30%.
Τα υπόλοιπα για τους πολλούς είναι γνωστά.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο ιδρυτικός πυρήνας της «16χρονης πόλης» τοποθετήθηκε με ανάρτηση στην «ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ», σύσσωμος ο κορμός της «16χρονης πόλης» και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κρούπης συμπαρατάχθηκαν με το «Πάμε Αλλιώς». Η θετική κατάληξη αυτής της τοποθέτησης επικυρώθηκε με την πράξη διακήρυξης του «Πάμε Αλλιώς» που έλαβε ιστορικό χαρακτήρα διπλής διεύρυνσης. Συμμετείχα σε όλες αυτές τις διεργασίες, νιώθω για μια ακόμα φορά ότι κάνω το σωστό.

Τυπικά στοιχεία
Γεννημένος το 1965, από δυο βιοπαλαιστές με καταγωγές στη Ζαχάρω της Ηλείας και στα Ταμπούρια του Πειραιά. Τρίτεκνος, έχω αποκτήσει παιδιά με την δικηγόρο Κωνσταντίνα – Νάντια - Ανδρεοπούλου, με καταγωγές από την Ορεινή Ναυπακτία και τον Ατσίχωλο της Τρίπολης. Δημιούργησα «επιχειρήσεις», από το 1989 στον τομέα του εμπορίου, οι οποίες κατεστράφησαν και έκλεισαν το 2011. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δεν έλαβα πτυχίο. Προσωρινά υπο-απασχολούμαι, πρόκειται στο επόμενο διάστημα να δημιουργήσω νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Είμαι συντονιστής – υπεύθυνος επικοινωνίας και τύπου της «16χρονης πόλης». Συμμετέχω στην ομάδα πολιτικού σχεδιασμού του «Πάμε Αλλιώς». Αυτοπροσδιορίζομαι ως ανένταχτος αριστερός, πιστεύω στην ανάγκη για βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Είμαι blogger από το 2007 και καταναλώνω αρκετές ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο.

Διαχειρίζομαι επίσης όλους τους διαδικτυακούς τόπους της
«16χρονης πόλης» από την αρχή της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα και την
ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ για τον Κορυδαλλό.

Ο Προκόπης Φωτεινόπουλος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανοικτή Δημοτική Κίνηση “Πάμε Αλλιώς” και την Καίτη Κυλάκου. Σύνδεσμοι:

Neagenia
τράπεζα ιδεών
Προσωπικό ιστολόγιο
Επικοινωνία: p.foteinopoulos@gmail.com  &  p.foteinopoulos@yahoo.gr